-->

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ο κατήφορος της Υγείας από το 2009. Πόσο μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες

Σημ: Θάλεγε κανείς πως δεν μπορεί να υπάρχει πλέον άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα που να χρειάζεται τις στατιστικές για να πειστεί πως αυτό που φταίει για την κατάντια της περίθαλψης, δεν είναι οι εργαζόμενοι που είναι όλοι ανεξαιρέτως "λαμόγια" και τεμπέληδες, ούτε οι γιατροί που είναι όλοι "φακελλάκηδες". Φταιει κυρίως η υποχρηματοδότηση, η τραγική έλλειψη προσωπικού, οι απολύσεις, η κατάργηση κρεββατιών και το λουκέτο στα Νοσοκομεία. Και για να μην παρεξηγιόμαστε, κανείς δεν θέλει να ξεπλύνει ό,τι φαινόμενα διαφθοράς υπάρχουν. Αλλά ακόμα και γι' αυτά, η ευθύνη είναι όσων τόσα χρόνια ασκούν διοίκηση. Στο κάτω-κάτω δικοί τους άνθρωποι είναι οι περισσότεροι και στη δική τους ανοχή βασίστηκαν. Ας μη μας τους φορτώνουν κι' αυτούς κι' ας μην τους χρησιμοποιούν για να καλύψουν την πραγματική και κύρια αιτία της τραγικής κατάστασης εκατομμυρίων ανθρώπων.  
Για τους δύσπιστους λοιπόν, να και τα στοιχεία:
Με μία απλή ματιά στον πίνακα των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων από το 2009 έως το 2013, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί φέρνουν οι ασθενείς τα σεντόνια από το σπίτι τους, γιατί οι γιατροί ζητούν από τους συγγενείς να αγοράσουν βαμβάκι από το απέναντι φαρμακείο του νοσοκομείου, γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων ή γιατί τα νοσοκομεία «ζητιανεύουν» φάρμακα από τα κοινωνικά φαρμακεία.
Από τα 2,8 δις δαπανών το 2009, τα νοσοκομεία λειτουργούν πέντε χρόνια μετά, το 2013, με 1,5 δις, δηλαδή έχασαν σχεδόν το 45% του προϋπολογισμού τους.
Οι δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ χρόνο με το χρόνο κατρακύλησαν και οι Έλληνες είδαν το εθνικό σύστημα υγείας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση, τότε δηλαδή που οι υπηρεσίες του ήταν πιο χρήσιμες από ποτέ.
Μεγάλοι χαμένοι και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι , αφού οι δαπάνες της μισθοδοσίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 1 δις ευρώ, από το 2009 έως το 2013!
dapanews 2 ab
Οι δαπάνες για τα φάρμακα των νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 610 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την περιοδική έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι αντίστοιχες πιστώσεις για υγειονομικό υλικό ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 450 εκατ. ευρώ.
Αλλά και το 2014 θα είναι ακόμα πιο ζοφερό, με βάση τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών, αφού έχουν μειωθεί οι δαπάνες του ΕΣΥ κατά 9% το πρώτο 3μηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014, ενώ οι δαπάνες των προμηθειών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια, εμφανίζονται μειωμένες κατά 12,2%.
Από: onmed.gr

«Στερείται»: Η πιο συνηθισμένη απάντηση που ακούν οι άποροι στο ΕΣΥ γιατα φάρμακά τους.

Σημ. Απόλυτα ακριβές είναι το παρακάτω άρθρο, καθώς έχουμε πείρα από τέτοιες συμπεριφορές κάποιων που είναι "βασιλικότεροι του βασιλέως". Τέτοια φαινόμενα σαν αυτά που περιγράφονται έχουν παρατηρηθεί και στα δικά μας νοσοκομεία. Ιδιαίτερα μετά το στραγγαλισμό των προϋπολογισμών και την κατάργηση του Φαρμακείου μας.
Επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά η διαπίστωση πως οι άνθρωποι πεθαίνουν κυριολεκτικά στο βωμό των πλεονασμάτων, τα οποία όμως δεν είναι για μας. Είναι για να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς...μακαρίτες.

Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα της υγείας 
και της περίθαλψης στον τόπο μας
και ειδικότερα, όσον αφορά τους χρονίως πάσχοντες αλλά και τους άπορους. Η τραγική κατάσταση που κυριαρχεί στα νοσοκομεία- καθώς εκτός από την υποστελέχωση υπάρχει και σοβαρή υποχρηματοδότηση- έχει ως αποτέλεσμα τα νοσηλευτήρια του ΕΣΥ, να διώχνουν στην κυριολεξία τους άπορους ασθενείς με βιβλιάρια απορίας (που σημαίνει ότι είναι πάμφτωχοι), χωρίς να μπορούν να τους προμηθεύσουν τα αναγκαία τους φάρμακα.
Τα νοσοκομεία τα οποία διώχνουν ή έχουν διώξει κάποια στιγμή άπορους ασθενείς, είναι: Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Αθήνας, Γεννηματά, Αιγινήτειο, Ελπίς, Κρατικό Νικαίας αλλά και άλλα.
Αυτό προκύπτει από καταγγελίες του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Βύρωνα- το οποίο στηλιτεύει με σκληρή γλώσσα την κατάσταση αυτή, τονίζοντας, ότι «συνεχίζεται και διευρύνεται η απάνθρωπη επίθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων των άπορων ασθενών που έχουν βιβλιάρια Πρόνοιας». Οι ασθενείς της κατηγορίας αυτής, σύμφωνα με τον νόμο, έχουν δικαίωμα να γράφουν τα φάρμακα που συνιστούν οι γιατροί στα κρατικά νοσοκομεία και να τα προμηθεύονται αποκλειστικά από αυτά, χωρίς καμιά πληρωμή. Ωστόσο τα κρατικά νοσκομεία, αρνούνται, σύμφωνα με τον ΚΙΦΒ, το οποίο κάνει λόγο για συνθήκες Άουσβιτς.
Και παραθέτει την εξής ιστορία:
Στις 27 Αυγούστου, παρουσιάστηκε στο Κοινωνικό Φαρμακείο Βύρωνα (ΚΙΦΒ) ο ασθενής Σαραντόπουλος Ι., κάτοχος βιβλιάριου Πρόνοιας, στον οποίο το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ αρνήθηκε να χορηγήσει συγκεκριμένα φάρμακα (είναι στην διάθεση των αναγνωστών) τα οποία του είχε γράψει ο διευθυντής του νευροχειρουργικού τμήματος του ΕΛΠΙΣ κ. Τσακίρης. Ο αρμόδιος του νοσοκομειακού φαρμακείου είπε στον άρρωστο ότι αυτά τα φάρμακα «δεν τα φέρνουμε» (!....), σφράγισε το βιβλιάριο του Σαραντόπουλο με την ένδειξη στερείται και τον έδιωξε! «Τι την νοιάζει την κυβέρνηση, τον υπουργό Υγείας και τους εκφυλισμένους συνεργάτες τους στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ το που θα βρει ο άπορος τα φάρμακα, αφού δεν έχει λεφτά να τα αγοράσει... Ας κόψει το λαιμό του!» σχολιάζει το ΚΙΦΒ.
Και συνεχίζει:
«Στις 29 Αυγούστου, επισκέφτηκε επίσης το ΚΙΦΒ, ο Βλαχάκης Γεώργιος, ο οποίος πάσχει από βρογχίτιδα και άσθμα, διαμαρτυρόμενος ότι το φαρμακείο του «ΛΑΪΚΟΥ» νοσοκομείου (στο οποίο έχει καταγραφεί ) αρνήθηκε να του χορηγήσει το φάρμακό του (είναι επίσης στην διάθεση των αναγννστών) με τον ισχυρισμό ότι το νοσοκομείο δεν το έχει! Ο αρμόδιος φαρμακοποιός του «ΛΑΪΚΟΥ» αντί να δεσμευτεί και να ορίσει συγκεκριμένη μέρα χορήγησης του φαρμάκου, διέγραψε αυθαίρετα το φάρμακο από την συνταγή και στην συνέχεια, ως ένδειξη «μεγαθυμίας», του έδωσε το τηλέφωνό του και του είπε να του τηλεφωνήσει για το φάρμακο!.. Όπως βλέπουμε και τα «Άουσβίτς» έχουν τις «ευαίσθητες» στιγμές τους!...».
Τα παραδείγματα που παραθέσαμε είναι απλώς ενδεικτικά, υπογραμμίζει το ΚΙΦΒ, προσθέτοντας, ότι «τα θύματα είναι εκατοντάδες. Η επίθεση είναι μεθοδευμένη και καθοδηγείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με στόχο τα «κοινωνικά πλεονάσματα», που όπως βλέπουμε θεμελιώνονται πάνω στην καταστροφή της υγείας και της ζωής χιλιάδων άπορων ασθενών, την φτώχεια, τον φόβο, την απελπισία και την δυστυχία των άνεργων και εξαθλιωμένων εργατικών μαζών. Από τις περιπτώσεις που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, κρατικά νοσοκομεία όπως Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Αθήνας, Γεννηματά, Αιγινήτειο, Ελπίς, Κρατικό Νικαίας κ.α, εφαρμόζουν πολιτική «εξόντωσης» των άπορων ασθενών και αρνούνται να δώσουν είτε μέρος είτε το σύνολο πολλές φορές των φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί».
Όπως διευκρινίζει δς το ΚΙΦΒ, το βιβλιάριο Πρόνοιας αποτελεί τεκμήριο απόλυτης φτώχειας καθώς χορηγείται μόνο σε αυτούς που δεν έχουν κανένα άλλον πόρο διαβίωσης. Ακόμα και για εκείνον τον άπορο που έχει δικό του σπίτι στο οποίο διαμένει ο ίδιος, ο νόμος απαγορεύει την χορήγηση βιβλιάριου Πρόνοιας.
Θα πρέπει επίσης να υπογραμμισθεί ότι οι συνταγές εκδίδονται από τους γιατρούς του νοσοκομείου, το οποίο υποχρεούται να δώσει τα φάρμακα. Κατά τεκμήριο, ο ασθενής δεν μπορεί να αναζητήσει σε άλλο νοσοκομείο τα φάρμακά του.... Το νοσοκομείο στο οποίο εκδόθηκε η συνταγή πρέπει το ίδιο να χορηγήσει και τα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα ό ασθενής δεν μπορεί να τα προμηθευτεί δωρεάν από οποιαδήποτε άλλη πηγή και συνεπώς εάν το υπόχρεο νοσοκομείο αρνείται να δώσει τα φάρμακα, τότε μπορεί να απειληθεί άμεσα η υγεία του ακόμα και η ίδια η ζωή του. Το παλιό σύστημα, που πριν λειτουργούσε κάτω από έναν άγραφο κανόνα, σύμφωνα με το οποίο αν ένα νοσοκομείο δεν διέθετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ο ασθενής της Πρόνοιας μπορούσε τότε να αναζητήσει σε ένα άλλο νοσοκομείο τα ίδια φάρμακα, έχει πια καταρρεύσει.
Όμως το Κοινωνικό Ιατρείο φαρμακείο Βύρωνα, στοχοποιεί και τις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ, σημειώνοντας, ότι «οι διοικήσεις των κρατικών νοσοκομείων έχουν επιδοθεί σε μια πολιτική ανταγωνισμού και αναμέτρησης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η υποκατάσταση της ιατρικής επιστήμης από την εξοικονόμηση πόρων, αφού η πολιτική της περικοπής των προϋπολογισμών και της μείωσης των δαπανών σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία αποτελεί έναν από τους ευγενέστερους στόχους του συστήματος και των «υψηλών ιδεωδών» της Ε.Ε, πεδίο ανταγωνισμού και δουλοφροσύνης προς την πολιτική εξουσία, όχι μόνο των θλιβερών διοικητών των νοσοκομείων αλλά και εκφυλισμένων τμημάτων της ιατρικής, φαρμακευτικής και υπαλληλικής διευθυντοκρατίας.
Η υγεία των Ελλήνων πολιτών στα χρόνια του Μνημονίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς το μέλημα της κυβέρνησης ήταν καθαρά δημοσιονομικό και λογιστικό. Οι πολίτες δεν έχουν πλέον άλλες αντοχές και αυτό, θα πρέπει να το λάβουν καλά υπόψιν τους οι κυβερνώντες οι οποίοι θα συναντηθούν στο Παρίσι τις επόμενες ημέρες για την κρίσιμη διαπραγμάτευση.
Την ίδια ώρα, την άποψη ότι ενδεχόμενα νέα μέτρα λιτότητας σε βάρος της Ελλάδας δεν συνάδουν με το συμφέρον της Τρόικας εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στους «New York Times». Το ενδεχόμενο νέων μέτρων, θα ήταν πραγματικά εφιαλτικό όχι μόνο για τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και για την ίδια την οικονομία η οποία έχει ανάγκη από μία «μεγάλη ανάσα» προκειμένου να αναπτυχθεί, απελευθερώνοντας παράλληλα την αγορά εργασίας και δίνοντας πίσω στους πολίτες μία αξιοπρεπή ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη όπως τους αξίζει.


