-->

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Η λίστα του Ζαλόγγου: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟ 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ (5/12) ΔΗΜΟΣΊΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ Α-ΠΟ-ΛΥ-ΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 14.
ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΛΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗς ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΣΟΚΟΠΟΥΝ.(ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ...ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ)


11.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ 74 ΦΟΡΕΙΣ 12 ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Η λίστα του Ζαλόγγου

Νέες λίστες απολύσεων από 12 υπουργεία και μία γενική γραμματεία βάζουν στη δίνη του κυκλώνα 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε 74 φορείς. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να καλυφθεί το πλάνο των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 που αποτελεί ήδη μνημονιακή δέσμευση για την Ελλάδα, έχουν μπει στο στόχαστρο 74 Οργανισμοί από όλο το Δημόσιο.
Οι φορείς αυτοί είτε θα κλείσουν απευθείας με «ξαφνικό θάνατο» αλά ΕΡΤ, είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα απολυθούν είτε θα υποστούν «στοχευμένη» μείωση προσωπικού μετά από αξιολόγηση δομών και προσωπικού και οι υπάλληλοι που συγκροτούν μια συγκεκριμένη ειδικότητα, π.χ. διοικητικοί ή καθαρίστριες, θα απομακρυνθούν ταυτόχρονα με την κατάργηση των θέσεών τους.
Πλην ΤΑΙΠΕΔ
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οργανισμοί αυτοί αν και απασχολούν περίπου το 50% του συνόλου των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου (δηλαδή περί τους 25.000 υπαλλήλους), αντιστοιχούν σε πλήθος μόλις το ένα ένατο του αριθμού των φορέων. Εχουν εξαιρεθεί οι εταιρείες του Δημοσίου που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκονται στο δρόμο προς την αποκρατικοποίηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ένα βασικό κριτήριο που τους ενέταξε στις λίστες των απολύσεων είναι ότι απασχολούν περισσότερους από 30 υπαλλήλους, ενώ ένα δεύτερο κριτήριο είναι αν στους Οργανισμούς αυτούς μπορεί κανείς εύκολα και με ταχείς διαδικασίες να εντοπίσει πλεονάζουσες θέσεις, οι οποίες να είναι δυνατόν να καταργηθούν χωρίς να επιφέρουν συνέπειες στη λειτουργία του φορέα.
«Χαμηλά προσόντα»
Στην κόκκινη γραμμή των απολύσεων κατά την αξιολόγηση-εξπρές που θα γίνει σε δομές και προσωπικό θα βρεθούν και πάλι υπάλληλοι που χαρακτηρίζονται «χαμηλών προσόντων» όπως είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι λογιστηρίων, καθαρίστριες και φύλακες.
Χωρίς να έχει αποκλεισθεί πλήρως το ενδεχόμενο κάποιος από αυτούς τους Οργανισμούς να κλείσει με ξαφνικό θάνατο σύμφωνα με το μοντέλο της ΕΡΤ, οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική του πλεονάζοντος προσωπικού ή των «περιττών» ειδικοτήτων με μεγαλύτερη αποδοχή και συναίνεση προβάλοντας την επιλογή της δικαιότερης λύσης. Ταυτόχρονα θα καταργηθούν πολύ μικροί Οργανισμοί (με 3 ή 4 εργαζόμενους) που έχει θεωρηθεί ότι δεν έχουν σκοπό ύπαρξης και επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό (λίστα Σταμάτη). Από αυτούς τους Οργανισμούς όμως δεν πρόκειται να προκύψουν περισσότεροι από 150 υπάλληλοι.
Συγκεκριμένα τα ΝΠΙΔ σε όλο το Δημόσιο που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο στόχαστρο της κυβέρνησης -74 τον αριθμό- προέρχονται από 12 υπουργεία και μία γενική γραμματεία και αριθμούν 25.000 υπαλλήλους.
























ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (18 φορείς)

*Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
*Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
*Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
*Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάσταση Ασθενών
*Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
*Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής υγείας (ΕΠΑΨΥ)
*Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης, Αποκατάστασης
*Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών
*Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας
*"Ίρις" Εταιρεία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων
*Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
*Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης ΤΟ.ΨΥ. Κέρκυρας-Λευκάδας "Νέοι Ορίζοντες"
*Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Έρευνας Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης "Σύνθεση"
*Ελληνική Εταιρεία Νόσου ALZEIMER και Συγγενών Διαταραχών
*Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν.Λάρισας
*Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παίδων και Ενηλίκων και Κοινωνικής Μέριμνας και Αποκατάστασης Νοητικά Υστερούντων
*Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ)
*Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.