-->

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Lancet: Προειδοποίηση επιστημόνων για τις επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

Lancet: Προειδοποίηση επιστημόνων για τις επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας στην ΕλλάδαΈλληνες και Βρετανοί κοινωνιολόγοι και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, επικρίνουν σε σχετική μελέτη τους που δημοσιεύθηκε σήμερα στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet", τους διεθνείς οργανισμούς για τη σιωπή που έχουν επιδείξει σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στο επίπεδο υγείας των Ελλήνων η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας.

Οι ερευνητές καλούν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη της τις επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας σε θέματα υγείας, καθώς και την ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δράσει ανάλογα.

Lancet: Προειδοποίηση επιστημόνων για τις επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.
Στη μελέτη,  επικεφαλής της οποίας είναι ο Αλέξανδρος Κεντικελένης του King's College και του Τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουν
υπάρξει οι μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνέπεια η σημερινή δημόσια δαπάνη της χώρας για την υγεία να είναι πλέον μικρότερη από κάθε άλλη χώρα μέλος της Ευρωζώνης.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, καθώς και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αναφέρουν ως χαρακτηριστικές συνέπειες της κρίσης την εντεινόμενη αδυναμία των ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στα αναγκαία φάρμακα, τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά λοιμωδών νόσων και τη γενικότερη επιδείνωση της ψυχικής-νοητικής υγείας του ελληνικού λαού.

Σε μια περίοδο μείωσης των εισοδημάτων στην Ελλάδα, αναφέρεται,  η συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές της έχει ως συνέπεια να μεταφέρεται πλέον ένα μέρος του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασθενείς, με συνέπεια, σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (το 47%) να αισθάνονται πως δεν λαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ενδεικτικά στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία:

- Τα περιστατικά AIDS μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2009-2012 (από 15 σε 484).

- Τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 (με βάση προκαταρκτικά στοιχεία).

- Η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 55%, μεταξύ 2011 και 2012.

- Η κατάθλιψη αυξήθηκε περίπου δυόμιση φορές μεταξύ 2008-2011 (από 3,3% του πληθυσμού το 2008 σε 8,2% το 2011).

- Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ 2007-2011.

- Η βρεφική θνησιμότητα, που προηγουμένως εμφάνιζε πτωτική τάση, αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ 2008-2010, ενώ κατά 19% αυξήθηκαν την ίδια περίοδο οι γεννήσεις παιδιών χαμηλού βάρους.

- Επανεμφανίστηκε η ελονοσία μετά από 40 χρόνια.


Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν πως οι εμπειρίες άλλων χωρών που πέρασαν από παλαιότερες οικονομικές κρίσεις, όπως η Ισλανδία και η Φιλανδία, δείχνουν ότι, χάρη στην προστασία του τομέα υγείας και των σχετικών κοινωνικών παροχών, οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφύγουν σε ένα βαθμό τις επιζήμιες επιπτώσεις της κρίσης πάνω στην υγεία του πληθυσμού.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είχε όντως σοβαρή ανάγκη μεταρρύθμισης ήδη πριν την κρίση, λόγω διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας κλπ., όμως το μέγεθος και η ταχύτητα των αναγκαστικών αλλαγών που έχουν επιβληθεί, έχει περιορίσει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

«Το ελληνικό κράτος πρόνοιας έχει αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους σε μια εποχή που χρειάζονται κατ' εξοχήν αυτή την υποστήριξη. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων χάνουν την πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των περικοπών του προϋπολoγισμού και της ανεργίας», δήλωσε ο Κεντικελένης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του "Lancet".

Από την πλευρά του ο ερευνητής στον τομέα της δημόσιας υγείας δρ Ντέιβιντ Στάκλερ, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Τμήμα Κοινωνιολογίας) και της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου, τόνισε ότι «το κόστος της λιτότητας το φέρουν κυρίως οι μέσοι έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας, που έχουν υπάρξει στην Ευρώπη τη σύγχρονη εποχή».

Στη μελέτη συμμετείχαν ο καθηγητής σε θέματα ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας Μάρτιν ΜακΚι (Σχολή Υγιεινής Λονδίνου) και η Μαρίνα Καρανικολού (Σχολή Υγιεινής Λονδίνου και Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας στο Λονδίνο).

Από: ygeianet

Ακολουθεί δημοσίευμα της independent, όπως δημοσιεύτικε στην "Ελευθεροτυπία"
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Τα μέτρα σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έχουν «συγκλονιστικό» αντίκτυπο στον τομέα της υγείας, αποκλείοντας περίπου 800.000 άτομα από το σύστημα Υγείας, σύμφωνα με έκθεση Βρετανών ακαδημαϊκών, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς η εφημερίδα «Independent».
Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet», επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα τονίζοντας ότι δεν αναγνώρισαν την κλίμακα των στερήσεων που προκάλεσαν στους Ελληνες πολίτες.
Επιστήμονες από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου αναφέρονται στο ότι οι περικοπές προϋπολογισμού στα ελληνικά νοσοκομεία έφθασαν στο 25% μεταξύ 2009 και 2011, ενώ οι δημόσιες δαπάνες για τα φάρμακα μειώθηκαν στο μισό, με αποτέλεσμα κάποια φάρμακα να μην μπορούν να τα προμηθευτούν πολίτες που τα έχουν ανάγκη.
Ανεργία και ασφάλιση
«Η αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα όπου η υγειονομική ασφάλιση συνδέεται με το εργασιακό καθεστώς, είχε αποτέλεσμα περίπου 800 χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε παροχές κοινωνικής πρόνοιας ούτε στις υγειονομικές υπηρεσίες ώστε, σε ορισμένες περιπτώσεις, οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα και φάρμακα σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες».
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο δρ Ντέιβιντ Στάκλερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης: «Ελπίζουμε η έρευνα αυτή να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να δώσει την απάντηση που επειγόντως απαιτείται σε αυτή την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση».
Μαζικές περικοπές
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μαζικές περικοπές προκειμένου να καλύψει τους όρους που προβλέπονταν από το διπλό πακέτο στήριξης, που ανήλθε συνολικά σε 240 δισεκατομμύρια ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη γνωστή τρόικα.
Αφού στο δημοσίευμα του «Independent» γίνεται πλήρης αναφορά στις «σοκαριστικές» δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που εξαρτώνται από το εθνικό σύστημα Υγείας χωρίς να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε άλλου τύπου περίθαλψη, όπως και σε στοιχεία σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών, της παιδικής θνησιμότητας αλλά και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό HIV, επισημαίνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.