Από: onmed.gr/

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ στην πλήρη και μη αποκλειστική απασχόληση των 400 γιατρών των πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ . ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα, το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Αυγούστου στους εκπροσώπους των 400 γιατρών των πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ την κατηγορηματική άρνησή του να αποδεχθεί την επιλογή της πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησής τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου υπηρετούν σήμερα.

Με άλλα λόγια, ο Μάκης Βορίδης επιμένει ότι οι 400 γιατροί των πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, εάν επιθυμούν να παραμείνουν στο σύστημα.

Γιατροί πρώην θεραπεύτηρίων ΙΚΑ: Κύριε Βορίδη, επανεξετάστε την άποψή σας, το ΕΣΥ μας χρειάζεται όλους!

Από Βασίλη Βενιζέλο
(...) Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης αναφέρει τα εξής σε σχετική ανακοίνωσή της:

"Μετά απο παρέμβαση του Προέδρου ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της ΕΝΙΜΑΑ Ευριπίδη Μπιλιράκη με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Νομικός σύμβουλος Αθανάσιος Πλεύρης.

Συζητήθηκε το θέμα των Νοσοκομειακών ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ μετα από την ένταξη τους το 2011 με το Νόμο 3918/2011, (Νόμο Λοβέρδου).
Οι Νοσοκομειακοί αυτοί γιατροί, μετά απο κρίση μέσω ΑΣΕΠ κατέλαβαν το Νοέμβριο του 2013, συσταθείσες προσωποπαγείς θέσεις, πλήρους και μή αποκλειστικής απασχόλησης, μετά τρίμηνη διαθεσιμότητα.

Στη συνέχεια, μετα απο νέα (!) μεταμεσονύκτια τροπολογία τον Απρίλιο του 2014, οδηγήθηκαν εκ νέου σε διαθεσιμότητα και τελεσιγραφικά απειλήθηκαν με ουσιαστική απόλυση εάν δεν επιθυμούν να κλείσουν τα ιατρεία τους εντός 7 ημέρου.
Υπήρξε προφανής αδυναμία επιχειρηματολογίας εκ μέρους των κκ Βορίδη και Κοντοζαμάνη, να εξηγήσουν την ωφελιμότητα ενός τέτοιου μέτρου , δηλαδή του κλεισίματος των ιατρείων απο όπου το Δημόσιο εισπράτει φόρους.
Γνωρίζει επίσης η ηγεσία του Υπουργείου την αδυναμία αναγνώρισης ουσιαστικής προυπηρεσίας,
(Το Νομικό Συμβούλιο Κράτους- απόφαση 133/2014 , αναγνωρίζει το ανώτατο 10 ετή προυπηρεσία
και ο Νόμος 1397/1983 περί ΕΣΥ εισαγωγικό βαθμό μόνον Επιμελητή Β άσχετα αν υπάρχει 20 ετής προυπηρεσία!) σε γιατρούς που υπηρετούσαν το Δημόσιο σύστημα Υγείας 20 και 25 χρόνια.
Ο Υπουργός δεν άφησε περιθώρια για διαπραγμάτευση, παρά μόνον υποσχέθηκε να επιταχυνθούν οι κρίσεις- αξιολογήσεις, πού όμως θα οδηγήσουν τους συγκεκριμμένους γιατρούς, σε αξιολόγηση σε κατώτερους βαθμούς, χωρίς ειδικό μισθολόγιο ΕΣΥ αλλά και χωρίς σύνταξη και εφάπαξ απο το Δημόσιο.
Είναι γεγονός ότι τα ακλόνητα επιχειρήματά μας περί απώλειας Δημοσίων εσόδων απο τη φορολογία των ιατρείων που διατηρούνται, της οικονομικής καταστροφής όσων έχουν δανεισθεί και εξοπλίσει τα ιατρεία τους, αλλά και της οικονομικής αιμορραγίας που θα προκύψει απο τις αποζημιώσεις προσωπικού, δεν έγιναν αποδεκτά.
Δέν αντιμετωπίσθηκε επίσης ως πραγματικό το γεγονός το ότι σε περίπτωση αποχώρησης ιατρών απο το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς "ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ "και ¨ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ" θα προκύψει πρόβλημα λειτουργίας των Νοσοκομείων αυτών, χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι γιατροί της κατηγορίας μας υπηρετούν στα περισσότερα Νοσοκομεία της Αθήνας.
Ζητάμε να δοθεί η επιλογή σε όσους κριθούν να επιλέξουν είτε την αποδοχή της κρίσης και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, είτε την προσωποπαγή θέση πλήρους αλλά μη αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς τα προνόμια των ιατρών ΕΣΥ.
Καλούμε οποιονδήποτε υγιώς σκεπτόμενο Ελληνα να μας απαντήσει πώς με μισθολόγιο 1300 ευρώ θα αντιμετωπισθεί το φακελλάκι και η διαφθορά στο ΕΣΥ.
Καλούμε για άλλη μια φορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα, αλλά και τους υπεύθυνους Υγείας των πολιτικών κομμάτων που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαικό κοινοβούλιο να συμβάλλουν στην επίλυση του θέματος".

ΑΠΟ: YGEIA360

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Καυτό φθινόπωρο στην Υγεία λόγω αξιολόγησης!

Σημ. Άλλο ένα άρθρο από το onmed.gr για την αξιολόγηση, σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης. Στόχος η ενημέρωση και η κατανόηση του κλίματος που επικρατεί στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Τι ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία για την αξιολόγηση όπως άλλωστε και στο υπόλοιπο δημόσιο. 


Οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στην Υγεία ακολουθώντας και το πρόγραμμα της ΑΔΕΔΥ, τις οποίες θα καθορίσουν τις επόμενες ημέρες.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση μεθοδεύει «να φτιάξει νέα δεξαμενή απολύσεων» Δημοσίων Υπαλλήλων ώστε να ικανοποιηθούν οι δανειστές μας.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να κάνουν ούτε βήμα πίσω παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως 1η Σεπτέμβρη γίνεται ο επιμερισμός των ποσοστών από τους Διοικητές, έως 15 Σεπτέμβρη η Αυτοαξιολόγηση, έως τέλος Σεπτέμβρη η εισήγηση των Προϊσταμένων και έως τέλος Οκτώβρη η Αξιολόγηση.
Έτσι στο στάδιο της αυτοαξιολόγησης στο οποίο ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να αποφανθεί για τον …εαυτό του για το πόσο ικανός είναι και τι θα πρότεινε για τη βελτίωση του τμήματος του.. Άγνωστο βέβαια πως μπορεί κανείς να αυτοαξιολογηθεί χωρίς να μπει στον πειρασμό να μιλήσει με τα …καλύτερα λόγια για τον εαυτό του.
 Δείγμα προφανώς ότι το σύστημα που έχει επιλεγεί δεν αποτελεί και την επιτομή του ορθολογισμού.
 Το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εργαζομένων από τους τμηματάρχες και διευθυντές.

