-->

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΜΜΕ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ EBOLA : ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ!

    Πλήθος είναι τα δημοσιεύματα και οι αναφορές σε όλα σχεδόν τα  ΜΜΕ (και στο διαδίκτυο), σχετικά με την εμπλοκή του Α. Φλέμιγκ στην αντιμετώπιση του EBOLA. Από το γεγονός ότι πολλά από αυτά  παρουσιάζουν την πραγματικότητα λιγότερο ή περισσότερο παραποιημένη, προκύπτει, κατά τη γνώμη μας, η υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας,  η οποία εν πολλοίς είναι υπεύθυνη και για τις διάφορες ανακριβείς "διαρροές" να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να αποκαταστήσει την αλήθεια ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι συμβαίνει και ποιά είναι ακριβώς η κατάσταση.

    Σαν Σωματείο εργαζομένων προσπαθήσαμε με δελτίο τύπου που εκδώσαμε να τοποθετηθούμε απέναντι σ' αυτή την κατάσταση και να απευθυνθούμε στο κόσμο με υπευθυνότητα και ακρίβεια που δυστυχώς στις μέρες μας δεν περισσεύει.
   Η κύρια προσπάθειά μας, περιορίστηκε στο να παρουσιάσουμε την κατάσταση του Νοσοκομείου. Να ξαναθυμίσουμε την επίμονη επιδίωξη της Κυβέρνησης να απαξιώσει, να διαλύσει και εν τέλει να βάλει λουκέτο στο Α, Φλέμιγκ. Να αναδείξουμε επίσης το γεγονός πως μέσα σε σκληρές, δύσκολες και  εχθρικές συνθήκες οι λιγοστοί εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά την μάχη της επιβίωσης του Νοσοκομείου. Να πούμε δηλαδή στον κόσμο πως είτε με EBOLA είτε χωρίς, για να έχει την υγειά του πρέπει να αγωνιστεί ώστε να παραμείνει ανοιχτό το Φλέμιγκ, να ενισχυθεί με προσωπικό και να αποκαταστήσει τις λειτουργίες του. Κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει γιατί κανένα δεν περισσεύει!
   Θελήσαμε να αναδείξουμε επίσης το γεγονός, πως το Νοσοκομείο δεν έχει κλείσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με "ξαφνικό θάνατο" επειδή το υπερασπίζονται οι κάτοικοι (κυρίως) της περιοχής και οι εργαζόμενοι, τόσο σ' αυτό όσο και στα άλλα Νοσοκομεία.

   Με πολύ προσοχή αγγίξαμε το καθαρά επιστημονικό κομμάτι που αφορούσε  στην ετοιμότητα  ή μη για την "καραντίνα" σε πιθανό κρούσμα του ιού.  Εννοείται πως δεν βγάλαμε "από το κεφάλι μας" ούτε βρήκαμε από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ τις πληροφορίες. Ότι γράψαμε, είναι πολλαπλά επαληθευμένο από τους ειδικούς επιστήμονες, από αυτούς δηλαδή που λέμε "καθ' ύλην αρμόδιους". Μάλιστα, η φράση με την οποία ξεκινήσαμε την αναφορά μας είναι: "σύμφωνα με τους ειδικούς".(Προφανώς μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις στις επιστημονικές εκτιμήσεις, αλλά δεν είμαστε βεβαίως αρμόδιοι ούτε μας αφορά να εμπλακούμε σε επιστημονικές διαφορές που μπορούν να λυθούν μόνο εντός της ιατρικής κοινότητας. Θεωρούμε πως πράξαμε το σωστό αναφερόμενοι,  στην οπωσδήποτε έγκυρη γνώμη, των ειδικών.
Γι' αυτό άλλωστε διαπιστώνουμε (με έκπληξη, είναι αλήθεια)  πως το κείμενό μας βρήκε πολύ θετική και πανελλήνια υποδοχή ενώ είχε χιλιάδες αναγνώσεις. Πολλά από τα "επίσημα" ΜΜΕ το χρησιμοποίησαν ως πρώτη ύλη και βάση για να αναπτύξουν τη δική τους έρευνα.

