-->

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σε νοσοκομεία μόνο για τους έχοντες προχωρεί η κυβέρνηση

Σε νοσοκομεία μόνο για τους έχοντες προχωρεί η κυβέρνηση
Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που θα απευθύνεται μόνο στους έχοντες, έχει βάλει για τα καλά ο Αδωνις Γεωργιάδης. Με ιδιώτες γιατρούς που θα μπορούν να περιθάλπουν τους «πελάτες» τους στα δημόσια νοσοκομεία έχοντας «μπλοκάκι» αλλά και με πληρωμένα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας ανοίγει πια διάπλατα τις πόρτες για δημόσια νοσοκομεία δύο ταχυτήτων τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται μόνο όσοι διαθέτουν χρήματα για να γιατρευτούν.
Ηδη προωθήθηκε ρύθμιση μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών μέσω της οποίας εκτός των άλλων θα είναι δυνατόν να απασχολούνται και ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Παρ' ότι αρχικά επρόκειτο να εφαρμοσθεί μόνο στον ΟΚΑΝΑ, τελικά το μέτρο επεκτείνεται στο ΕΣΥ και στο ΚΕΕΛΠΝΟ ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Υγείας, με την οποία επεκτείνει τη δυνατότητα εργασιακής σχέσης με μπλοκάκι στο ΕΣΥ και στους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.), ενώ αρχικά η ρύθμιση αφορούσε μόνο στον ΟΚΑΝΑ.

Ταυτόχρονα ο Αδωνις Γεωργιάδης προωθεί ρύθμιση βάσει της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να χειρουργούν πελάτες τους το απόγευμα έναντι συγκεκριμένης αμοιβής, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη και οι συνομιλίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να νοσηλεύουν τους δικούς τους ασφαλισμένους.

Βέβαια όλα αυτά ο Αδωνις Γεωργιάδης τα σχεδιάζει επί... χάρτου χωρίς να σκεφτεί τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι μη έχοντες, που απλά θα πρέπει να περιμένουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας για να αντιμετωπισθούν στο ΕΣΥ.

Αλλωστε τα αγκάθια για τα σχέδια Αδώνιδος για απογευματινά χειρουργεία είναι ουκ ολίγα...

- Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό για την πρωινή τους λειτουργία.

- Για να ανοίξουν απόγευμα χειρουργικές αίθουσες θα πρέπει να παραταθούν βάρδιες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων απαραίτητων εργαζομένων, γεγονός που σημαίνει επιπλέον κόστος για το ΕΣΥ.

- Πώς θα πληρώνονται όσοι συμμετέχουν στην απογευματινή διαδικασία. Και το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους χειρουργούς που θα μπαίνουν στα χειρουργεία, αλλά και το λοιπό προσωπικό.

- Είναι άγνωστο πώς θα γίνει ταυτόχρονη χρέωση του χειρουργείου με ιδιωτικά κριτήρια (καταβολή κόστους από ασθενή) αλλά και χρέωση Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ), που συνήθως γίνεται στο ΕΣΥ όταν υπάρχει νοσηλεία ασθενούς.

- Τι θα γίνει με όσους δεν διαθέτουν χρήματα να χειρουργηθούν με διαδικασίες-εξπρές το απόγευμα, δεδομένου πως υπάρχει η εκτίμηση ότι οι χειρουργοί θα ρίξουν όλο το βάρος τους το απόγευμα.

- Ποιες θα είναι οι δικλίδες ασφαλείας ώστε να μη γίνεται είσπραξη μαύρου χρήματος από γιατρούς που θα επισπεύδουν τα χειρουργεία για τους έχοντες και είναι πιθανό να τους χειρουργούν τις πρωινές ώρες;

- Η πώληση ελκυστικών πακέτων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να περιλαμβάνει και το απαραίτητο δωμάτιο Α' θέσης, γεγονός που αποκλείει όλους τους υπόλοιπους από μια καλύτερη φιλοξενία.

- Την ώρα που σήμερα δεν επαρκούν τα κρεβάτια και πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, πώς θα διατηρούνται κενές κλίνες για να νοσηλεύονται όσοι πληρώνουν και χειρουργούνται το απόγευμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.