-->

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Μαύρο...συνταγολόγιο θα χρησιμοποιούν οι γιατροί στην Θεσσαλονίκη



Μαύρο...συνταγολόγιο θα χρησιμοποιούν οι γιατροί στην Θεσσαλονίκη
Συνταγολόγιο με μαύρες σελίδες θα χρησιμοποιήσουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναφορά του πλαφόν στην συνταγογράφηση.

 Το μαύρο συνταγολόγιο παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας, τονίζοντας ότι ο υπουργός Υγείας ένα μήνα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει το πλαφόν στην συνταγογράφηση, το επαναφέρει με τροπολογία.

«Σήμερα εκδώσαμε μαύρο συνταγολόγιο. Καλούμε τους γιατρούς όταν συμπληρώνουν το πλαφόν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να συνταγογραφούν στο μαύρο συνταγολόγιο με άσπρο στυλό. Εμείς είμαστε κατά της υπερσυνταγογράφησης και υπέρ του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα καταθέσαμε και τις προτάσεις μας στο Υπουργείο. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όμως επιβάλει το πλαφόν συνταγογράφησης με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό του κόστους» ανέφερε ο κ Νίτσας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ, Θανάσης Εξαδάκτυλος, επισήμανε ότι η επαναφορά του πλαφόν με νόμο είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και πρόσθεσε ότι ο ΙΣΘ θα προσφύγει ξανά στον Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πέρα από τις αντιδράσεις στην επαναφορά του πλαφόν από τη Δευτέρα 12 Μαΐου οι εργαστηριακοί γιατροί προχωρούν σε επίσχεση εργασίας λόγω των συσσωρευμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Όπως εξήγησαν ο πρόεδρος του ΙΣΘ Δημήτρης Τσάμης και η αντιπρόεδρος Μαρία Χατζηδημητρίου, οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν το αντίτιμο των εργαστηριακών εξετάσεων στα εργαστήρια και στη συνέχεια θα υποβάλουν τις αποδείξεις στον ΕΟΠΥΥ για να καλυφθεί η δαπάνη.

Η πρόταση του ΙΣΘ για τις εργαστηριακές εξετάσεις είναι να ελέγχονται και να περιοριστούν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες να δίνονται παραπεμπτικά με βάση τα ισχύοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Δηλαδή όπως ελέγχεται η συνταγογράφηση φαρμάκων να ελέγχονται και τα παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να αποφευχθεί η αλόγιστη έκδοση παραπεμπτικών που αυξάνουν τη δαπάνη σε βαθμό που ξεπερνά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, στη διάρκεια της συνέντευξης, τύπου αναφέρθηκε ότι 4.300 γιατροί της Θεσσαλονίκης θα προσέλθουν στις κάλπες στις 11 και 12 Μαΐου προκειμένου να αναδείξουν τη νέα διοίκηση και τα όργανα του ΙΣΘ.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.