Στο σημείο αυτό οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται γιατί τόση βιασύνη από την κυβέρνηση. Και συνεχίζουν: Δεν είναι ύποπτο που η Αξιολόγηση του έτους 2013 θα ολοκληρωθεί τέλους του έτους 2014 αν και υποτίθεται ότι το συγκεκριμένο Σύστημα είναι μεταβατικό και θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση νέου για τα επόμενα έτη; 

Καταλήγοντας επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται με καμία μεθόδευση, με κανένα κυβερνητικό τερτίπι, με καμία κακόγουστη τρίπλα της κυβέρνησης να συμμετάσχουμε στην Αξιολόγηση.


Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαψεύδει ότι πιέστηκαν διοικητές να επισπεύσουν τις διαδικασίες, όλες οι πληροφορίες από τους εργαζόμενους αναφέρουν ότι πολλές διοικήσεις χρειάστηκε να πάρουν…πρωτοβουλίες για να μαζευτούν άρον άρον τα έγγραφα αξιολόγησης. 

Όταν ο ιδιωτικός τομέας κλείνει το μάτι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Όταν ο ιδιωτικός τομέας κλείνει το μάτι στην ψυχιατρική μεταρρύθμισηΟ χάρτης της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '90 που άρχισε να εφαρμόζεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δε θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες ντροπής από το Ψυχιατρείο της Λέρου με τους αλυσοδεμένους ψυχασθενείς.
Η αποασυλοποίηση, μέσω του προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο, καθώς το 2015 θα πρέπει να έχουν κλείσει τα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν πολλές μικρότερες δομές.
Το τοπίο στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχει ως εξής:
• Έχουν κλείσει έξι από τα εννέα ψυχιατρικά νοσοκομεία (Χανίων, Πέτρας, Ολύμπου, Κέρκυρας, Τρίπολης και Νταού Πεντέλης)
• Οι διαθέσιμες κλίνες για ψυχικά πάσχοντες: Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (Δαφνί) 650, Δρομοκαίτειο 400, ΨΝ Θεσαλονίκης 400, Γενικά Νοσοκομεία 600 εκ των οποίων οι 135 στην Αθήνα.
Υπάρχουν ακόμα:
• 36 κέντρα ψυχικής υγείας, 1000 θέσεις σε κέντρα ημέρας, 3100 θέσεις σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, 4025 θέσεις σε στεγαστικές δομές, αλλά όλα αυτά υπολειτουργούν λόγω μειωμένης χρηματοδότησης.
Οι υπάρχουσες υπηρεσίες καλύπτουν μόλις το 25 - 30% των αναγκών της χώρας ενώ από πλευράς παιδοψυχιατρικής περίθαλψης καλύπτεται μόνο το 10%.
Την ίδια στιγμή τα κρεββάτια των ιδιωτικών κλινικών υπερβαίνουν τις 4.500 με τάση αύξησης.
Εκτός από τα ιδιωτικά ψυχιατρεία παρουσιάζεται αύξηση των ιδιωτικών δομών, οικοτροφείων, ξενώνων κ.λπ. και αναπτύσσεται μία δραστηριότητα από «φίλους», «ενώσεις», «φιλάνθρωπους», και προπάντων ΜΚΟ!
Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, από την μέχρι τώρα πορεία της λεγόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αποδεικνύεται ότι επιδεινώθηκαν τα προβλήματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.
Σημειώνεται ότι η Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού έχει σε καθημερινή βάση ράντζα με ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά ψυχικά νοσήματα.
Το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας» δηλαδή πολυάριθμες βραχυχρόνιες νοσηλείες ασθενών που υποτροπιάζουν, τα πολυάριθμα ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, η αύξηση του αριθμού των άστεγων ατόμων με ψυχικές διαταραχές και του ποσοστού των φυλακισμένων με ψυχικές διαταραχές είναι μερικά από τα στοιχεία που προκύπτουν τόσο από την Ελληνική όσο και από τη διεθνή εμπειρία της λεγόμενης αποασυλοποίησης (π.χ. Ιταλία).
«Η αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου με ασυλική μορφή έχει αποτελέσει ζήτημα έντονης ιδεολογικής αντιπαράθεσης.
Αξιοποιήθηκε για ένα περίπου αιώνα και πήρε μορφή αθλιότητας και εγκατάλειψης της ανθρώπινης ύπαρξης. Όμως ο τρόπος και οι συνθήκες στις οποίες πραγματοποιείται η επιχειρούμενη αποασυλοποίηση τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν σημαντικά προβλήματα και αδιέξοδα, λέει ο κ. Η. Σιώρας.
Σαφέστατα η ασυλική μορφή αντιμετώπισης της ψυχικής νόσου θα πρέπει να καταδικαστεί ως απαράδεκτη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ή θα ακολουθούν ασυλικές μορφές περίθαλψης ή πρέπει να κλείσουν. Οι βαριές και ανίατες ψυχικές ασθένειες απαιτούν την λειτουργία δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων, αξιοποιώντας τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και πρακτικές με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών. Άλλωστε αυτή τη δυνατότητα αλλά και την αναγκαιότητα αποδεικνύει η επέκταση τα τελευταία χρόνια των ιδιωτικών επιχειρήσεων ψυχικής υγείας σε δευτεροβάθμιο επίπεδο».
Σήμερα, σημειώνει ο κ. Η. Σιώρας, το 50 με 80% των πενιχρών συντάξεων καταλήγει στις επιχειρηματικές δομές «αποασυλοποίησης», οι ασθενείς στοιβάζονται στα ράντζα των ψυχιατρικών κλινικών και οι ανασφάλιστοι δεν γίνονται δεκτοί στους ξενώνες και στα οικοτροφεία.


Πηγή: http://www.onmed.g

Τα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν θα αντέξουν με το σύστημα χρηματοδότησης βάσει των διαγνώσεων!

Σημ. Τάδε έφη ο κ. Κυριόπουλος της ΕΣΔΥ. Για φαντάστείτε όταν προβεβλημένα στελέχη του συστήματος "εκφράζουν βάσιμους φόβους", πόσο τραγική θα γίνει η κατάσταση. Μονίμως δε, αναφέρονται ως αίτια η υποχρηματοδότηση και οι ανασφάλιστοι. Δηλαδή (αν διαβάσουμε λίγο πιο "πονηρά"), η απόπειρα ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος-λουκέτου από τη μια και η ανεργία-μαύρη εργασία και κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία από την άλλη.


Τον βάσιμο φόβο του σύμφωνα με τον οποίον τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας δεν θα καταφέρουν να αντέξουν με το νέο σύστημα χρηματοδότησης βάσει των διαγνώσεων, το νομοσχέδιο για το οποίο συζητείται ήδη στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, εκφράζει την Τετάρτη 27 Αυγούστου στο ygeia360.gr ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος σημειώνει επίσης στο ygeia360.gr ότι "πρόκειται για ένα σύνθετο και πολύπλοκο σύστημα, για το οποίο απαιτείται φορέας παρακολούθησης και εφαρμογής. Στις περισσότερες χώρες αυτός ο φορέας είναι δημοσίου χαρακτήρα. Η προσπάθεια έχει στόχο να καταστεί αποδοτική η κατανομή των πόρων και το πλέον διαδεδομένο σύστημα είναι το αγγλοσαξωνικό και, ιδιαιτέρως, το αυστραλιανό".

Ο καθηγητής της ΕΣΔΥ υπογραμμίζει, τέλος, ότι "θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του συστήματος, επειδή εκκρεμεί το ζήτημα των ανασφάλιστων και της υποχρηματοδότησης. Τα μικρά νοοσκομεία της επαρχίας δεν θα μπορέσουν να αντέξουν".

ygeia360.gr

ΑΠΟ 30/8 ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΗΓΓΕΙΛΑΝ Η ΑΔΕΔΥ ΠΟΕΔΗΝ


Σημ. Αν και οφείλουμε μια πληρέστερη ενημέρωση - εκτίμηση σχετικά με την διαδικασία της αξιολόγησης, την οποία και θα επιχειρήσουμε σύντομα, αναρτούμε για ενημέρωση την προκήρυξη νέας (νόμιμης - για όσους έχουν απορία) απεργίας/ αποχής από την αξιολόγηση.
Πέρα από τις λεπτομέρειες, το γεγονός είναι πως η ΑΔΕΔΥ καλύπτει ακόμα και τους πιο δύσπιστους (διάβαζε φοβισμένους) να αρνηθούν να βάλουν θηλειά στο λαιμό τους.
Επειδή μάλιστα, στην ουσία αρχίζει το "κομμάτι" που αφορά τους αξιολογητές, προϊσταμένους και διοίκηση, πρέπει να πούμε πως δεν έχουν την ευχέρεια του "δεν γνώριζα" ή "φοβήθηκα" που αντικειμενικά γίνεται κατανοητή από τους απλούς εργαζόμενους.
Εδώ, και καλά θα κάνουν να το καταλάβουν όλοι, τα πράγματα είναι απλά: Η ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΩ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗς ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΨΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ, Η ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΜΕ ΔΙΕΤΑΞΑΝ ΚΑΙ ΒΓΑΖΩ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ...ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ
(ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΜΗΝ ΘΥΣΙΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ!) 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
                       ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ       
Της   Ανώτατης    Διοικήσεως    Ενώσεων    Δημοσίων    Υπαλλήλων   (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.),  η  οποία  εδρεύει  στην  Αθήνα,  επί  της  οδού  Φιλελλήν ων   και Ψύλλα αριθμός 2, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
                               