   Συμπερασματικά, θεωρούμε πως ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, περισσότερο ή λιγότερο, (Δεν ήταν πάντα εύκολο να μας "κόψουν")  αναδείχτηκε με την ευκαιρία της αναφοράς στον EBOLA και η πραγματική κατάσταση του Νοσοκομείου. Η τραγική έλλειψη προσωπικού, η απαξίωσή του και τα συχνά - πυκνά σενάρια για το κλείσιμό του.
Κυρίως αναδείχτηκε το λογικό ερώτημα: Πως γίνεται σήμερα κέντρο για EBOLA και ταυτόχρονα σχέδια για κλείσιμο;

Ενδεικτικό των παραπάνω, ανάμεσα σε πολλά άλλα και τα δημοσιεύματα  από το "Παρατηρητήριο Αμαρουσίου" που στηρίζεται σε κείμενα  των «theTOC.gr», www.efsyn.gr & www.euro2day.gr  αλλά του onmed.gr με τίτλο:  Αμαλία Φλέμιγκ: Χωρίς ΜΕΘ & προσωπικό - Η άσκηση για τον Έμπολα όμως πέτυχε.
Τα αναδημοσιεύουμε και προτείνουμε να τα διαβάσετε:

-----------------------------------------------------------------------------------
1."Παρατηρητήριο Αμαρουσίου"

Στους, κατά Αδωνι, «τεμπέληδες» του «Αμαλία Φλέμιγκ», οι ασθενείς με Εμπολα!


Ολοκληρώθηκε η άσκηση ετοιμότητας για τον Εμπολα στα Μελίσσια
Ασκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού Εμπολα στη χώρας μας έγινε νωρίτερα  στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Η άσκηση, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε για να μη διαταραχθεί η νοσηλεία των ασθενών, βασίστηκε σε εικονικό περιστατικό ασθενούς μολυσμένου με τον ιό Έμπολα.

Από το πρωί, στελέχη του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας έδιναν οδηγίες σε οδηγούς που περνούσαν την είσοδο του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης για τον ιό Έμπολα.
Αρχικά, όπως αναφέρει το Α.Π.Ε, έγιναν προφορικά μαθήματα ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ειδική άσκηση κατά την οποία οι εμπλεκόμενοι έμαθαν, πως δεν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, στην περίπτωση που υπάρξει είσοδος ύποπτων περιστατικών στις πύλες της χώρας.
Γιατροί, νοσηλευτές & τραυματιοφορείς, ντυμένοι με ειδικές στολές υποδέχθηκαν στο νοσοκομείο τον «ασθενή» & ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.
Με ειδικές στολές, μάλιστα, εμφανίστηκε το προσωπικό ώστε να μην αγγίξει τους πιθανούς ασθενείς.
Στη συνέχεια αφού έγινε όλη η διαδικασία μεταφοράς του ύποπτου περιστατικού στον ειδικό θάλαμο με όλα τα μέτρα ασφαλείας, αφαίρεσαν τις «μολυσμένες» στολές, για να απολυμανθούν.
Ετσι το νοσοκομείο, που πριν από 10 μήνες με απόφαση Αδώνιδος άλλαξε χαρακτήρα και έγινε «2ης ταχύτητας», ζει σήμερα «μεγάλες στιγμές» & είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων μας, αφού - άγνωστο για ποιούς λόγους - έχει επιλεχθεί να υποδέχεται εκείνους για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. 
Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει διαμορφωθεί μάλιστα & θάλαμος καραντίνας. 

Πρόκειται για έναν απομονωμένο χώρο, με τις προδιαγραφές Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και με ειδικό ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Αυτός θα είναι ο πρώτος χώρος στον οποίο θα αντιμετωπιστεί περιστατικό του Εμπολα, εάν υπάρξει. 
Εχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες προμήθειες αναλώσιμων υλικών ώστε ο χώρος αυτός να είναι απολύτως αυτόνομος - εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί - και έχει οριστεί ομάδα υγειονομικού προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του ιού.
Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου, μιλώντας στο ιστολόγιο «theTOC.gr», είπε ότι η μονάδα καραντίνας του Αμαλία Φλέμινγκ, διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Παράλληλα, τα κλινικά δείγματα θετικών περιστατικών ορίστηκε να εξετασθούν από το εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο «Α. Φλέμινγκ» ορίζεται για να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο. Το προσωπικό είναι έμπειρο, εκπαιδευμένο κι έτοιμο. Το νοσοκομείο πληροί τις προϋποθέσεις του χώρου που εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς όρους ασφαλείας, ενώ και η τοποθεσία του είναι ευνοϊκή.
Παρά τις παραδοχές αυτές, οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό αλλά κυρίως νοσηλευτικό είναι μεγάλες, όπως σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά κατά κύριο λόγο γιατί το «Αμαλία Φλέμιγκ» ήταν μεταξύ των 8 νοσοκομείων που πριν από 10 μήνες «άλλαξαν χαρακτήρα» με απόφαση Αδ. Γεωργιάδη.
 Στο ενδεχόμενο της ανάγκης αντιμετώπισης μιας υγειονομικής κρίσης, όπως είναι ο Εμπολα, θα στερηθούν το προσωπικό οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι ασθενείς.

