-->

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Έρχεται νέο ψαλίδισμα στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών!

Σημ: Πολλές φορές από αυτό το χώρο επισημάναμε τον τρόπο του σαλαμιού που έχει επιλέξει η Τροϊκανή συγκυβέρνηση προκειμένου να "περνάει" τα αντεργατικά μέτρα.  Για μια κατηγορία εργαζομένων κάθε φορά, κλείνοντας το μάτι στους άλλους που δήθεν δε θα έχουν επιπτώσεις. Από κοντά και οι εκτοξευτήρες λάσπης των κυρίαρχων ΜΜΕ, δημιουργούν τον αναγκαίο "αυτοματισμό" στην κοινωνία. Έτσι, αφού έγινε η επέλαση στον ιδιωτικό τομέα, ήρθε η σειρά των τεμπέληδων, δημοσίων υπαλλήλων, διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, ήρθε το νέο μισθολόγιο, έγιναν οι πρώτες απολύσεις, ήρθε και η σειρά των γιατρών που ...δεν τους κούναγε κανείς!. Ταυτόχρονα στον ιδιωτικό τομέα άρχισε ένας ακόμα νέος κύκλος με την κατάργηση των επιδομάτων και τη νέα μείωση των μισθών πείνας.
Κύκλους κάνει λοιπόν η επίθεση στο εισόδημα και σε όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει. Κύκλους από τους οποίους δεν θα ξεφύγει κανείς μισθωτός και μικρο-αυτοαπασχολούμενος. Ούτε τα λεγόμενα προνομιούχα ή μεσαία στρώματα. Ούτε βεβαίως οι επαγγελματίες εκείνοι οι οποίοι μπορούσαν  - τουλάχιστον στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια και μετά από πολλά χρόνια στο σύστημα να ζουν αξιοπρεπώς σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους που όλο και περισσότερο τους βλέπουμε να μαζεύονται γύρω από τους κάδους των σκουπιδιών τα βράδια.
Άλλωστε ένα από τα χαρακτηριστικά της κρίσης, αλλά και βασική επιδίωξη του συστήματος είναι η εξαφάνιση ακριβώς αυτών των "μεσαίων στρωμάτων" καθώς και η αφαίρεση κάθε "ανεξαρτησίας" που λόγω της οικονομικής τους θέσης είχαν εξασφαλίσει. Σε περιόδους συσσώρευσης του κεφαλαίου και αδυναμίας ανάλωσής του κατά τον καπιταλιστικό τρόπο χρειάζεται απόλυτος έλεγχος των μαζών...αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.
Διαβάστε την αναφορά (ρεπορτάζ στα ελληνικά) του iatronet σχετικά με τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών. (Θαυμάστε πάλι τη σαλαμοποίηση, μέσα στον ίδιο κλάδο, με το παραθυράκι στους χειρουργούς να "εισπράττουν" κατ' ευθείαν από τους ασθενείς!) Το κράτος αποσύρεται οι άνθρωποι θα ζουν για όσο πληρώνουν. Τι φωτεινό μέλλον!
ΔΕΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΣΤΑΣΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ; ΔΕΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ;



Ο ''κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι'' για τους νοσκομειακούς γιατρούς οι οποίοι είδαν όχι μόνο στα χρόνια του μνημονίου να χάνεται το εισόδημα τους κατά 40% αλλά και να αυξάνεται ο όγκος δουλειάς τους λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.

Έτσι οι γιατροί επιδιώκουν αύξηση στις αμοιβές τους αλλά το θέμα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση

Βαρύ αναμένεται να είναι το κλίμα από το Σεπτέμβριο στον ευαίσθητο χώρο της υγείας αφού οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση όχι μόνο να ενταχθούν και οι γιατροί στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά να τους δοθεί η ευκαιρία να έχουν κι άλλα εισοδήματα εντός του νοσοκομείου με την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί έχουν εκφράσει την άποψη να δοθεί η δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να εισπράττει χρήματα απ ευθείας από τις τσέπες των ασφαλισμένων για την παροχή διαφόρων υπηρεσιών.
Ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι ο Μάκης Βορίδης αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυρίως για να μην ξεσηκωθούν τόσο ασθενείς όσο και γιατροί.
Επιμένει πως η μόνο ειδικότητα που θα έχει τέτοια δυνατότητα είναι η χειρουργική μετά και την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ με αμοιβή.

Από την άλλη πλευρά τρόπους ώστε να μη μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών αναζητά η κυβέρνηση δεδομένου ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί φοβούνται νέο κύμα αντιδράσεων από τον κλάδο στην περίπτωση που ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.

Η ένταξή τους άλλωστε στο συγκεκριμένο μισθολόγιο, θα σήμαινε περαιτέρω κούρεμα των αμοιβών τους την ώρα που οι μισθοί τους βρίσκονται στο κατώτατο σημείο.
Ωστόσο η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου και θα αποτελέσει γραμμή της κυβέρνησης υπό τις ...οδηγίες βέβαια της τρόικας.

Έχει ξεφύγει η κατάσταση

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο:

“Τμήματα και ολόκληροι τομείς καταρρέουν από έλλειψη γιατρών. Τα κονδύλια που απομένουν στα ταμεία των νοσοκομείων μετά βίας επαρκούν για αγορά γάζας.
Τα φάρμακα έχουν καταστεί είδος υπό εξαφάνιση”...
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, αντί να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα, οι διοικήσεις έχουν αποδυθεί σε ανηλεές κυνήγι των ασθενών για είσπραξη των πεντάευρων.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρει πως η Ομοσπονδία ζητεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση και θεσμική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ασθενών, οι οποίοι εξευτελίζονται σε νοσοκομεία, που ούτε τα στοιχειώδη για τη νοσηλεία τους δε μπορούν να παρέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.