ΠΡΟΣ:      
1)   Ελληνικό   Δημόσιο,   όπως   νόμιμα   εκπροσωπείται   από   τον   Υπουργό Οικονομικών      
2)  Υπουργείο  Διοικητικής  Μεταρρύθμισης  και  Ηλεκτρονικής  Διακυβέρνησης,      
3) Υπουργείο Οικονομικών,  4) Υπουργείο Εξωτερικών,   5) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 6) Υπουργείο Εσωτερικών    7) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,        8) Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,        9)   Υπουργείο    Περιβάλλοντος, Ενέργειας    και  Κλιματικής Αλλαγής,  10) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,   11) Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
12) Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,  13) Υπουργείο Υγείας,  14) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  15)  Υπουργείο    Δικαιοσύνης,    Διαφάνειας    και  Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων,  16) Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,  17) Υπουργείο Τουρισμού,  18) Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου,  19) Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης,   20) Συνήγορο του Πολίτη,  21) Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.),  22) Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,  23) Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης,   24) Επιτροπή Ανταγωνισμού,   25) Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών,  26) Ελληνική Στατιστική Αρχή,  27) Συνήγορος του Καταναλωτή,  28) Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας,  29) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  30) Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης,  31) Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων,  32) Τράπεζα της Ελλάδας,  33)  Την  Αποκεντρωμένη  Διοίκηση  Αττικής, 34)   Την   Αποκεντρωμένη      Διοίκηση    Θεσσαλίας -   Στερεάς   35)    Την   Αποκεντρωμένη       Διοίκηση    Ηπείρου -   Δυτικής   Μακεδονίας,  που  εδρεύει  στα  Ιωάννινα,  επί  της  οδού  Β.  Ηπείρου  36)  Την   Αποκεντρωμένη     Διοίκηση   Πελοποννήσου,    Δυτικής   Ελλάδας και Ιονίου, που εδρεύει στην Πάτρα, επί της Ν. Εθνικής  Οδού   Πατρών-  Αθηνών, αριθ. 158 37)  Την  Αποκεντρωμένη  Διοίκηση  Μακεδονίας -     Θράκης,  που    εδρεύει στη Θεσσαλονίκης, επ ί της οδού Καθ. Ρωσίδη, αριθ.11.  38)  Την  Αποκεντρωμένη  Διοίκηση  Αιγαίου,  που  εδρεύει  στον   Πειραιά, επί της οδού Ακτή Μιαούλη, αριθ.83 & Μπότσαρη, αριθ. 2 -8.  39)  Την   Αποκεντρωμένη  Διοίκηση  Κρήτης,   που   εδρεύει   στο   Ηράκλειο    Κρήτης,   επί   της  Πλ.   Κουντουριώτη,     όπως   νόμιμα  εκπροσωπούνται.   40)  Την Κεντρική Ένωση Δήμων  Ελλάδας  (ΚΕΔΕ)   41) Την Ένωση  Περιφερειών Ελλάδας  (ΕΝΠΕ)

                                                                ***** 

      Κύριοι Υπουργοί,
        Σας κοινοποιούμε  συνημμένο στην παρούσα  και αποτελούν   αναπόσπαστο   τμήμα    αυτής,   αντίγραφο    της   από   21 -8-2014  απόφασης  του  Γενικού  Συμβουλίου  της  ΑΔΕΔΥ,  που  ελήφθη  με     όλες   τις  νόμιμες  διατυπώσεις  από  το  αρμόδιο  προς  τούτο  καταστατικά   όργανο,   δια  της   οποία   αποφασίστηκε     μεταξύ   άλλων   για  τους
αναφερόμενους  σε  αυτήν  λόγους      και  με  τα  αναφερόμενα  σε  αυτή   αιτήματα 

η προκήρυξη απεργίας  -αποχής :   «i)  από  όλες  τις  διαδικασίες,    που   σχετίζονται    με  την   αξιολόγηση στο Δημόσιο, σε όλα τα επίπεδα αυτής και συγκεκριμένα,   αλλά όχι περιοριστικά:
(α) από την έκδοση αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστώσεων   του άρθρου 7 παρ.5 του π.δ. 318/1992.
 (β) από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αυτοαξιολόγησης.
(γ)  Από  τη  σύνταξη   και  υποβολ ή  εισηγήσεων    αξιολόγησης   (άρθρο 14 του π.δ. 318/1992).
(δ) από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης (άρθρο  3  14 του π.δ. 318/1992).
(ε) από τη συμμετοχή σε Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης σε κάθε   Υπουργείο (άρθρο 24 του π.δ. 318/1992).
(στ)  οποιαδήποτε    άλλη   ενέργεια,  που   συνάπτεται    με   τη   διαδικασία   αυτή,   όπως   παροχή  στοιχείων   από   τις  Διευθύνσεις   Διοικητικού/Προσωπικού κλπ    ii)  Από  όλες  τις  διαδικασίες    υλοποίησης    της   ατομικής   αξιολόγησης     (ΠΔ   152/13)    των   εκπαιδευτικών,    αλλά   και   της   αυτοαξιολόγησης     –  αξιολόγησης   της  σχολικής   μονάδας   και  κάθε   διαδικασία      αξιολόγησης      του    εκπαιδευτικού      έργου     που   πραγματοποιείται  σε  υλοποίηση  του  σχετικού  νομοθετικού  πλαισίου   (ν. 4024/11, ν. 4142/13, ΠΔ 152/13, ν. 3848/10, ν. 3679/10).    iii)  Από  όλες  τις  διαδικασίες επαναπροσδιορισμού  με  νέα   κριτήρια   της   μετατροπής   των   συμβάσεων   ορισμένου   σε   αορίστου   χρόνου του Ν. 4250/14. 


Η   απεργία   θα  εκκινήσει  την   30η  Αυγούστου    2014   


έπειτα,   δηλαδή,   από  την   πάροδο   τεσσάρων    εργασίμων    ημερών   από   την   κοινοποίηση    εξωδίκου    δηλώσεως     της   Α.Δ.Ε.Δ.Υ.   στα   αρμόδια   Υπουργεία,  νομικά  πρόσωπα  δημοσίου  δικαίου  και  λοιπές  υπηρεσίες,   δια   της   οποίας   γνωστοποιούνται   το   περιεχόμενο   της   αποφάσεως   αυτής   και  τα   αιτήματα   της   Α.Δ.Ε.Δ.Υ.,  ενώ  σε  περίπτωση     μη   ικανοποίησης  αυτών  θα  συνεχιστεί  μέχρι  τη  λήξη  της   διαδικασίας   αξιολόγησης,   όπως   αυτή   περιγράφεται    στο  άρθρο   32  του  νόμου   4250/2014,    όπως   τροποποιήθηκε     με  το   άρθρο   250  του   νόμου   4281/2014 και πάντως μέχρι την 1η  Νοεμβρίου 2014».   Σημειώνεται,    ότι  κατά   την  ίδια  ως  άνω   συνεδρίαση    του   οργάνου  εξουσιοδοτήθηκε  η     Εκτελεστική  Επιτροπή  της  ΑΔΕΔΥ  να   προβεί  σε  κάθε  αναγκαία  ενέργεια  για  την  εκτέλεση  της  απόφασης   αυτής.  Αρμόδιος    δικαστικός     επιμελητής    επιδότω   νομίμως     την  παρούσα προς ον αύτη απευθύνεται προς γνώση του και δια τας   νομίμους συνεπείας, αντιγράφων.     Συνημμένη      η   από   21 -8-2014    απόφαση      του   Γενικού   Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, αποτελούμενη από σελίδες επτά (7).
                         

 Αθήνα,  25/8/2014
 Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ


ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ!

Αν και έχουμε ξαναγράψει για την πρόθεση του Υπουργείου να παραχωρήσει τα οικονομικά της Υγείας σε ξεχωριστή και "ανεξάρτητη" Α.Ε., κάθε φορά που έρχονται οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου στο φως, προβάλει όλο και πιο τρομακτικό.
ΔΗΛΑΔΗ (1): Ιδρύει το κράτος μια εταιρεία, της κάνει δώρο μετοχικό κεφάλαιο 1.οοο.οοο € και κάθε χρόνο της δίνει όλους τους προυπολογισμούς των Νοσοκομείων. Υποτίθεται για να τους διαχειριστεί καλύτερα.  Από ποιόν; Από το Υπουργείο Υγείας!
Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται υποχρεωτικά και όλα τα στοιχεία του ΕΣΥ ΝΕΤ, για τα οποία δουλεύουν οι υπάλληλοι  των νοσοκομείων και κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία που βεβαίως πληρώνεται χώρια! ΔΗΛΑΔΗ (2): Χαρίζει το κράτος πολύτιμα, στρατηγικού χαρακτήρα στοιχεία σε μια εταιρεία που δεν ελέγχει, με βάση τα οποία καθορίζεται η πολιτική υγείας της χώρας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά της κάνει δώρο και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών!!! ΔΗΛΑΔΗ (3): Θα γίνει μεγάλο πάρτυ σε λίγο καιρό με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες (Βάζουμε στοίχημα κε Υπουργέ; - που θα' λεγε και ο προκάτοχός σας!) θα έχουν άμεση πρόσβαση στο managment της εταιρείας και στα στοιχεία των ατομικών φακέλων των ασθενών. Πρόκειται για μια "κρυφή" παρενέργεια του σχεδίου που ως τώρα δεν έχει προβληθεί σχεδόν καθόλου. Επειδή μάλιστα δεν είναι τυχαία όλη αυτή η συζήτηση που έγινε της μόδας ξαφνικά, πως οι ιδιώτες παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες καλύτερες και φτηνότερες από το κράτος, είναι προφανές πως αφού καταργηθεί κάθε δημόσια δομή και παραχωρηθεί σε ιδιώτες η περίθαλψη, αμέσως μετά, με βάση τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους οι έμποροι της υγείας από τους ατομικούς μας φακέλλους, θα εξατομικεύουν το ασφάλιστρο (που βεβαίως θα εκτοξευτεί) αλλά και τις παροχές. Δηλαδή: Γνωρίζει ο ιδιωτικός ασφαλιστικός φορέας ότι ο τάδε έχει πρόβλημα καρδιάς; Ή θα πληρώνει ιδιαίτερα αυξημένο ασφάλιστρο ή δεν θα τον καλύπτει καρδιολογικά. Τόσο απλά!
 Επίσης: Η Εταιρία θα αποφασίζει και θα ελέγχει αποδοτικότητα, κόστος και ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ κάθε δομής. ΔΗΛΑΔΗ (4): Θα μπορεί να αποφασίζει ποιές υπηρσίες θα κλεινει ή θα ιδιωτικοποιει αν έτσι κρ'ινει ότι συμφέρει (ποιόν;) 
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΙΔΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΛΠ.Ανεξάρτητα από πόσο άμεσα θα επιβληθεί αυτό το τρομακτικό σχέδιο, ανεξάρτητα από το αν - για ένα διάστημα - προβλεφθεί κάποια πυροσβεστική κρατική παρέμβαση, το σίγουρο είναι ότι εκεί οδηγείται η κατάσταση. Αρκεί βεβαίως να καταφέρουν να εφαρμόσουν το σχέδιο! Θα τους αφήσουμε;
(Για όποιον έχει διάθεση να ...δει το μέλλον, αρκεί να ψάξει πως το παραπάνω σχέδιο εφαρμόστηκε - σχεδόν ολόιδιο στον Αμερικάνικο Νότο λίγα χρόνια πριν και τι αποτελέσματα είχε. Εκεί τα vaucher είχαν την τιμητική τους!)


