-->

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΥΠΕ. ΤΙ ...ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ!


   Την Δευτέρα (14/4) που μας πέρασε, τα Σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Φλέμιγκ, Σισμανογλείου και Πάιδων Πεντέλης μαζί με κάποιους εργαζόμενους πήγαμε στην ΥΠΕ με σκοπό να διαμαρτυρηθούμε για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις κλινικών και λειτουργιών των Νοσοκομείων μας.
   Ζητήματα αιχμής, ήταν η υλοποίηση της απόφασης για συρρίκνωση /συγχώνευση - κλείσιμο της Παθολογικής κλινικής, το οξύ πρόβλημα με την αναστολή, ουσιαστικά, της λειτουργίας του Αιμοδυναμικού στο Σισμανόγλειο. Επίσης η μετακίνηση γιατρών (Παθ/κη - Νεφρ/κη),  η λειτουργία της Χειρουργικής και οφθαλμολογικής  κλινικής από το Φλέμιγκ, η έλλειψη των οδηγών κλπ, εξ αιτίας της (2ης για πολλούς)  διαθεσιμότητας του προσωπικού είτε προέρχεται από τα πρώην ΙΚΑ.είτε από το ΕΣΥ.
  Καθώς έλλειπε ο κ. Κοντοζαμάνης, συναντηθήκαμε με τον υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Ζώτο.
  Θέσαμε τα αιτήματά μας και πήραμε ορισμένες...απαντήσεις. Μέσα σε πολλά εισαγωγικά η λέξη καθώς ο υποδιοικητής πέρα από μια - ας μας επιτραπεί, αλαζονική συμπεριφορά του τύπου "Αυτά έχω να πω και αν δεν σας αρέσουν λυπάμαι" ή αποπροσανατολιστικές ασάφειες, όπως για το ζήτημα του οργανισμού που "θα" γίνει... δεν μας διαφώτισε και πολύ, ούτε απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, ούτε βέβαια δεσμεύτηκε σε τίποτα.       
     Κατά τα λοιπά, όποτε δεν βόλευε η ερώτηση επιλεγόταν η τεχνητή όξυνση της συζήτησης που αντί να καταλήγει σε , έστω κάποιες, απαντήσεις κατέληγε σε "ξέρεις ποιός είμαι εγώ" και "δεν σου επιτρέπω". Γνωστή τακτική, για όποιον θέλει να αποφύγει την ουσία, αλλά όχι ιδιαίτερα τιμητική για όποιον την επιλέγει. Πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για κάποιον "λαϊκιστή" συνδικαλιστή αλλά για υπεύθυνο, διορισμένο,στέλεχος της διοίκησης του κράτους.(Γιατί, κράτος υπάρχει και μάλιστα έχει και βαρύ χέρι!)
Φαίνεται πως η πολιτική της διάλυσης κάθε δωρεάν υπηρεσίας στον κόσμο, κάθε εργασιακού δικαιώματος, η κατάργηση της μόνιμης δουλειάς, των απολύσεων, των λουκέτων και της συρρίκνωσης των υπηρεσιών περίθαλψης δεν φτάνει να εμπνέει μόνο τον υπουργό υγείας αλλά χρειάζεται και τα υπόλοιπα "στελέχη".
   Αυτό ήταν το κλίμα της συνάντησης και αν, από την περιγραφή σας φαίνεται κάπως άνευ ουσίας και σημασίας ...δίκιο έχετε. Χρήσιμο ήταν για να βγάλουμε συμπεράσματα για το πού πάει η κατάσταση και για να διαλυθούν ορισμένες αυταπάτες για τους "διαλόγους" τέτοιου είδους. Εκτιμούμε πως άλλη θα ήταν η κατάληξη της συζήτησης αν αντί για αντιπροσωπεία πηγαίναμε στη συνάντησή μας με παράλληλες κινητοποιήσεις και απεργούς εργαζόμενους στην αυλή της ΥΠΕ. Και αυτό πρέπει να κάνουμε στο εξής αν θέλουμε οι ενέργειές μας να έχουν αποτελέσματα.
