-->

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΑΝΕ ...ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ!

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Εσύ Σύστημα Υγείας

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Εσύ Σύστημα Υγείας σύμφωνα με τις περιγραφές των εργαζομένων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ενώ η υποχρηματοδότητη και η αποστελέχωση "καλά κρατούν". Τόσο η Ομοσπονδία Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) όσο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) με αφορμή το διήμερο των κινητοποιήσεων τους 1 και 2 Οκτωβρίου, κατήγγειλαν τη συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας και την συνεχιζόμενη απαξίωση των νοσοκομείων. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισε τον υπουργό Υγείας κο Βορίδη ως μαρμαρά που έφτιαξε την ταφόπλακα του ΕΣΥ επισημαίνοντας ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις μέχρις στιγμής έχουν κλείσει 880 κλινικές έχουν καταργηθεί 10.000 κλίνες, ενώ πλέον έχουμε 11 νοσοκομεία λιγότερα και κενές 33.000 οργανικές θέσεις. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2009 οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, έχουν πέσει κάτω από το 60%.

Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας είναι σταγόνα στον ωκεανό σύμφωνα με τον κο Βαρνάβα αλλά ακόμη και αυτές, παρά τις δεσμεύσεις του κου Βορίδη σήμερα ακόμη οι θέσεις δεν έχουν προκηρυχτεί Το οξύμωρο είναι ότι από τη στιγμή που γίνεται η προκήρυξη απαιτείται μία διαδικασία που κρατάει περίπου ένα χρόνο. Και ενώ αυτή τη στιγμή όπως είπαν ο κος Γιαννακός πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ τα νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας χωρίς προσωπικό και με ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Να σημειωθεί ότι 15.000 υγειονομικοί τα τελευατία χρόνια έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Οι πολίτες πλέον αναγκάζονται να πληρώνουν μόνοι τους την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας ενώ από την άλλη η πολυδιαφημιζόμενη Ανώνυμη Εταιρεία Αμοιβών Νοοσοκομείων (ΕΣΑΝ) θα οδηγήσει τους πολίτες να εξαγοράζουν όλες τις υπηρεσίες Υγείας που θα έπρεπε να τους παρέχει το κράτος καταστρατηγώντας την αρχή της Δημόσιας Υγείας ως αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση. Η πολυμετοχική αυτή εταιρεία που θα κατανέμει με γνώμονα το κέρδος τους πόρους για την Υγεία θα οδηγήσει σταδιακά στο τέλος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το κράτος. Τόσο η ΟΕΝΓΕ όσο και η ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισαν τον κίνδυνο να ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες και να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας με τον ανταγωνισμό μεταξύ των νοσοκομείων να φτάνει στα όρια της αιματοχυσίας.

από: ygeianet

Στα χέρια της Πειραιώς το Ντυνάν, ξεχρέωτο και με τις...ευλογίες Βορίδη


Συμμέτοχη σε μια πρωτοφανή απάτη σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας υγείας, των λειτουργών της, καθώς και των ασθενών, φέρεται να είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τεράστιες ευθύνες να βαρύνουν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον νυν υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, αλλά και τον προκάτοχό του, Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκε ο πλειστηριασμός του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», με την εταιρεία «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε» να εμφανίζεται κυριολεκτικά στο παρα πέντε και με προσφορά 115 εκατομμυρίων ευρώ να επικρατεί στον πλειστηριασμό. Ωστόσο, για πρώτη φορά ίσως στην σύγχρονη ιστορία της ελεύθερης οικονομίας, πλειστηριάζεται ακίνητο με δώρο την εταιρεία χωρίς τα βάρη της.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΡΙΔΗ! ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ



  Χτες  Πέμπτη 25/9 συνεδρίασε με διάφορα θέματα το Διοικητικό Συμβούλιο του συγκροτήματος. Εκεί τέθηκε από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, μετά από συνεννόηση και αλληλοενημέρωση με το Σωματείο, το ζήτημα της πρόσφατης Υπουργικής απόφασης περί μεταστέγασης - διάλυσης κλινικών εργαστηρίων κλπ. Η Διοίκηση απάντησε ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί η απόφαση και απέδωσε σχεδόν σε παρανόηση την έκδοσή της την παρούσα χρονική στιγμή.
   Προφανώς, όπως παρατηρήσαμε άλλωστε και εμείς, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή. Η όποια απόπειρα εφαρμογής της θα σημάνει το άμεσο κλείσιμο του Νοσοκομείου.
  Από την απάντηση της Διοίκησης, όπως και από τη στάση του Διοικητή της ΥΠΕ προκύπτει, κατά την εκτίμησή μας και ο σχεδιασμός που επιχειρούν για το άμεσο μέλλον. (Χωρίς βέβαια να είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τους "βγει")

   Σίγουρο πλέον είναι πως υπολογίζουν πολύ καλά τις ενέργειές τους αλλά και την αντίδραση των εργαζομένων και του κόσμου της περιοχής, που ήδη έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο του κλεισίματος. Όπως άλλωστε ομολογούν και κύκλοι του Υπουργείου σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ήδη έχουν αναγκαστεί να αναβάλλουν τα σχέδια για το Φλέμιγκ μπροστά στην αντίδραση εργαζομένων, κατοίκων, ακόμα και φορέων, προσωπικοτήτων κλπ που πρόσκεινται πολιτικά στις παρατάξεις της συγκυβέρνησης. Η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση ασθενών εξάλλου, σ' ένα ήδη υποστελεχωμένο και "ξεγυμνωμένο" από πολλές παροχές Νοσοκομείο, αποδεικνύει ακριβώς πόσο άμεση ανάγκη, έχει ο κόσμος  για παροχή υπηρεσιών περίθαλψης, για όλες τις ιατρικές ειδικότητες, χειρουργεία, εργαστήρια, ακόμα και για το τελευταίο κρεββάτι νοσηλείας. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και την τραγική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στην περίθαλψη γενικότερα, τις ελλείψεις σε προσωπικό, γιατρούς, υλικά αλλά και τις δομές που ήδη έχουν καταργηθεί, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για την ανάγκη να παραμείνει το Αμαλία Φλέμιγκ Νοσοκομείο και να ενισχυθεί με λειτουργίες και προσωπικό ώστε να λειτουργήσει ως τέτοιο.
   Θεωρούμε πως η μετατροπή του σε αποθήκη ψυχών, χωρίς τη δυνατότητα παροχής περίθαλψης επιπέδου αυτόνομης νοσοκομειακής μονάδας, δηλαδή με όλες τις ιατρικές ειδικότητες, κλινικές με πλήρη δυνατότητα νοσηλείας, χειρουργεία, εργαστήρια κλπ, δεν συνιστά συνέχιση της λειτουργίας του αλλά ουσιαστική κατάργησή του.

  Η Υπουργική απόφαση που ανακινεί παλαιότερα σχέδια που είχαν κατά κάποιο τρόπο "παγώσει" δεν είναι βέβαια τυχαία, ούτε "εκ παραδρομής". Μετά τις αντιδράσεις όλα είναι πιθανά, ακόμα και η απόσυρση ή τροποποίησή της. Σε κάθε περίπτωση όμως, ξαναθέτει το σχέδιο του λουκέτου και μετράει τόσο τις αντιδράσεις όσο και τη δυνατότητα εφαρμογής του. Δούρειος ίππος, φαίνεται πως θα είναι η προωθούμενη μετακίνηση - κατάργηση του χειρουργικού τομέα. 