Παρακάτω, ενδεικτικά , δύο μόνο σχετικά άρθρα από τον ημερήσιο τύπο ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!


Ο Βορίδης δίνει σε ιδιώτες το «ταμείο» του EΣY!...(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ανοίγει ο υπουργός Υγείας M. Bορίδης, αναθέτοντας σε ανώνυμη εταιρεία τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών Yγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
Ιδιώτη μάνατζερ που θα διαχειρίζεται το "ταμείο" του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών για 50(!) χρόνια προωθεί ο υπουργός Υγείας με σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Η παραχώρηση των οικονομικών του ΕΣΥ προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση αλλά και εντάσεις στη συγκυβέρνηση.
Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης αναθέτει τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία "Εταιρία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων" (ΕΣΑΝ Α.Ε.).
Ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στο εποπτικό όργανο της ΕΣΑΝ Α.Ε. θα συμμετέχουν κυρίως εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το χρήμα που θα ρέει στο ΕΣΥ, για 50 χρόνια. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας είναι 1.000.000 ευρώ, και θα καλύπτεται ολόκληρο από το ελληνικό Δημόσιο.
Η εταιρία θα έχει στη διάθεσή της όλα τα απόρρητα στοιχεία των νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά και τα στοιχεία των ασθενών.
Μάλιστα, σε περίπτωση που διοικητής νοσοκομείου αρνηθεί να παράσχει τα σχετικά στοιχεία στην ΕΣΑΝ Α.Ε. θα απειλείται με κυρώσεις ή και απομάκρυνση από τη θέση του.

Μη δίνετε σε ιδιώτες το σύστημα αμοιβών στην Υγεία (ΑΥΓΗ)


Φόρ(ΕΣΑΝ) μια (Α.Ε.) καπέλο στα νοσοκομεία (Εφ.ΣΥΝ.)

Με βάση τη μνημονιακή δέσμευση για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια,  η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων», που θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός περικοπών στη δημόσια Υγεία και ανακατανομής πόρων προς τους ιδιώτες
Kι άλλες περικοπές στις παροχές Υγείας, για τις οποίες θεσμοθετείται ανώνυμη εταιρεία, προωθεί η κυβέρνηση με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή. Περικοπές που θα προσδιορίζουν συντελεστές κόστους και θα προκύψουν με τη «διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών», όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων – Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία “Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων – Ανώνυμη Εταιρεία”».
Η ρύθμιση είναι δέσμευση του Μνημονίου που υπογράφηκε 9/2/2012 και απαιτεί την αρχικά πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ-DRG), «με στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων (με βάση μελλοντικές συμβάσεις-πακέτα μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ)». Μια δοκιμή που θα ξεκινήσει 1/6/2015 έως 31/12/2015 σε επιλεγμένα νοσοκομεία, θα συνεχίσει ολόκληρο το 2016 πάλι πιλοτικά, για να μπει σε καθολική ισχύ την 1/1/2017. Οπως εξηγείται, η «ΕΣΑΝ Α.Ε.» θα έχει πόρους από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στον ΕΟΠΥΥ, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως μελέτες ανάπτυξης και κοστολόγησης «επί τη βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων συστημάτων αμοιβών (GRS) διαγνωστικά ομογενών ομάδων».
Ετσι, μελλοντικά οι ανάγκες για νοσοκομειακή περίθαλψη θα εξαρτώνται από κλειστούς προϋπολογισμούς, τους οποίους θα κατανέμει η εν λόγω εταιρεία, ΕΣΑΝ Α.Ε., η οποία θα διαχειρίζεται το Σύστημα Αμοιβής Νοσοκομείων (ΣΑΝ). Η κάλυψη της δαπάνης για τη νοσηλεία του ασθενή θα αντιμετωπίζεται με βάση γενικευμένα διεθνή πρότυπα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δημιουργηθεί…
Κρίσιμα εργαλεία -όπως τονίζεται- είναι ο Χάρτης Υγείας, ο οποίος διαφημίζεται χρόνια τώρα και για τη δημιουργία του οποίου έχουν δοθεί υπέρογκα ποσά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, καθώς και στοιχεία σχετικά με το είδος και την πολυπλοκότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών ή ακόμα τις ειδικές δαπάνες τους στην Ελλάδα που -όπως εξηγείται- «επί του παρόντος δεν υπάρχουν».

Ντάνι Βέργου

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Προτεραιότητα το λουκέτο στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Επιχειρούν κλείσιμο στο μαιευτικό τμήμα του Τζάνειου για να μεταφέρουν ψυχιατρική!

ΙΣΠ: Το Τζάνειο δεν θα θυσιασθεί για την αποασυλοποίηση 
Σημ: Η ουσία είναι πως επειδή δεν είναι στη λογική τους η ανάπτυξη των δομών περίθαλψης αλλά η κατάργησή τους, δεν σκοπεύουν να  δημιουργήσουν τίποτα καινούργιο. Καθώς στην αιχμή των Τροϊκανών απαιτήσεων είναι το άρον - άρον κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, προσπαθούν , προσωρινά, να στριμώξουν τους ψυχικά ασθενείς στα νοσοκομεία. Όπου δεν υπάρχει χώρος απλώς θα καταργήσουν κάτι άλλο. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Τζανείου και γι' αυτό διαμαρτύρεται ο κόσμος Βέβαια το να απευθύνονται για στήριξη στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και της Τρόικας  (τον υπουργό Υγείας δηλαδή που δίνει τις εντολές) είναι μάλλον ανέκδοτο.
   Γνώμη μας είναι πως φυσικοί σύμμαχοι είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός που εξυπηρετείται από το Νοσοκομείο. Σ' αυτούς πρέπει να γίνει το κάλεσμα για αντίσταση ενάντια στο κλείσιμο του Γυναικολογικού τμήματος. Θετικό πάντως είναι το γεγονός πως μετά το σούσουρο το Υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα και ως συνήθως λέει ότι "δεν υπάρχει θέμα". Μέχρι να υπάρξει...
Όσο για τα "τεχνικά κλιμάκια" που ψάχνουν χώρο για τους ψυχικά πάσχοντες, επισκέφτηκαν και τη δικιά μας Πτ. Μπόμπολα. Δεν έχουμε πάντως αυταπάτες ότι θα ξανανοίξουν την Πτέρυγα. Εκτός κι' αν δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά και πάλι είναι εξαιρετικά απίθανο να στήσουν κάτι. Είπαμε, η πολιτική τους είναι τα κλεισίματα όχι η ανάπτυξη.



Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας αλλά και όλων των κομμάτων προκειμένου να μην κλείσει το Μαιευτικό Γυναικολογικό τμήμα στο Τζάνειο και στην θέση του δημιουργηθεί αντίστοιχο ψυχιατρικό τμήμα, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, καταγγέλοντας ότι γίνονται ενέργειες εν κρυπτώ και στέλνοντας το μήνυμα «θα αντισταθούμε διότι οι πειραματισμοί στην υγεία τελείωσαν».
«Πληροφορηθήκαμε ότι ο Υποδιοικητής της Β΄ ΔΥΠΕ μαζί με τον Διοικητή του ΨΝΑ (Δαφνί) και τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν (!) το Τζάνειο Νοσοκομείο, με σκοπό την δημιουργία Ψυχιατρικού τμήματος, συγχρόνως με το κλείσιμο του Μαιευτικού-Γυναικολογικού τμήματος», τονίζει ο ΙΣΠ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:
«Για άλλη μία φορά γίνονται ενέργειες εν κρυπτώ, στις οποίες συμμετέχουν εκείνοι οι οποίοι υποβάθμισαν τις Δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έκλεισαν τον ΕΟΠΥΥ και δημιούργησαν το υποβαθμισμένο & υποστελεχωμένο ΠΕΔΥ.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κλείσει Ιατρικά τμήματα Νοσοκομείων, τη στιγμή που τα ήδη λειτουργούντα ούτε καν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών Περίθαλψης της περιφέρειάς μας.
Όποιος «ορέγεται» κλείσιμο τμημάτων-υποβάθμιση Νοσοκομείων, τα οποία καθημερινά δίνουν τον αγώνα για ασφαλή-επαρκή-έγκαιρη Περίθαλψη στον Ελληνικό Λαό, για μας είναι καταδικαστέος. Δεν θα επιτρέψουμε να το υλοποιήσει και θα αντισταθούμε σθεναρότατα, διότι οι πειραματισμοί σε θέματα Υγείας τελείωσαν !
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας ! Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε κλείσιμο Ιατρικού τμήματος του Τζανείου Νοσοκομείου! Απεναντίας εκκρεμεί η άμεση στελέχωση και λειτουργία του Παιδοχειρουργικού τμήματος, καθώς και η λειτουργία του Νεογνολογικού τμήματος, που μπορεί να γίνει άμεσα.
Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση όλων των Βουλευτών όλων των Κομμάτων της Αττικής, της οποίας οι πολίτες κάνουν καθημερινή χρήση των υπηρεσιών Υγείας του Τζανείου Νοσοκομείου και της ανά 4 ημέρες εφημερίας του, για να αποτραπεί οποιαδήποτε πρόθεση υποβάθμισης του Νοσοκομείου».
Όσον αφορά δε την «αποσυλοποίησης» των ψυχιατρικώς πασχόντων, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, όπως αναφέρει, «είχε και έχει κατατεθειμένες προτάσεις, για τις οποίες ουδέποτε εκλήθη ως θεσμικός παράγων στις συζητήσεις, τουλάχιστον για την περιοχή ευθύνης μας, που έχουμε δύο Νοσοκομεία αμιγώς ψυχιατρικά. Θεωρούμε ότι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται με σχεδιασμό, που να ανταποκρίνεται κατ΄ αρχήν στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, προς όφελος των ψυχιατρικώς ασθενών και του συνόλου της Δημόσιας Υγείας».
Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κλεισίματος του Μαιευτικού Γυναικολογικού τμήματος στο Τζάνειο και η επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου στο εν λόγω νοσηλευτήριο είναι καθαρά τυπική, στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Το τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου και από τον Διοικητή του ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαίτειο κ. Παύλο Θεοδωράκη, έχει επισκεφθεί όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αθήνας και θα ακολουθήσει στην συνέχεια η Θεσσαλονίκη.


