Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ακόμη και πάνω από 50% κουρεύτηκαν στα χρόνια του μνημονίου οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, με συνέπεια οι Έλληνες ασθενείς να επιβαρύνονται καθημερινά όλο και περισσότερο για την περίθαλψή τους. 
Από τις διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι τα φάρμακα αλλά και οι νοσηλείες κουρεύτηκαν στο βωμό της οικονομικής προσαρμογής και της τρόικας ενώ η κυβέρνηση σφυρίζει… αδιάφορα επικαλούμενη την επίτευξη των στόχων και την περιβόητη ανάπτυξη. 
Η περίπτωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι χαρακτηριστική καθώς από τα υπερβολικά 5,3 δισ. € του 2008, η χώρα υποχρεωτικά προσαρμόζεται στα 2 δις ευρώ και ενδεχομένως το 2015 και πιο κάτω. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα των περικοπών θεωρείται βέβαιον ότι οι ασθενείς πληρώνουν ακριβά πια για την υγείας τους, καθώς τα μέτρα πέρασαν αθόρυβα και με τα απαραίτητα τρικ από το υπουργείο Υγείας. 
Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή οικονομικών της Υγείας Κυριάκου Σουλιώτη ότι 
η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι από το 2011 και μετά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόκλιση να αυξάνεται (310 € έναντι 180 € περίπου για το 2014)
ασθενείς σοβαρών παθήσεων αναφέρουν προβλήματα στην πρόσβαση στη θεραπεία, τα οποία ωστόσο έχουν περιοριστεί λόγω της βελτίωσης που διαπιστώνεται στη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ 
η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επιβάρυνε, πέρα από τους φορείς του κλάδου (φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί κ.λπ.), και τους ασθενείς, η συμμετοχή των οποίων στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε σημαντικά (από 12,8% τον Ιανουάριο του 2012 σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013), την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% - 30%. 
«Το αυξημένο αυτό ποσοστό έρχεται να προστεθεί σε μια διαχρονικά υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας -και άρα επιβάρυνση των νοικοκυριών- η οποία κατατάσσει τη χώρα σε μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως» σημειώνει ο Κ.Σουλιώτης.

Από:iatropedia