-->

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ!

   Τις τελευταίες μέρες, πολύς θόρυβος έγινε για την δυνατότητα επιστροφής του επιδόματος αληλεγγύης και για την υποτιθέμενη ''προθεσμία" που υπήρχε, η οποία μάλιστα έληγε στις 31/12/13. Καθώς οι "πληροφορίες" μιλούσαν για ποσά (200 -300 ή και παραπάνω ευρώ) τα οποία θα μπορούσαν να επισταφούν στους εργαζόμενους αν έκαναν ως 31/12 σχετική αίτηση στις ΔΟΥ, κάνουμε τις παρακάτω διευκρινήσεις και καλούμε τους εργαζόμενους να μην βιάζονται να πληρώνουν οποιοδήποτε ποσό στα διάφορα δικηγορικά γραφεία, που απ' ότι μαθαίνουμε έχουν ξεχυθεί στα νοσοκομεία και μαζεύουν  50ρια και 70ρια για να ξεκινήσουν σωρηδόν αγωγές. (Τα ποσά αυτά μάλιστα δεν τα θεωρούν αμοιβή αλλά δικαστικά έξοδα, προκειμένου να εισπράξουν και επιπλέον ποσοστό % αν και όποτε τελεσιδικήσει η υπόθεση. Προφανώς προβλέποντας το αποτέλεσμα, φροντίζουν ώστε σε κάθε περίπτωση να έχουν εισπράξει εκ των προτέρων το κατιτίς για τον κόπο τους.)
   Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε το 2011για τα έτη '11 - '15 και αφορά παρακράτηση 1% στα καθαρά εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ και 2% στα καθαρά εισοδήματα 20.001 έως 50.000 ευρώ.
.
2. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η επιβολή του χαρατσιού αυτού κρίθηκε αντισυνταγματική από τον Άρειο Πάγο (δεν έχει δει κανείς αυτή την απόφαση). Η απόφαση λοιπόν αυτή που αφορά υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου και μόνο, δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή των χρημάτων που ήδη έχουν καταβάλλει. Δηλαδή πρέπει να κάνουν δικαστήριο και να το κερδίσουν όποτε εκδικαστεί, συνήθως μετά από 2 χρόνια και...)
.
3. Η προθεσμία για την οποία όλοι μιλούσαν και η αίτηση στις εφορίες αφορά στο εξής: Η διεκδίκηση χρημάτων από το δημόσιο έχει περιθώριο 2 ετών προτού παραγραφεί. Έτσι η αίτηση αφήνει ανοιχτή τη δικαστική διεκδίκηση για το '12, καθώς το '11 έχει θεωρητικά χαθεί.
.
4. Για τους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ αρμόδιο είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας (και όχι ο Άρειος Πάγος). Στο ΣΤΕ λοιπόν, αλλά και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, η υπόθεση αυτή έχει εκδικαστεί και έχει χαθεί. (Ήταν σε προσφυγή που είχε κάνει συνολικά η ΑΔΕΔΥ για όλους τους νόμους που αφορούσαν σε μειώσεις μισθών).
5. Την διαφορά αυτή μεταξύ των δυο ανώτατων δικαστηρίων αρμόδιο να τη λύσει και να εκδόσει τελεσίδικη απόφαση είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Τέτοια δίκη δεν έχει γίνει.
.
   Από τα παραπάνω προκύπτουν δυο πράγματα:
.
Α. Η υπόθεση αυτή δεν έχει τελεσιδικήσει. Κανείς δεν έχει πάρει χρήματα, κανένα δικαστήριο δεν έχει γίνει και το πιθανότερο είναι πως (για το '12 τουλάχιστον) η αίτηση που έτερξαν πολλοί να κάνουν δεν έχει κάποιο πρακτικό νόημα. Υπάρχει χρόνος, αν δούμε ότι κερδιθεί κάποια υπόθεση, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μην χαθεί η δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης για το '13 και '14.
.
Β. Από τη μέχρι τώρα πορεία, τα προγνωστικά μάλλον δεν είναι υπέρ μας. Αν και όταν κριθεί από το Ειδικό Δικαστήριο, η απόφαση θα αφορά όλους τους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης και κυρίως κανένας λόγος να εμπιστευτούμε  "διάφορους" που μαζεύουν ευρώ ψαρεύοντας στα θολά, βασιζόμενοι στη σκόπιμη παραπληροφόρηση.
Αυτά και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

(Σημ. 1. Με τις παραπάνω διαπιστώσεις και κατευθύνσεις, συμφωνεί και η ΠΟΕΔΗΝ. Το αναφέρουμε επειδή προφανώς οι νομικοί σύμβουλοί της, έχουν μελετήσει το θέμα.
 2.Φαίνεται ότι τα δικαστήρια δεν μοιράζουν, έτσι εύκολα, λεφτά. Το μεροκάματό μας με άλλους τρόπους πρέπει να το διαφυλάξουμε και τα διάφορα χαράτσια χρειάζεται αγώνας για να τα ξεφορτωθούμε...) 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.