Πηγή: http://www.onmed.gr

Τι γίνεται στην 1η ΥΠΕ Αττικής με τα στοιχεία για την ανατριχιαστική περιπέτεια της επιτόκου το 2011 στο μαιευτήριο "Έλενα";

Σημ. Αναρτούμε το άρθρο του Β, Βενιζέλου από το ygeia360 με την επισήμανση ότι τα λεγόμενα "μαγαζιά" που βεβαίως δεν μας είναι άγνωστα υπάρχουν γιατί κάποιοι επιτρέπουν να υπάρχουν. Και το επιτρέπουν γιατί αυτή είναι η κυρίαρχη πολιτική. Πελατειακή, διαπλεκόμενη και υπό την απόλυτη γνώση της επίσημης ηγεσίας η οποία ανέχεται και χειρίζεται καταλλήλως την κατάσταση. Αυτά άλλωστε είναι...γραμμάτια. Εξοφλούνται με τη στήριξη της πολιτικής τους που έτσι κι' αλλιώς δεν περνάει χωρίς στηρίγματα. Κράτα με να σε κρατώ δηλαδή.
Ευτυχώς υπάρχουν αντιστάσεις, που πρέπει να ενταθούν . Καμιά ανοχή δεν δικαιολογείται από τους εργαζόμενους, καμία δικαιολογία. Τα δικαιώματά μας τα διεκδικούμε καθαρά με αγώνες. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του κόσμου να βρίσκει δωρεάν περίθαλψη ισότιμα και χωρίς "εμπόδια", δεν ανεχόμαστε κανέναν να τους ληστεύει.

Από Βασίλη Βενιζέλο

μέγεθος γραμματοσειράς  μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς  αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς Εκτύπωση E-mail Share on Facebook
 Τι γίνεται στην 1η ΥΠΕ Αττικής με τα στοιχεία για την ανατριχιαστική περιπέτεια της επιτόκου το 2011 στο μαιευτήριο "Έλενα";
Ούτε το άμεσο ενδεχόμενο για απώλεια ανθρώπινης ζωής μπορεί να κλονίσει τα "μαγαζάκια", τους "μαγαζάτορες" μάλλον, του ΕΣΥ! Ούτε μία Ελληνίδα έγκυος εν κινδύνω στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δημοσίου μαιευτηρίου της Αθήνας συγκινεί τους... "κλειδοκράτορες" του δημοσίου συστήματος Υγείας!

Η ασύλληπτη περιπέτεια της 41χρονης τεταρτότοκης εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου του 2011 στο μαιευτήριο "Έλενα Βενιζέλου". Η επίτοκος γέννησε τελικά στο άλλο δημόσιο μαιευτήριο της Αθήνας, το "Αλεξάνδρα", καθώς οι γιατροί του "Έλενα Βενιζέλου" αρνούνταν επί... τριήμερο να της κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να υποβληθεί κατεπειγόντως σε καισαρική, όπως την είχαν διαβεβαιώσει οι ίδιοι οι γιατροί του "Έλενα Βενιζέλου"!

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της "Αυγής" της Κυριακής, όπου είχε δημοσιευθεί κατ' αποκλειστικότητα το συγκεκριμένο θέμα, όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης είχαν περιέλθει σε γνώση των διοικήσεων του "Έλενα Βενιζέλου" και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, αλλά ήταν από τότε λίαν αμφίβολο εάν θα καταστεί τελικά δυνατόν να επιβληθούν οι προβλεπόμενες αυστηρές κυρώσεις στους εμπλεκομένους γιατρούς του νοσοκομείου... Τα στοιχεία όλων των εμπλεκομένων, πάντως, είναι στη διάθεση της... 1ης ΥΠΕ Αττικής.


"Δεν σε αναλαμβάνω, τράβα στα επείγοντα"!


Ιούλιος 2011, λοιπόν. Οι γιατροί του "Έλενα Βενιζέλου" δήλωσαν στην τεταρτότοκο, μετά τον τελευταίο υπέρηχο στον οποίο υπεβλήθη, ότι, με το ιστορικό των τριών καισαρικών τομών και με αυτόν τον υπέρηχο, θα έπρεπε την ίδια εκείνη ημέρα να εισαχθεί στο νοσοκομείο για να της πάρουν το παιδί.

Η 41χρονη επικοινώνησε με τον επ' αμοιβή γυναικολόγο της, γιατρό του "Έλενα Βενιζέλου", ο οποίος της απάντησε ακατάληπτα έως ότου το απόγευμα της ίδιας ημέρας τής δήλωσε ότι... δεν την αναλαμβάνει γιατί είναι σοβαρά άρρωστος και τη "συμβούλευσε" να πάει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του "Έλενα Βενιζέλου", αλλά... χωρίς να χρησιμοποιήσει το όνομά του και τον... εκθέσει!

Η γυναίκα έφτασε στα επείγοντα του νοσοκομείου, όπου, μετά από μία σύντομη "ανάκριση" του στυλ "ελάτε τώρα που δεν σας παρακολουθεί κάποιος", αποκάλυψε το όνομα του γυναικολόγου της. Την υπέβαλαν σε υπέρηχο και ΝΣΤ και φάνηκαν κάποιες συσπάσεις μήτρας που... δεν ανησύχησαν τους γιατρούς! Και τώρα αρχίζει η κυρίως παράνοια και η κυρίως πρόκληση του "μαγαζιού"...

Οι γιατροί των επειγόντων του "Έλενα Βενιζέλου" δήλωσαν στη 41χρονη ότι ο γυναικολόγος της... δεν ανήκει στην κλινική η οποία εφημερεύει και τη... "συμβούλευσαν", διώχνοντάς την, να πάει το πρωί της επομένης ημέρας στον διευθυντή της κλινικής, μήπως και... την αναλάβουν!


"Να φύγεις, να πας αλλού"!


Πράγματι, η 41χρονη πήγε το πρωί της επομένης ημέρας στην κλινική, αλλά ο διευθυντής έλειπε, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στον αντικαταστάτη του, γνωστό στο νοσοκομείο για την άθλια συμπεριφορά του απέναντι σε μετανάστριες εγκύους. Η "συζήτηση" με τον αντικαταστάτη του διευθυντή έφτασε μέχρι του σημείου εκείνος να υψώσει το χέρι του απειλώντας με βιαιοπραγία την έγκυο...

Η 41χρονη έφυγε κακήν κακώς και προσήλθε πάλι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπου επαναλήφθηκαν οι εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν τώρα και υψηλή αρτηριακή πίεση 160/100. Οι εφημερεύοντες... την καθησύχασαν για άλλη μία φορά και, διώχνοντάς την και πάλι, τη "συμβούλευσαν" να πάει το πρωί της επομένης ημέρας στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, μήπως βρει μόνη της τη λύση...

Νεαρός ειδικευόμενος γιατρός υποδέχεται το πρωί της επομένης ημέρας τη γυναίκα στα εξωτερικά ιατρεία του "Έλενα Βενιζέλου" και της αναφέρει ότι ο επιμελητής του τη "συμβουλεύει"... να πάει στο "Αλεξάνδρα", επειδή η ίδια είναι πολύ υψηλού κινδύνου και μπορεί να απειληθεί η ζωή της με την τέταρτη καισαρική, "εξηγώντας" της παράλληλα ότι στο "Αλεξάνδρα" υπάρχει και μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και προσωπικό! Όπερ και εγένετο...


Γέννησε ανάμεσα σε ανθρώπους


Η 41χρονη τεταρτότοκος προσήλθε τελικά το πρωί της επομένης ημέρας στο "Αλεξάνδρα", όπου οι γιατροί τής έκαναν πάραυτα εισαγωγή και το ίδιο βράδυ μπήκε σε τοκετό και οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Τόσο η αναισθησία όσο και το χειρουργείο πήγαν πολύ καλά, χωρίς επιπλοκές, ενώ η γυναίκα δεν σταμάτησε να ευχαριστεί τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του "Αλεξάνδρα" για τη φροντίδα και την ανθρωπιά που της επέδειξαν μετά την ανατριχιαστική περιπέτεια που βίωσε στο "Έλενα Βενιζέλου"!

...Χρήσιμη η ευθανασία για τους φτωχούς!!!!

Λιθουανή υπουργός Υγείας: Προτείνει ευθανασία σε χρονίως πάσχοντες!Οι επίγονοι του Μέγκελε φαίνεται πως σηκώνουν ξανά κεφάλι και επαναδιατυπώνουν δημοσίως τη θεωρία του ευγονισμού των ναζί. Κραυγαλέα περίπτωση αυτή της Λιθουανής υπουργού Υγείας Rimantė Šalaševičiūtė, η οποία δήλωσε προχτές σε συνέντευξη τύπου:

“Η ευθανασία θα μπορούσε να αποτελεί μια χρήσιμη εναλλακτική για όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και πάσχουν από βαριές ασθένειες”! 
(...)
Από ygeianet

Σημ. 1.Νομίζετε ότι η κατάσταση της περίθαλψης στην Ελλάδα είναι  πολύυυυ μακριά από τι Λιθουανία; Το σύστημα είναι ανθρωποφάγο ανεξαρτήτως συνόρων. Για να'χουμε το νου μας...
2. Ευτυχώς που μετά τη διάλυση της Σοβιετικής 'Ένωσης αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη Λιθουανία, όπως και στη Γεωργία. Στην Ελλάδα που επίσης αποκαταστάθηκε η δημοκρατία δεν χρειάστηκε να διαλυθεί κανείς...τα καταφέραμε μόνοι μας. 

