-->

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, "ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ" ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ !

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α. ΔΑΦΝΙ

Όλοι στη 5ωρη στάση εργασίας (11π.μ εως 3μ.μ) την Τρίτη 29/10/2013 και  στη συγκέντρωση στις 12 μ στο Υπουργείο με το Ψ.Ν.Α  Δρομοκαϊτειο

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ προχωρά ακάθεκτη στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων που έχουν απομείνει.
Οι ισχυρισμοί της Υφυπουργού ότι «προέχει το συμφέρον των ψυχικά πασχόντων», ότι θα  εξασφαλισθεί η «εξατομικευμένη θεραπεία, προσοχή και περίθαλψη» ισοδυναμούν με πρόκληση και εμπαιγμό για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.


Είναι προς το συμφέρον των ασθενών :                                                  
— το 50-80 % των πενιχρών συντάξεων τους να καταλήγει στις επιχειρηματικές δομές «αποασυλοποίησης»,  δημόσιες και ιδιωτικές, να θησαυρίζουν οι κάθε λογής επιχειρηματίες που κερδοσκοπούν σε βάρος τους  και να βρίσκονται στο έλεος των εκβιασμών τους; 
— να στοιβάζονται στα ράντζα των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων;
— οι ανασφάλιστοι  να μη γίνονται δεκτοί στους ξενώνες και τα οικοτροφεία ;
Σε μία περίοδο που η φτώχεια, η ανεργία, η εντατικοποίηση, υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την ψυχική υγεία ,που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχογενών αιτιών ακόμη και μικρών παιδιών, άρα αντικειμενικά αυξάνονται οι ανάγκες για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, μπορούν υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο, να συρρικνώνονται και να εμπορευματοποιούνται οι δομές ψυχικής υγείας;
Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν διαταραχές είναι επιβεβλημένα από τη στρατηγική της Ε.Ε., (που εφαρμόζονται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα των ΠΑΣΚΕ , ΔΑΚΕ. ), όπως αυτή εξειδικεύτηκε με το πρόγραμμα Ψυχαργώς  και   πρόσφατα με το μνημόνιο συνεργασίας  Andor-Λυκουρέντζου.
Η ψευδεπίγραφη «Ψυχιατρική αποασυλοποίηση» είναι μέρος των γενικότερων αντιδραστικών αλλαγών στον τομέα της υγείας  που στοχεύει:
1. να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά  ασθενών    και να μετακυλήσει  την ευθύνη και το κόστος της θεραπείας στους ασθενείς και τις       
   οικογένειες τους.   
2. να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, να     διοχετευτεί ζεστό χρήμα στις Μ.Κ.Ο. και άλλα «ευαγή» ιδρύματα που θα παρέχουν φτηνές, υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας και θα πετούν τους ασθενείς στο δρόμο όταν δε θα εξασφαλίζεται η κερδοφόρα λειτουργία τους.
3. στην ενίσχυση της λειτουργίας των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με φτηνούς ευέλικτους εργαζόμενους και ασθενείς πελάτες.

Κανένας εφησυχασμός .Καμία αυταπάτη. Όσο η υγεία θα είναι εμπόρευμα, όσο δεν ανατρέπεται η αντιλαϊκή πολιτική δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα ούτε οι ασθενείς ούτε και εμείς.
Το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας θα πλήξει  τους εργαζόμενους στα δημόσια ψυχιατρεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

•        Δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, υψηλής ποιότητας, με σύγχρονες  υποδομές στην βάση των κατακτήσεων της επιστήμης και της τεχνολογίας, με πλήρη διασύνδεση του κέντρου ψυχικής υγείας ή του ξενώνα και της δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής ή νοσοκομείου.
•        Δημόσιο δίκτυο ξενώνων, οικοτροφείων και διαμερισμάτων αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης,  κλειστής ή ανοιχτής περίθαλψης εκεί που χρειάζεται και ανάλογα με τους φιλοξενούμενους (ψυχικά ασθενείς, ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ηλικιωμένους και εγκατελειμμένα παιδιά και εφήβους). Το δίκτυο αυτό να παρέχει φροντίδα με επιστημονική στήριξη, καθοδήγηση και προσανατολισμό στην επανένταξη στην παραγωγή και την κοινωνία για όσους είναι αντικειμενικά δυνατό.
•        Για όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στην παραγωγή να λειτουργούν προστατευόμενα εργαστήρια  με εγγυημένη από το κράτος την απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων και την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων
•        Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, για την κάλυψη των διευρημένων αναγκών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας
•        Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας
•        Να ενταχθούν οι Μ.Κ.Ο. στο δημόσιο και δωρεάν δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας
•        Καμία συγχώνευση – κατάργηση κλινική , τμήματος στο Ψ.Ν.Α. Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση
•        Καμία αξιολόγηση στις μονάδες ψυχικής υγείας
•        Το 18 ΑΝΩ να παραμείνει οργανικό κομμάτι του νοσοκομείου μας με ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων
•  Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προυπολογισμό όλων των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας  του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
•        Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Να καλυφθούν οι απώλειες στους μισθούς μας.
•        Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις των ασθενών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.