-->

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΞΑΝΆ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ! ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΥΙΟΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ!

   
Χρειάστηκε και άλλες φορές να αναφερθούμε στην επιλογή του Νοσοκομείου ως κέντρου καραντίνας για ύποπτα κρούσματα EBOLA.  Ένα ζήτημα που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να έχει λυθεί με τη σοβαρότητα που του αντιστοιχεί, αυστηρά από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση ή αναφορά.     Επιπλέον  μάλιστα  προσοχή θα έπρεπε να επιδειχθεί και για ένα ακόμα λόγο: Πρόκειται για ζήτημα που επηρεάζει όχι μόνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, αλλά την ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας προσωπικού και πληθυσμού της κοινότητας. Φαίνεται όμως πως η σοβαρότητα δεν περισσεύει...ούτε και για τον EBOLA. 
  Αφορμή για την αναφορά μας αυτή στάθηκε εγκύκλιος που πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μας,  με ημερομηνία  23/10/14 της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου  (υπάρχει ΕΔΩ) που επαναφέρει το ζήτημα της νοσηλείας ασθενών με διαπιστωμένη πλέον την προσβολή τους από τον υιό.

   Λέει λοιπόν το έγγραφο πως  <<... Όλα τα ύποπτα ή ̟πιθανά ̟ περιστατικά Έμπολα  ̟που μπορεί να ανιχνευθούν σε ̟πύλες εισόδου της χώρας...μεταφέρονται µέσω ειδικά διαµορφωµένου οχήµατος του ΕΚΑΒ στην Νοσοκοµειακή Μονάδα Αµαλία Φλέµιγκ του Γενικού Νοσοκοµείου Αττικής «Σισµανόγλειο – Αµαλία  Φλέµιγκ» σύµφωνα µε το στρατηγικό σχεδιασµό αντιμετώπισης του Έµ̟πολα ... >> 
   Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο για το οποίο έχουμε ήδη τοποθετηθεί άμεσα και (επιμένουμε) έγκυρα.
    Παρακάτω όμως, σε επόμενη παράγραφο, αναφέρει: <<...Με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ύ̟πο̟πτα ή ̟πιθανά ̟ περιστατικά νοσηλεύονται µόνο (̟πρός το ̟παρόν) στους ειδικά διαµορφωµένους χώρους της  Νοσοκοµειακής Μονάδας Αµαλία Φλέµιγκ και σε ̟περί̟πτωση ανάγκης καρδιοανα̟πνευστικής υ̟ποστήριξης, ή διασωλήνωσης, ή τεχνητού νεφρού, νοσηλεύονται: ή στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκοµείου Νοσηµάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (η  ο̟ποία θα εκκενωθεί άµεσα για να αξιο̟ποιηθεί σε ̟περι̟τώσεις άµεσης ανάγκης) ή στους ειδικά διαµορφωµένους θαλάµους α̟ποµονωµένης ̟πτέρυγας του Γενικού Νοσοκοµείου Νοσηµάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»...>>

   Καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για παλινωδία που εύλογα προκαλεί ανησυχία σε εργαζόμενους και κατοίκους. Το ζήτημα είναι τέτοιο που η μεσοβέζικη στάση και η "περίπου" αντιμετώπιση, αν δεν ήταν θανάσιμα επικίνδυνη θα ήταν αστεία!
    Θεωρούμε πως τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εγκύκλιο στην οποία αναφερόμαστε και οι αρμόδιοι οφείλουν να απαντήσουν με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και επιστημονική τεκμηρίωση είναι:
  1.    Από τις αρχές Αυγούστου, με έγγραφη οδηγία ορίστηκε το "Φλέμιγκ" ως καραντίνα και η "Σωτηρία"  ως χώρος νοσηλείας, με το σκεπτικό πως ενώ στο Νοσοκομείο μας υπάρχει κατάλληλος χώρος και εξειδικευμένο προσωπικό αλλά όχι Εντατική Μονάδα για αντίστοιχα περιστατικά. Ενώ λοιπόν η Καραντίνα ετοιμάστηκε - με τυμπανοκρουσίες μάλιστα- φαίνεται πως δεν έγινε τίποτε άλλο και πουθενά αλλού. Αλλιώς τι σημαίνουν και γιατί προκύπτουν νέες οδηγίες για Σωτηρία που ΘΑ κάνει ενέργειες;
  2.    Τι σημαίνει η οδηγία πως τα περιστατικά θα νοσηλεύονται ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ στο Φλέμιγκ; Δεν είναι ευνόητη η σκέψη πως δεν έχουν που αλλού να πάνε;...Προς το παρόν!
  3.    Τι σημαίνει θα μεταφερθούν μόνο αν παραστεί ανάγκη; Αυτό στα αυτιά μας ακούγεται σαν: Αν είναι...λίγο προσβεβλημένοι από τον υιό θα μείνουν στην καραντίνα, αν είναι πολύ θα μεταφερθούν αλλού. Πόσο σοβαρή αντιμετώπιση είναι αυτή;   
   Για τελευταία (ελπίζουμε) φορά καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία να σταματήσουν να πανικοβάλλουν τον κόσμο με τα διάφορα "σχέδια" που αλλάζουν κάθε λίγο. Να στελεχώσουν σωστά τα Νοσοκομεία όχι μόνο για τον Έμπολα αλλά για να μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

   Όσο για το Νοσοκομείο μας είναι ξεκάθαρο: Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ ασθενή που διαπιστωμένα έχει προσβληθεί από  τον θανατηφόρο υιό απαιτεί Ειδική Μονάδα την οποία δεν διαθέτουμε. Αν θέλουν να αποφύγουν το παράδοξο της μεταφοράς ασθενών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται,  ας οργανώσουν πρώτα την κατάλληλη Μονάδα στο Φλέμιγκ ...και το ξανασυζητάμε. 
   Το έχουμε ξαναπεί: Ανεξάρτητα από το αν έχουμε ως Α.Φλέμιγκ τη γνώση, την επιστημονική επάρκεια και την εμπειρία, είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο οτιδήποτε που ξεπερνάει τα μέσα και τις υποδομές που διαθέτουμε. 

Αυτά λοιπόν για τον ΕΜΠΟΛΑ και ελπίζουμε τα σχέδια αντιμετώπισης του υιού να μην αποδειχθούν στο τέλος πιο επικίνδυνα από τον ίδιοι τον υιό!



1 σχόλιο :

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.