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Αντίο Τάσο....

Τελευταίο αντίο στον Τάσο ΚαρατζήΜε καθυστέρηση μάθαμε το τραγικό νέο για το θάνατο του επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Πεντέλης και Δημοτικού Συμβούλου Τάσου Καρατζή που έφυγε ξαφνικά από ανακοπή χτες 25/8 σε ηλικία 56 χρονών.
   Αγωνιστής με ενεργό συμμετοχή στο Λαϊκό Κίνημα, πάντοτε ο Τάσος, εκφράζοντας τις απόψεις και τις θέσεις της Παράταξής του και του ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας. 
   Δεν πάει πολύς καιρός από την εκδήλωσή μας στον Αη Γιώργη, που μας είχε διαβεβαιώσει για άλλη μια φορά, πως ήταν στο πλευρό των εργαζομένων και των κατοίκων, ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου. Τακτικά δε, με παρεμβάσεις και άρθρα του που μας έστελνε για δημοσίευση, εξέφραζε τη μαχητική του άποψη υπεράσπισης του Α.Φλέμιγκ και των εργαζομένων.
   Ειδωθήκαμε τελευταία φορά, μαζί με άλλους κατοίκους και εργαζόμενους στην κινητοποίησή μας ενάντια στην αρπαγή του μηχανήματος οστικής πυκνότητας έξω από την Πτ. Μπόμπολα. Ήταν εκεί, για να στηρίξει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και των συμπολιτών του. 
   Πάντοτε ενεργός και παρών στα δημοτικά και όχι μόνο πράγματα, τίμησε στο ακέραιο τον τίτλο του Δημοτικού Συμβούλου και το ρόλο του ως επικεφαλή της Παράταξής του.
Αισθανόμαστε ότι χάσαμε έναν φίλο και συμπαραστάτη.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συντρόφους του. 
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη 27 Αυγούστου, στις 16:30, στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στα Μελίσσια.   
   

Χωρίς εξετάσεις οι καρκινοπαθείς! Ποιες ειδικότητες γιατρών “μπλόκαρε” ο Βορίδης.

Άνευ σχολίου. Τι θα μπορούσε να ειπωθεί μπροστά στη βαρβαρότητα. Μόνο να μην κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε την ενέργεια του Υπουργείου ανικανότητα, παράλειψη, προχειρότητα...
Πρόκειται για συνειδητό σχεδιασμό. Γιατί που θα πάει ο καρκινοπαθής αν δεν μπορεί με την ασφάλειά του να κάνει ζωτικές εξετάσεις και θεραπείες; ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΖΗΣΕΙ, αν δεν έχει...  έτσι κι' αλλιώς είναι βάρος.

Χωρίς δικαίωμα συνταγογράφησης ακόμη και απλών εξετάσεων έμειναν οι ακτινοθεραπευτές αλλά και άλλες ειδικότητες γιατρών όλης της χώρας μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ που καθορίζει το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τον τρόπο που θα συνταγογραφούνται. Ανάστατοι οι γιατροί, μπερδεμένοι οι ασθενείς...

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Απίστευτο κι όμως...ελληνικό: οι ακτινοθεραπευτές που περιθάλπουν τους καρκινοπαθείς π.χ. με ειδικές ακτινοβολίες δεν μπορούν στη συνέχεια να συνταγογραφήσουν ούτε μια απλή εξέταση αίματος για να διαπιστώσουν  εάν ο ασθενής τους θεραπεύτηκε ή όχι.
Το νέο πρόσκομμα προκύπτει από την υπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί σε ΦΕΚ στις 18 Αυγούστου και προσδιορίζει τον τρόπο που θα γίνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στο κόψε -ράψε, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης για να κάνει τη δέουσα ...οικονομία που επιβάλει η τρόικα, ξέχασε να δώσει το δικαίωμα σε βασικές ειδικότητες γιατρών να μπορούν  δίνουν παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις στους ασθενείς τους. 

Βέβαια μπορεί για τον κ.Βορίδη μια εξέταση να αποτελεί απλά έναν αριθμό στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για τους ασθενείς όμως και ειδικά για τους καρκινοπαθείς, αποτελεί άλλο ένα δραματικό εμπόδιο για τη θεραπεία τους. 

“Πως θα διαπιστώσουμε εμείς οι ακτινοθεραπευτές-ογκολόγοι εάν μια ακτινοβολία σε καρκινοπαθή έχει επιπτώσεις ή αποτελέσματα; Ούτε μια απλή εξέταση αίματος δεν μπορούμε πλέον να χορηγήσουμε. Ούτε λόγος φυσικά για αξονική και μαγνητική. Αντίθετα δίνεται αυτό το δικαίωμα σε παθολόγους -ογκολόγους” σημειώνει στο iatropedia.gr o Διευθυντής Ακτινοθεραπείας ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου Παναγιώτης Παντελάκος.

Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους σοβαρά πάσχοντες; Ότι μετά τις εξειδικευμένες θεραπείες τους θα πρέπει να μπουν σε νέα ταλαιπωρία για ανεύρεση άλλου γιατρού διαφορετικής ειδικότητας για να τους δώσει παραπεμπτικό ακόμη και για μια απλή εξέταση.

Αντίστοιχα με τους ακτινοθεραπευτές, με δεμένα τα χέρια είναι μετά τις αποφάσεις Βορίδη και οι νεφρολόγοι καθώς δεν μπορούν να παραπέμπουν ούτε για απλό σπινθηρογράφημα νεφρών. Κάτι βέβαια που μπορούν να κάνουν οι ουρολόγοι. 

Από: iatropedia

ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...

Φύγε ΕΣΥ έλα ΕΣΥ στην Υγεία! Προσλήψεις μετά τις απολύσεις.

Μπορεί πρόσφατα η κυβέρνηση να πανηγύριζε που απομάκρυνε περίπου τους μισούς από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), λίγους μήνες μετά όμως ακολουθεί την τακτική των προσλήψεων …part time ιδιωτών γιατρών, κατά τη γνωστή παροιμία… άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους των γιατρών το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, να προσλαμβάνονται γιατροί με μπλοκάκι στο ΕΣΥ για να καλύπτουν διάφορες ανάγκες.

Οι προσλήψεις αυτές που θα παρέχουν κατά πράξη αμοιβή στον ιατρικό κόσμο που θα τις ακολουθήσει, δε θα γίνουν μόνο στα νοσοκομεία αλλά όπως όλα δείχνουν και στο περιβόητο ΠΕΔΥ που σήμερα αναστενάζει από έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Πολλοί συνδικαλιστές γιατροί θεωρούν πως αυτό ήταν και το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης: να απαλλαγεί από τους μόνιμους γιατρούς και να …βολευτεί με άλλους που θα πληρώνονται ελάχιστα και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιάννης Μπασκόζος: «Το σχέδιο είναι απλό. Διαλύεις το δημόσιο σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις και μετά για "να συμπληρώσεις τα κενά" προσλαμβάνεις ιδιώτες κατά περίπτωση! Kαι στρατιά εξαθλιωμένων γιατρών δημιουργείς και το ΕΣΥ αποτελειώνεις και την ταφόπλακα στις εισφορές του ΤΣΑΥ βάζεις δημιουργώντας μια μεγάλη κατηγορία γιατρών που θα αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Yπάρχει κάποιος που δεν καταλαβαίνει;»

Πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς μάλιστα σκέφτονται να αντιδράσουν όταν γίνουν οι πρώτες προσλήψεις με …δελτίο με στόχο να αποτρέψουν τουλάχιστον την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου.
Βέβαια έντονες αντιδράσεις δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προς τα τέλη Σεπτεμβρίου δεδομένου ότι στις 12 Οκτωβρίου έχουν ορισθεί οι εκλογές σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας (με εξαίρεση δύο


Σημ. Πολλές φορές, με κάθε ευκαιρία, έχουμε κάνει τις ίδιες διαπιστώσεις με τον αντιπρόεδρο του ΠΙΣ. Το θέμα είναι πως το "σχέδιο" δεν αφορά μόνο τους γιατρούς αλλά κάθε κατηγορία εργαζομένων. Μόλις χτες, συζητώντας ένα άλλο άρθρο της κ. Ευθυμιάδου, επισημάναμε πως τα λεγόμενα μεσαία στρώματα, δεν θα εξαιρεθούν από την προσπάθεια συμπίεσης - έως εξαφάνισής τους από την κοινωνική διαστρωμάτωση, προκειμένου να εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο που...ζορίζεται λόγω κρίσης. 
Πολλαπλά λοιπόν - βεβαίως από ειδικότερους από εμάς - έχει ερμηνευτεί το φαινόμενο. Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζεται και εδώ η ιστορική εμπειρία δεν έχει μεγάλη ποκιλία! 
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!   

