-->

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΧΕΙΡΟ, ΜΕ ΚΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ 8.500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ (?)

Μία ακόμα σκηνή του δράματος της δημόσιας υγείας εκτυλίχθηκε χθες στη Βουλή, με την υπερψήφιση επί της αρχής  του νομοσχεδίου για τη συγκρότηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει περίπου 8.500 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ σε διαθεσιμότητα και θα φέρει περαιτέρω υποβάθμιση στις δημόσιες παροχές υγείας, υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές της συγκυβέρνησης και τον ανεξάρτητο βουλευτή Γ. Κασαπίδη. Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε να μοιράσει συγχαρητήρια μέσω Twitter μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ωστόσο κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι το κλίμα, τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έφερε στη βουλή ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, με κενά, ελλείψεις και ασάφειες, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας «λευκή επιταγή» για να υπογράφει υπουργικές αποφάσεις, με πρόσχημα τη διευκόλυνση του υπουργού σε «επείγουσες» καταστάσεις. Είχε προηγηθεί ένας προσχηματικός διάλογος με τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι γιατροί του Οργανισμού βρίσκονται σε απεργία πάνω από δύο μήνες.

Κατάφερε έτσι να δημιουργήσει ένα ακόμα ρήγμα στη συγκυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι «δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση προς τα μπρος, αλλά για οπισθοδρόμηση». Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, σημείωσε.

Κάπως έτσι αισθάνονται και κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι άρθρωσαν κάποιες ενστάσεις στο νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε βάσιμο λόγο για να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και να διευρύνει το ρήγμα μεταξύ βουλευτών της «γαλάζιας» παράταξης και του υπουργού Υγείας.

Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο άσχημα για τον κ. Γεωργιάδη στο εσωτερικό μέτωπο με τους γιατρούς της κομματικής οργάνωσης της ΝΔ. Ο υπουργός Υγείας είχε προκαλέσει και παλιότερα με τους χειρισμούς του έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών του Τομέα Υγείας της ΝΔ, ενώ τα αίματα άναψαν την παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου στη γενική συνέλευση των γαλάζιων γιατρών στα γραφεία της ΝΔ στη Λ. Συγγρού. Σκοπός ήταν να συζητηθούν οι αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη για το ΠΕΔΥ, όμως η βραδιά κατέληξε με τους γιατρούς να μετρούν τις πληγές τους και να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες.

Τα όσα διαδραματίσθηκαν έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του στον υπουργό Υγείας.

Τα μηνύματα δυσαρέσκειας για τον υπουργό, όμως, που φτάνουν στο Μαξίμου, είναι πολλά και προέρχονται κύρια από τους βουλευτές της περιφέρειας, οι οποίοι ακούν τα εξ αμάξης από τους συντοπίτες τους για την επιδείνωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, που είναι ραγδαία το τελευταίο διάστημα.
Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται πως θα αποδειχτεί μεν ο μνημονιακότερος των υπουργών, όπως άλλωστε και ο ίδιος θέλει, αλλά ταυτόχρονα και ο πιο αδύνατος κρίκος για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου, η υγεία,  με χιλιάδες πολίτες να μένουν χωρίς φάρμακα και τις δημόσιες παροχές συνεχώς να λιγοστεύουν, θα γίνει ο σκόπελος που πιθανότατα θα «βουλιάξει» το κυβερνητικό καράβι.


Πηγή: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.