-->

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων κατά το γερμανικό πρότυπο, Το οποίο όμως...ΣΤΑΖΕΙ ΑΙΜΑ!

Καθημερινά, οι ειδήσεις που αφορούν στην περίθαλψη, γίνονται όλο και πιο "ωμές", με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται ούτε διευκρινιστικό σχόλιο... Αντιλαμβάνεται εύλολα ο καθένας πόσο τρομακτικό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Αναρτούμε παρακάτω δύο κείμενα του Β. Βενιζέλου απο ygeia360.
Το πρώτο αναφέρει το νέο σύστημα επιχορήγησης των Νοσοκομείων, σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο, που βέβαια θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ακόμα στραγγαλισμό τις Δημόσιες δομές περίθαλψης.
Το δεύτερο , που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι μια ...υποψία για το τι είναι το περίφημο αυτό "γερμανικό μοντέλο" όπως το παρουσιάζουν οι ίδιοι οι Γερμανοί βουλευτές. Διαβάστε τα και προετοιμαστείτε!


 Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων μελετά το υπουργείο Υγείας,
 κατά το γερμανικό πρότυπο.

Πρόκειται για ένα καθολικό σύστημα κατανομής αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, επί τη βάσει ειδικών χαρακτηριστικών των υπηρεσιών εισαγωγής,
διάγνωσης και θεραπείας ασθενών. Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπεται πιλοτική φάση εφαρμογής του συστήματος σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1.6.2015 έως 31.12.2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1.1.2016 έως 31.12.2016, καθώς και καθολική θέση σε ισχύ από την 1.1.2017.
Σε περιπτώσεις αμοιβών ιατρικών υπηρεσιών νοσοκομείων ως προς τις οποίες συντρέχουν ειδικά χαρακτηριστικά (γεωγραφικά κριτήρια, παρατεταμένο ωράριο λειτουργίας κλπ) προβλέπεται η καθιέρωση δια νόμου πρόσθετων οικονομικών ενισχύσεων. Για την κωδικοποίηση των ιατρικών πράξεων ορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας με το ΚΕΣΥ.
Ιατρικοί φάκελοι ασθενών
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του news247.gr, με τις προωθούμενες διατάξεις θεσπίζεται υποχρέωση για αποστολή στοιχείων διοικητικού και ιατρικού φακέλου ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές στην ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ) καθώς και υποχρέωση αποστολής αρχείων κόστους νοσηλείας ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία. Η ΕΣΑΝ ΑΕ μεριμνά για τη συλλογή των αντίστοιχων αρχείων κόστους νοσηλείας από ιδιωτικές κλινικές. Επίσης καθιερώνεται η υποχρέωση αποστολής σε τακτική βάση αρχείων ασθενών από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία στην ΕΣΑΝ ΑΕ.
Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία, η ΕΣΑΝ ΑΕ, θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, θα υπάγεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΚΟ και στις ρυθμίσεις περί ανωνύμων εταιρειών, θα τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργού Υγείας και έργο θα έχει τη δημιουργία, τη διαχείριση και επικαιροποίηση σε ετήσια βάση του Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (Σ.Α.Ν.)

Το "αιματηρό" γερμανικό πρότυπο του Συστ. Αμοιβών Νοσ/μείων (DRG's)

Στα λεγόμενα "αιματηρά εξιτήρια", δηλαδή στη μαζική χορήγηση εξιτηρίων από τα νοσοκομεία πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία ακόμη και χειρουργικών ασθενών με... ανοιχτές πληγές, αλλά και στον απάνθρωπο ανταγωνισμό μεταξύ "επικερδών" ασθενών και εκείνων οι οποίοι αποτελούν... χασούρα για τα νοσοκομεία, έχει οδηγήσει στη Γερμανία η εφαρμογή των DRG's, δηλαδή των γνωστών μας θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με άλλα λόγια της δημόσιας χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση τις διαγνώσεις!

Πρόκειται για το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), το οποίο είχε προαναγγείλει για το ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας ο τέως υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και προωθούν τώρα ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Το σύστημα της χρηματοδότησης των γερμανικών νοσοκομείων είχε περιγράψει την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 με  μελανά χρώματα  και έκδηλη ανησυχία ο ομοσπονδιακός βουλευτής του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke και υπεύθυνος του τομέα Υγείας του κόμματος Harald Wienberg, κατά τη διάρκεια της εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλίας του στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα "Η Υγεία στην περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη: μια αριστερή ματιά στις εξελίξεις και τις προοπτικές των συστημάτων Υγείας", την οποία είχαν διοργανώσει στην Αθήνα το Ίδρυμα "Ρόζα Λούξεμπουργκ" και το Ινστιτούτο Πολιτικού Προβληματισμού "Νίκος Πουλαντζάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.