-->

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Είναι νομίζουμε φανερό σε όποιον στοιχειωδώς παρακολουθεί αυτό το χώρο, πως αποφεύγουμε επίμονα να σχολιάζουμε και να κάνουμε κριτική σε τοποθετήσεις άλλων φορέων και συλλογικοτήτων. Κάποιες φορές όμως δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε όποτε πέφτουν στην αντίληψή μας απόψεις και ενέργειες που θεωρούμε πως όχι μόνο δεν εξυπηρετούν την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων και της ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά ακόμα χειρότερα στέκονται διασπαστικά και εχθρικά απέναντί στα δίκαια αιτήματά μας.
   Αυτό βέβαια το κάνουμε, όχι γιατί συμφωνούμε με όλους και με όλα - το αντίθετο συμβαίνει - αλλά γιατί έχουμε τη βαθειά πεποίθηση πως το κύριο μέτωπο είναι κάθε φορά η πολιτική και οι επιδιώξεις της πολιτικής και κυβερνητικής εξουσίας. Αυτής της εξουσίας που μας στερεί δικαιώματα, μας κόβει τους μισθούς μας χαρατσώνει αλύπητα, μας βάζει σε διαθεσιμότητες, μας απολύει. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να αφήνουμε τις κυβερνήσεις, τους Υπουργούς και τις διοικήσεις ανενόχλητους και να μετατρέπουμε σε κύριο αντίπαλό μας αυτούς που είναι εργαζόμενοι όπως εμείς ακόμα και αν έχουν διαφορετικές απόψεις. Υπερασπιζόμαστε βεβαίως την άποψή μας, κάνουμε κριτική και προσπαθούμε να πείσουμε στα πλαίσια του κινήματος και μόνο. Θεωρούμε πως απέναντι στην εξουσία πρέπει να επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ενότητα.
   Απαραίτητη αυτή η εισαγωγή για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας.
  Αναπόφευκτη επίσης και η κριτική μας σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ που είναι άδικη, διασπαστική και, για όποιον θέλει να διαβάσει πίσω απ' τις γραμμές, υποκριτική.

  Η γενική εντύπωσή μας είναι πως ένα συνδικαλιστικό (και όχι κυβερνητικό ή κρατικό) όργανο, μπροστά σε ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, όπως είναι οι αξιολογήσεις, κομβικό κομμάτι της επίθεσης που δέχονται όλοι εργαζόμενοι, τρομοκρατεί και ακυρώνει την όποια αντίδραση στην εφαρμογή του. 
  Υπερτονίζει το νομικό κομμάτι και τις πιθανές συνέπειες, αποφεύγοντας να αναφέρει πως δεν είναι ξεκαθαρισμένο ούτε δεδομένο, ακόμα και αυτό το σημείο. Ξεχνάει επίσης πως υπάρχει σχετικό προηγούμενο, και μάλιστα δύο φορές, παρόμοιων ενεργειών που έφτασαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν τελικά οι εργαζόμενοι. Δεν καταλήγει καν στο λογικό συμπέρασμα πως η μαζικότητα σε όποια κινητοποίηση είναι το ισχυρότερο εχέγγυο όχι μόνο για την κατάργηση του νόμου αλλά και για την προστασία των εργαζομένων.(Δεν είναι τα δικαστήρια που κερδίζουν, είναι οι ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ αγώνες!)
Σκόπιμα αποσιωπάται πως, όπως και σε ανάλογες περιπτώσις στο παρελθόν, το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό και τέτοιοι αγώνες έχουν κερδιθεί. Για την ΕΝΕ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα πάμε όλοι φυλακή! 
Βεβαίως αν και αντιγράφει αυτούσιο το νόμο σ' ότι αφορά στο πειθαρχικό κομμάτι, δεν κάνει τον κόπο να ενημερώσει στο ελάχιστο για την ουσία, δηλαδή για τα αποτελέσματα που θα έχει η εφαρμογή του και που είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και βλαπτικά για τους νοσηλευτές, το μισθό και την ίδια τη δουλειά τους! Κατά τα άλλα η ΕΝΕ ανησυχεί για την σταδιοδρομία τους!!!
Η ΕΝΕ, ακόμα και στον τίτλο της, αυτοπροσδιορίζεται ως συνδικαλιστική οργάνωση. Θα έπρεπε σαν τέτοια να ξέρει πως , αντί να κουνάει το δάχτυλο στους συναδέλφους φοβερίζοντάς τους με τις πειθαρχικές διώξεις που πιθανά θα τους επιβληθούν, αν αγωνιστούν ενάντια σ' έναν άδικο νόμο, να τους καλύψει τόσο συνδικαλιστικά όσο και νομικά, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες. Θα έπρεπε κατά την ταπεινή μας γνώμη να διαπαιδαγωγεί τους εργαζόμενους ανοίγοντας το δρόμο της διεκδίκησης, η οποία ποτέ δεν έγινε "εκ του ασφαλούς". Αντί γι' αυτό σπέρνει αυταπάτες του τύπου: " οι συντονισμένες ενέργειες ΠΑΣΥΝΟ και ΕΝΕ θα αποφέρουν σύντομα καρπούς" . Δηλαδή πως ακριβώς, ρωτάμε: θα τα βρεί με τον υπουργό, μετά την αξιολόγηση; Είδαμε που οδήγησε ως τώρα αυτή η αντίληψη της "εκπροσώπησης". Πρόσφατες είναι διαθεσιμότητες και οι "ενέργειες" της ΕΝΕ, που τόσο βοήθησαν...
   Το χειρότερο απ' όλα όμως είναι η απερίφρστη αποδοχή του νόμου. Όχι μόνο προτρέπει τους νοσηλευτές να συμμετέχουν αλλά καταγγέλει ως λαϊκιστές και ανεύθυνους όσους, αναλύωντας τις συνέπειες της "αξιολόγησης", προτείνουν αγωνιστική απάντηση και συνδικαλιστική στήριξη στους συναδέλφους.  Το γεγονός μάλιστα ότι κατηγορεί όλους τους άλλους για "εύκολες λύσεις" είναι τραγική ειρωνία. Τι να περιμένει όμως κανείς όταν η "διεκδίκηση" της ΕΝΕ, τώρα που μας πάνε αιώνες πίσω, που η ζωή μας γίνεται κόλαση  είναι "διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης και δημιουργία διαφορετικού κλάδου για τους ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΕΣΥ!" (Διαφορετικό από ποιούς άλλους νοσηλευτές; και γιατί;) Λες και το θέμα είναι τα κριτήρια! Όπως ήταν και την εποχή της διαθεσιμότητας, που εμείς τουλάχιστον τη ζήσαμε έντονα. Το θέμα και τότε δεν ήταν ότι δεν περισσεύει κανείς, αλλά με ποιά κριτίρια θα επιλέγονταν οι διαθέσιμοι! Είδαμε βέβαια και τα αποτελέσματα.
   Συνάδελφοι, πολλά μπορούν να ειπωθούν ακόμα, δεν θέλουμε όμως να μπούμε σε λεπτομέρειες.
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ -  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. (ΠΕΜΠΤΗ 8/5, ώρα 10 στον 4ο όροφο) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ -ΤΕΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΕ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΕΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΣΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

- ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ 

- ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.