-->

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΩΤΗΡΙΑ": Έμπολα Χωρίς γάντια, μάσκες και μπλούζες...


Ιός Έμπολα: Χωρίς γάντια, μάσκες και μπλούζες το «Σωτηρία» περιμένει το πρώτο ύποπτο κρούσμαΤεράστιες ελλείψεις σε άκρως αναγκαία υλικά για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, όπως γάντια, μάσκες και ειδικές μπλούζες μιας χρήσης, καταγράφει αυτή την στιγμή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Σωτηρία. 
Μάλιστα η επικίνδυνη αυτή κατάσταση, την στιγμή που το Σωτηρία εμφανίζεται ως το δεύτερο νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που χτυπήσει την χώρα μας ύποπτο κρούσμα Έμπολα, δεν συνάδει με τα λεγόμενα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη».
Ειδικότερα, η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα–Σιδηροπούλου, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή των δημοσιογράφων Γιάννη Ντσούνου και Χρήστου Κούτρα, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι
«Είμαστε ένα βήμα μπροστά από την Ευρώπη, όπως διαπιστώθηκε από τη Συντονιστική Συνάντηση των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Έχουμε πάρει ήδη μέτρα για τον ιό από το καλοκαίρι –σε ανύποπτο δηλαδή χρόνο. Αυτή τη στιγμή έχουμε δυο κέντρα αναφοράς, ένα για το αίμα στο Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις στις αιματολογικές εξετάσεις και ένα κέντρο αναφοράς στο νοσοκομείο ''Αμαλία Φλέμινγκ''. Επίσης, έχουμε συστήσει ένα ερωτηματολόγιο για εκείνους, οι οποίοι ταξιδεύουν διαμέσου χωρών υψηλού κινδύνου, ώστε να ελέγχεται προληπτικά, η κατάσταση της υγείας τους. Επιπλέον, προχωρούμε σε προσλήψεις με ταχύτατες διαδικασίες, προκειμένου να ενισχύσουμε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας. Δεν υπάρχει πύλη εισόδου που να μην έχει πάρει οδηγίες και να μην έχει θωρακιστεί. Είμαστε συνεχώς σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ευρώπη και όλα τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται, είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα στάνταρ που θέτει ο ΠΟΥ».
Στο δια ταύτα όμως, η Ελλάδα κάπου χάνει. Διότι πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι το Αμαλία Φλέμιγκ με δύο θαλάμους απομόνωσης δεν διαθέτει ΜΕΘ και αποφασίστηκε να συνεισφέρει και το Σωτηρία (με έναν θάλαμο) καθώς διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Δηλαδή σε περίπτωση τυχόν ύποπτου κρούσματος, το περιστατικό του Αμαλία Φλέμιγκ εάν εμφανίσει πολουοργανική ανεπάρκεια θα πρέπει να μεταφερθεί στο Σωτηρία; (Σημ. δική μας: ΝΑΙ αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή και ήταν ξεκάθαρο. Καλό ή κακό πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν είναι πρωτότυπη ιδέα, ανεξάρτητα αν τα ΜΜΕ το ανακάλυψαν τώρα)Έχει σκεφθεί άραγε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο διάστημα αυτό της μεταφοράς, με πόσους μπορεί να έρθει σε επαφή το ύποπτο περιστατικό και πόσους κινδυνεύει να μολύνει;
Επιπλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προκειμένου να βαπτιστεί το Σωτηρία νοσοκομείο αναφοράς, δεν ρωτήθηκαν όπως θα έπρεπε ίσως, οι Επιτροπές Λοιμώξεων και Υγιεινής και Ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ το Σωματείο εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αναφορικά με τον Έμπολα, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να γίνουν οι εξής κινήσεις: να γίνει εκτενής ενημέρωση και συζήτηση στον γενικό πληθυσμό, να αποσυμφορηθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του ΕΣΥ, να αναπτυχθούν περαιτέρω οι δομές της ΠΦΥ και να ενισχυθεί το Αμαλία Φλέμιγκ με προσωπικό.


Από: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.