-->

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Τελείωσε τη "δουλειά" την τελευταία ημέρα της θητείας του

Της Αντιγόνης Μιχοπούλου (Από το "κουτί της Πανδώρας")

Λίγο πριν αποχωριστεί την υπουργική καρέκλα του υπουργείου Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται να  υπογράφει υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές των  Μονάδων  Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ). Συγκεκριμένα στις 10:00  το βράδυ της Παρασκευής -δυο μέρες πριν γίνει ο ανασχηματισμός- ο πρώην υπουργός Υγείας βάζει την υπογραφή του σε μια απόφαση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και ιδιαίτερη ανησυχία στον ιατρικό κόσμο για την επικινδυνότητα της λειτουργιά των Μ.Η.Ν. Λίγους μήνες πριν με νόμο ο πρωην υπουργός προέβλεπε οτι οι προδιαγραφές των Μ.Η.Ν θα τεθούν με υπουργική απόφαση και οχι με νομοσχέδιο που θα έπρεπε να περάσει απο το στάδιο της ψηφοφορίας στη Βουλή  .
Να σημειωθεί ότι όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc στο τεύχος 53, τα τελευταία χρόνια  σε ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας που βρίσκονταν σε ορόφους πολυκατοικίας χωρίς ασθενοφόρο ασανσέρ  γίνονταν επεμβάσεις με την σύμφωνη γνώμη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από ανώνυμη καταγγελία στα γραφεία του περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη της Περιφέρειας Αττικής για ένα ιατρείο που λειτουργούσε σε όροφο πολυκατοικίας και πραγματοποιούσε χειρουργικές επεμβάσεις.
Με αυτό το τρόπο αποκαλύφθηκε ότι διάφορα ιατρεία σε όλη την Ελλάδα  χωρίς να πληρούν καμιά προϋπόθεση ασφάλειας για την μεταφορά των ασθενών σε νοσοκομείο σε περίπτωση ανάγκης κάνουν επεμβάσεις αποφεύγοντας παράλληλα και την καταβολή του ΦΠΑ καθώς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας απαλλάσσονται από τον φόρο.
Το τεράστιο νομικό κενό έδωσε το πρόσφορο έδαφος ώστε τα ιατρεία αυτά να κάνουν χρυσές δουλείες καθώς  κανένας υπουργός Υγείας μέχρι τώρα -εκτός από τον Άδωνη Γεωργιάδη στο παρά πέντε της λήξης της υπουργικής του θητείας- δεν είχε θέσει τις τεχνικές προδιαγραφές για την λειτουργία των Μ.Η.Ν.
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της αδειοδότησης ιατρείου που κάνει επεμβάσεις έχει πάρει το δρόμο για τον εισαγγελέα με αποτέλεσμα μια εβδομάδα  πριν την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον Άδωνη  Γεωργιάδη, πταισματοδίκης να ζητά από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να τεθούν υπ’ όψιν του όλοι όσοι υπέγραψαν για την αδειοδότηση του συγκεκριμένου ιατρείου καθώς και τα πρακτικά του συλλόγου πριν την αδειοδότηση.
Οι πληροφορίες του koutipandoras.gr αναφέρουν ότι οι πιέσεις που δέχτηκε επί πέντε ώρες  ο πρώην υπουργός Υγείας στο γραφείο του ώστε να τεθούν οι τεχνικές προδιαγραφές καθώς και να παραμείνει ο έλεγχος και η αδειοδότηση στην αρμοδιότητα του Ιατρικού Συλλόγου ήταν πολύ έντονες.
Την ίδια  ώρα η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζεται από τον ιατρικό κόσμο πρόχειρη και ελλιπής. Αναλυτικά στην υπουργική απόφαση περιγράφονται οι τεχνικές προδιαγραφές για την λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας αλλά δεν αναφέρεται κάτι πολύ βασικό, δηλαδή οι επεμβάσεις που θα γίνονται στις συγκεκριμένες μονάδες αλλά και τα νοσοκομεία με τα οποία θα διασυνδέονται οι Μ.Η.Ν. σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθεί εκτάκτως ένας ασθενής.
Με λίγα λόγια  ο υπουργός  αρκέστηκε στο να περιγράψει με την υπουργική του απόφαση πως πρέπει να είναι οι Μ.Η.Ν αλλά δεν περιγράφει ποιες χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται εκεί. Είναι ξεκάθαρο ότι ο υπουργός ήταν βιαστικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.