Το μεγάλο τσεκούρι της Υγείας! Πόσα χάσαμε σε τρία χρόνια μνημονίου

Τα μισά και κάτι λιγότερο δίνει πλέον το κράτος για την περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα χρόνια της κρίσης. Τι έχασαν οι Έλληνες στην Υγεία…
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ακόμη και πάνω από 50% κουρεύτηκαν στα χρόνια του μνημονίου οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, με συνέπεια οι Έλληνες ασθενείς να επιβαρύνονται καθημερινά όλο και περισσότερο για την περίθαλψή τους. 
Από τις διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι τα φάρμακα αλλά και οι νοσηλείες κουρεύτηκαν στο βωμό της οικονομικής προσαρμογής και της τρόικας ενώ η κυβέρνηση σφυρίζει… αδιάφορα επικαλούμενη την επίτευξη των στόχων και την περιβόητη ανάπτυξη. 
Η περίπτωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι χαρακτηριστική καθώς από τα υπερβολικά 5,3 δισ. € του 2008, η χώρα υποχρεωτικά προσαρμόζεται στα 2 δις ευρώ και ενδεχομένως το 2015 και πιο κάτω. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα των περικοπών θεωρείται βέβαιον ότι οι ασθενείς πληρώνουν ακριβά πια για την υγείας τους, καθώς τα μέτρα πέρασαν αθόρυβα και με τα απαραίτητα τρικ από το υπουργείο Υγείας. 
Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή οικονομικών της Υγείας Κυριάκου Σουλιώτη ότι 
η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι από το 2011 και μετά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόκλιση να αυξάνεται (310 € έναντι 180 € περίπου για το 2014)
ασθενείς σοβαρών παθήσεων αναφέρουν προβλήματα στην πρόσβαση στη θεραπεία, τα οποία ωστόσο έχουν περιοριστεί λόγω της βελτίωσης που διαπιστώνεται στη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ 
η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επιβάρυνε, πέρα από τους φορείς του κλάδου (φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί κ.λπ.), και τους ασθενείς, η συμμετοχή των οποίων στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε σημαντικά (από 12,8% τον Ιανουάριο του 2012 σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013), την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% - 30%. 
«Το αυξημένο αυτό ποσοστό έρχεται να προστεθεί σε μια διαχρονικά υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας -και άρα επιβάρυνση των νοικοκυριών- η οποία κατατάσσει τη χώρα σε μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως» σημειώνει ο Κ.Σουλιώτης.

Από:iatropedia

Τι θα γίνει με τους γιατρούς των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ

Τέλος φαίνεται ότι μπαίνει στην ταλαιπωρία των γιατρών των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ, μετά από σχεδόν 3 χρόνια αβεβαιότητας για την εργασιακή σχέση που θα έχουν εντός του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, οι περίπου 400 γιατροί που είχαν «μετακομίσει» σε νοσοκομεία του ΕΣΥ από τα νοσοκομεία του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στο εθνικό σύστημα υγείας και τέθηκαν στο τέλος της άνοιξης σε διαθεσιμότητα, θα παραμείνουν στα δημόσια νοσοκομεία με την εργασιακή σχέση που είχαν στο ΙΚΑ.
Δηλαδή οι συγκεκριμένοι γιατροί θα υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία με πλήρη απασχόληση (ωράριο, εφημερίες) αλλά θα έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μισθοί τους θα είναι χαμηλότεροι από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα έχουν δικαίωμα σύνταξης και εφάπαξ από το Δημόσιο.
Σχετικές δηλώσεις έκανε και τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνιδας Γρηγοράκος.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης, σημειώνει ότι η «δέσμευση του κ. Λ. Γρηγοράκου για πλήρη ένταξη και παραμονή μας στα Νοσοκομεία ΕΣΥ με την εργασιακή σχέση που είχαμε, βάσει του Νόμου (μετά την από το 2013 κρίση ΑΣΕΠ και τοποθέτηση μας σε συσταθείσες θέσεις), είναι στη σωστή κατεύθυνση, αποκαθιστά την εις βάρος μας αδικία, βάζει τέλος στις δικαστικές διαμάχες και έχει σαν αποτέλεσμα το αυτονόητο, δηλαδή την ενίσχυση του ΕΣΥ με έμπειρο ιατρικό δυναμικό".
Ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης κ.κ. Ευριπίδης Μπιλιράκης και Παναγιώτης Τρόντζας, αναφέρουν ότι "εμείς οι γιατροί που ενταχθήκαμε στο ΕΣΥ με το Νόμο 3918/2011 σε προσωποπαγείς θέσεις και ταλαιπωρηθήκαμε με όχι μία αλλά 2 διαθεσιμότητες, υπηρετούμε αυτή τη στιγμή αδιαβάθμητοι, βρισκόμαστε σε δικαστικές διαμάχες με την Πολιτεία για το δικαίωμα να διατηρήσουμε την εργασιακή σχέση μη αποκλειστικής απασχόλησης που έχουμε από ετών, ενώ είμαστε χαμηλά αμοιβόμενοι όχι με ειδικό αλλά με Ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς δικαίωμα σύνταξης και εφάπαξ από το Δημόσιο".


Πηγή: http://www.onmed.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΡΕΛΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ 19% ΑΠΟ 6,5% ;

Περίεργα δημοσιεύματα για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο... 19%! - Βορίδης: "Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό"

Από Βασίλη Βενιζέλο
Περίεργα δημοσιεύματα, τα οποία, εάν επιβεβαιωθούν, θα τινάξουν στον "αέρα" όλους τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και την αντίστοιχη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, βλέπουν το πρωί της Δευτέρας 25 Αυγούστου το φως της δημοσιότητας σε μερίδα του Τύπου. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω δημοσιεύματα θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να έχει ήδη αποφασίσει την δραστική αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, από το 6,5% που ισχύει σήμερα στο... 19%, και μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, μετά από απαίτηση της τρόικας! Ερωτηθείς πάντως σχετικά ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δήλωσε με νόημα το πρωί της Δευτέρας 25 Αυγούστου: "Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό".
Από: ygeia360
Σημ. Δηλαδή αν καταλαβαίνουμε καλά και η πληροφορία αληθεύει, θα προκύψει αύξηση 12,5% στην τιμή των φαρμάκων; Μήπως να αρχίσουμε να κοιτάμε τις προσφορές των γραφείων τελετών;

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Γιατί οι Έλληνες λένε όχι στο ΕΣΥ; Τι έδειξε έρευνα και πως να "διαβάσουμε" τα στοιχεία.

Σημ. Το παρακάτω άρθρο είναι από το iatropedia και από πολλές απόψεις έχει ενδιαφέρον. Δεν αμφιβάλλουμε πως οι εκτιμήσεις της κ. Ευθυμιάδου είναι (όπως πάντα) ακριβείς. Συμπληρώνουμε μόνο πως η ανάγνωση των στοιχείων, εκτός από την τεχνητή και σχεδιασμένη απαξίωση όλων των δομών του ΕΣΥ (Νοσοκομεία κλπ) δείχνει πως έχουν μειωθεί και οι ασφαλισμένοι. Εκείνοι δηλαδή που στα αμέσως προηγούμενα χρόνια, είχαν δουλειά και ασφάλεια, επομένως και τη δυνατότητα να απευθυνθούν στα Δημόσια Νοσοκομεία. Αυτό εξηγεί ως ένα βαθμό και την - έτσι κι' αλλοιώς μικρή - μείωση της προσέλευσης στο ΕΣΥ. Άλλωστε τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η προσέλευση στις δημόσιες δομές είχε αυξηθεί σημαντικά. Αυτή την αύξηση φρόντισε η Κυβέρνηση να "διορθώσει" και αναδιανέμοντας την πίτα να χαρίσει το μεγαλύτερο κομμάτι στους "μεγάλους" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έστω και με μεγαλύτερο τελικό κόστος για το κράτος.
Όπως έγινε παντού,σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι παροχές από ιδιώτες είναι φτηνές για τους ασφαλισμένους (όχι για το κράτος), για τόσο μόνο, όσο να καταρεύσουν και να εξαφανιστούν οι δημόσιες δομές. Η συνταγή ορίζει αμέσως μετά, να αυξηθούν κατακόρυφα οι υπηρεσίες και να πετάξουν απ' έξω όσους δεν μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους.
Τέλος, αν σ΄ όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και την τρομακτική αύξηση των ασθενών, που σε επίπεδο τουλάχιστον Α βάθμιας περίθαλψης απευθύνονται στα "Κοινωνικά Ιατρεία", ίσως η εκδοχή της "προτίμησης" των ιδιωτικών δομών από τους ασφαλισμένους να μην είναι η ισχυρότερη ερμηνεία των στοιχείων του ΕΣΥ ΝΕΤ.


Γιατί οι Έλληνες λένε όχι στο ΕΣΥ; Τι έδειξε έρευνα

Την πλάτη φαίνεται ότι γυρνούν οι Έλληνες ασθενείς στο ΕΣΥ οι οποίοι προτιμούν με την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ να επισκέπτονται τον ιδιωτικό τομέα παρά τα Δημόσια Νοσοκομεία.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Αν και εν μέσω κρίσης θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγάλη στροφή των Ελλήνων ασθενών στις δημόσιες δομές, τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ αλλά και οι τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ φαίνεται πως τελικά διώχνουν τον κόσμο. Κάτι βέβαια που φαίνεται να διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια για παράδοση πολλών υπηρεσιών σε ιδιώτες. 
Εξάλλου το επιχείρημα της μνημονιακής κυβέρνησης είναι πως οι ιδιώτες είναι πιο φθηνοί. Γι αυτό και ίσως να μην είναι τυχαία η εγκατάλειψη των δημοσίων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ, κάτι για το οποίο διαμαρτύρονται εντόνως οι γιατροί και οι εργαζόμενοι. 
Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα Αποτελέσματα των Οικονομικών & Λειτουργικών δεικτών του συστήματος ESY-NET ότι υπάρχει:
•Μείωση νοσηλευθέντων ασθενών κατά 1,46% το 2014 σε σχέση με το 2013.
•Μείωση στην προσέλευση ασθενών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΠ) κατά 7,68% 
•Μείωση διαγνωστικών, επεμβατικών και εργαστηριακών εξετάσεων κατά 2,72% 
•Μείωση χειρουργικών επεμβάσεων κατά 0,33% 
Την ίδια ώρα οι ασθενείς προτιμούν να πληρώσουν και να πάνε απόγευμα στα νοσοκομεία από το να ταλαιπωρηθούν το πρωί. 
Γι αυτό και καταγράφεται αύξηση στην προσέλευση ασθενών στην ολοήμερη (πρώην απογευματινή) λειτουργία κατά 27,24% 
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει:
αύξηση εσόδων από επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία (5€) κατά 2,36% και
αύξηση εσόδων από νοσηλευτική δραστηριότητα κατά 8,5%