   Επειδή, τέλος, είναι πολύ της μόδας να μας "αποστομώνουν", για κάθε μας αίτημα, με το επιχείρημα της πληρότητας, που τάχα δικαιολογεί τις μειώσεις και τις καταργήσεις, ας μας επιτραπεί ένα σχόλιο:
   Όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία καταλαβαίνουν από την καθημερινότητά τους ότι κάτι δεν πάει καλά με το super επιχείρημα και η απορία αυτονόητη: Καλά ρε παιδιά, πως γίνεται η πληρότητα της τάδε κλινικής να είναι 60% και μας να μας βγαίνει η ψυχή;
   Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η μέτρηση της πληρότητας είναι μόνο ένας δείκτης που μάλιστα μπορείς να τον χειριστής και να τον εξηγήσεις όπως σε βολεύει. Καθοριστικό ρόλο παίζει  πότε την μετράς, για ποια ειδικότητα, σε ποια περίοδο, τι ισχύει σε άλλες χώρες  κλπ, (ας μην μπλέξουμε προς το παρόν περισσότερο.)
   Όπως μπορείτε να φανταστείτε χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα και στην περίπτωσή μας από τον κ. Ζώτο, ο οποίος το πήγε και παραπέρα! Μας αποκάλυψε πως δική του είναι η πρόταση που ελπίζει να εφαρμοστεί, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί θα πληρώνονται τις εφημερίες ανάλογα με το πόσους ασθενείς βλέπουν στα επείγοντα. . Καθόλου άσχετα μεταξύ τους τα δύο θέματα που συνδέονται άμεσα, κάτω από την ίδια επιδίωξη σύνδεσης μισθού - απόδοσης. (Εργοστάσιο δηλαδή τα ΤΕΠ. Αν θέλεις μεροκάματο...γιατρέ, νοσηλεύτρια, γραφιά κανόνισε να...αρρωστήσει όλο σου το σόι και οι γείτονες μαζί για να ανέβουν οι πληρότητες!!!)
   Προσπαθήσαμε βέβαια να απαντήσουμε... στα σοβαρά αλλά είπαμε: Στου κουφού την πόρτα...
   Προς το παρόν, (πχ για το Φλέμιγκ), φτιάξτε τον αξονικό στο, καλύψτε κανονικά το νοσοκομείο με Πνευμονολόγο, μην αποδυναμώνετε το προσωπικό,φρόντισε για ένα σωρό άλλους παράγοντες αποτρεπτικούς για τον ασθενή και θα δούμε τότε που θα πάει η πληρότητα. Αντίθετα αν θέλεις να τη ρίξεις ώστε να έχεις έτοιμη τη δικαιολογία για το λουκέτο τότε "φροντίζεις" αντιστοίχως.
    Δεν είναι κρυφό πως το επιχείρημα αυτό είναι μόνο για κατανάλωση στα ΜΜΕ, καθώς άλλοι είναι οι καθοριστικοί δείκτες για την αξιολόγηση των δομών υγείας διεθνώς. Ένας απ' αυτούς οι διαθέσιμες κλίνες ανά πλήθος κατοίκων και εκεί τα ποσοστά δεν βολεύουν τους φωστήρες του Υπουργείου και δεν τα επικαλούνται ποτέ. Το κακό είναι ότι δεν βολεύουν ούτε το λαό που ψάχνει καλή θέση στη λίστα αναμονής ή καλή θέση στο διάδρομο για το ράντσο του. Κατά τα άλλα τους φταίνε οι πληρότητες και καταργούν κρεβάτια και κλινικές.
Αν και δεν είναι στη λογική μας να απαντάμε στα ..επιστημονικοφανή επιχειρήματα και στα ποσοστά που δεν έχουν τελειωμό, γιατί έτσι χάνεται η ουσία, ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε για το συγκεκριμένο.
   Αρκετά όμως μακρηγορήσαμε, μέρες πούναι. Ας βγάλουμε όμως όλοι τα συμπεράσματά μας.        
   Συνάδελφοι, ας ετοιμαστούμε για τη νέα θύελλα που έρχεται. 
Έχουμε το δίκιο και πρέπει να αντιδράσουμε! Μπορούμε να νικήσουμε!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.