                   ΠΗΓΗ:ΑΠΕ, «theTOC.gr», www.efsyn.gr & www.euro2day.gr

2. onmed.gr

Αμαλία Φλέμιγκ: Χωρίς ΜΕΘ & προσωπικό - Η άσκηση για τον Έμπολα όμως πέτυχε


Η άσκηση ετοιμότητας στο Αμαλία Φλέμιγκ το μεσημέρι της Παρασκευής σε περίπτωση

 ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα πέτυχε, ωστόσο ο προβληματισμός για το εάν έχει 

επιλεγεί το σωστό νοσοκομείο στην κρίσιμη αυτή υγειονομική περίπτωση, έγινε ακόμη εντονότερος. 

Και αυτό, διότι το Αμαλία Φλέμιγκ, δεν έχει καν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όσο και
 εάν ακούγεται απίστευτο αυτό, ενώ δεν διαθέτει επίσης θαλάμους αρνητικής πίεσης.  Βεβαίως στην περίπτωση τυχόν ύποπτου κρούσματος Έμπολα οι θάλαμοι αρνητικοί πίεσης δεν 
χρειάζονται (όπως στην περίπτωση του SARS) ωστόσο η ΜΕΘ είναι απολύτως αναγκαία, 
καθώς σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει είναι πιθανόν να παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια και τότε θα πρέπει να μπει επειγόντως στην Μονάδα.
Το γεγονός ότι το Αμαλία Φλέμιγκ δεν διαθέτει ΜΕΘ παρά μόνο θαλάμους απομόνωσης (δύο) 
στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για ποιόν λόγο τελικά επιλέχθηκε το εν λόγω νοσοκομείο.
Φυσικά κατά την διάρκεια της άσκησης ετοιμότητας- όπου παρόντες ήταν τόσο η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και του ΕΚΕΠΥ- γιατροί και νοσηλευτές έβαλαν τα δυνατά τους -στην κυριολεξία τον καλύτερο εαυτό τους- για να πετύχει. Όμως καθηγητές από τον χώρο της δημόσιας υγείας, εκτιμούν, ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες ασκήσεις τις επόμενες ημέρες, ακριβώς για να 
υπάρξει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση, σε βαθμό που να μιλάμε για εγρήγορση και ύψιστη ασφάλεια
Οι ίδιοι οι καθηγητές, εκτιμούν στο on Med ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον ιό Έμπολα,
 θα πρέπει όμως να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι ίδιοι οι επιστήμονες, αναφέρουν επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικάμ ε τον ιό, είναι οι ελλειπείς έλεγχοι που υπάρχουν στις χώρες της Αφρικής και ειδικότερα στις πύλες εισόδου και που ουσιαστικά, αφήνουν τον ιό να διαρρεύσει από τα σύνορα.
Αναφορικά με τις θερμικές κάμερες (οι οποίες μπορούν να μετρήσουν τον πυρετό στο σώμα), 
οι ίδιοι σχολιάζουν ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να τοποθετηθούν, όμως δεν έχει τεκμηριωθεί,
 ότι έχουν μεγάλη επιστημονική βαρύτητα.
Οι εργαζόμενοι πάντως στο Αμαλία Φλέμιγκ επιμένουν ότι θα απαιτηθούν γιατροί και 
νοσηλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια του κράτους, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό 
είναι μεγάλες, αφού εδώ και ένα χρόνο το νοσηλευτήριο έχει μειώσει το δυναμικό του, με 
αφορμή την διασύνδεσή του με το Σισμανόγλειο. Από την δική του πλευρά, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, διαβεβαιώνει ότι αυτή την στιγμή 30 υγειονομικοί - οι οποίοι προσλαμβάνονται άμεσα- στις πύλες εισόδου αρκούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.