  Πέρα απ' όσα ήδη αναφέραμε, σοβαρές επιπτώσεις και νέες περιπέτειες περιμένουν και τους εργαζόμενους, οι οποίοι, στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια του σταδιακού ή άμεσου κλεισίματος του Νοσοκομείου, θα μπουν σε νέες περιπέτειες.
  Νέες διαθεσιμότητες και μετακινήσεις που θα συνδυαστούν κατά πάσα πιθανότητα (έως βεβαιότητα) με την επιχειρούμενη αξιολόγηση. Δεδομένης μάλιστα και της "υποχρέωσης" που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για χιλιάδες ακόμα απολύσεις  Δημ. Υπαλλήλων δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανη ...ούτε λαϊκισμός η προοπτική των απολύσεων συναδέλφων.

   ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30/9 ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ , ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.

   ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1/10 ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 
ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ. 

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ. ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ.
ΑΣ ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!

   Συνάδελφοι, είμαστε σίγουροι πως τόσο η Διοίκηση όσο και η πολιτική ηγεσία, θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Στην πραγματικότητα όμως η υλοποίηση ή η ματαίωσή τους εξαρτάται από τη δική μας απάντηση, τις δικές μας πρωτοβουλίες, τη δική μας πεισματική αντίδραση. 
   Η συμμετοχή μας στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 2/10 μπορεί να είναι μια πρώτη μαζική απάντηση.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!


Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ! ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΥΠΕ


Με ημερομηνία 23/9/14 αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" η απόφαση του υπουργού Υγείας για τη "Μεταστέγαση ιατρικών τμημάτων / μονάδων..." που αναφέρεται στη μεταστέγαση τμημάτων εντός ενιαίων ΝΠΔΔ (Δηλαδή των Φλέμιγκ-Πολυκλινικής και Πατησίων). Δεν θα αναπαραγάγουμε την απόφαση η οποία είναι γνωστή αλλά μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη και ΕΔΩ.
   Μία μόνο ανάγνωση αρκεί για να πειστεί ο οποιοσδήποτε πως είναι στην ουσία της μια σχιζοφρενική απόφαση, χωρίς λογική, πρακτικά ανεφάρμοστη, ακόμα και αν κάποιος προσπαθήσει στα σοβαρά να την υλοποιήσει. Ακριβώς γι' αυτό θεωρούμε ότι οδηγεί συνειδητά (δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως τους ξέφυγε...) στην πλήρη διάλυση του Αμαλία Φλέμιγκ.
   Δικαίως οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι έχουν πληροφορηθεί τα ...νέα είναι εξοργισμένοι με αυτό το ύπουλο χτύπημα στο Νοσοκομείο. Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την επιβολή του λουκέτου στο Φλέμιγκ. Η πραγματικότητα είναι πως ως τα τώρα δεν τους βγήκε. Δεν είναι λοιπόν καθόλου σίγουρο πως θα τους βγει και αυτή τη φορά, Εξαρτάται από την αντίδραση των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, η οποία ξεκάθαρα και δυναμικά έχει έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας, της αποκατάστασης και ανάπτυξης του Νοσοκομείου.

   Το Σωματείο συναντήθηκε, με κύριο θέμα την παραπάνω απόφαση, με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Πεντέα. Ο Διοικητής μας είπε πως δεν γνώριζε την ύπαρξη της απόφασης· διαβάζοντάς την μάλιστα εξέφρασε την έκπληξή (!!!) του λέγοντας πως αυτό σημαίνει τη διάλυση του Φλέμιγκ. (Δεν χωρούσε άλλωστε άλλο λογικό συμπέρασμα). Πιθανολόγησε πως μπορεί να είναι "εκ παραδρομής" απόφαση και δεσμεύτηκε να το διευκρινίσει με τον κ. Βορίδη.
  Μας διαβεβαίωσε πως η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να παραμείνει το Φλέμιγκ, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ή να μας πληροφορήσει για αποφάσεις που ήδη έχουν παρθεί σ΄αυτή την κατεύθυνση. Επιβεβαίωσε τις "σκέψεις" και πιθανολόγησε την μεταφορά δύο ψυχιατρικών κλινικών από το Ψ.Ν.Α. στο "συγκρότημα" και τη δημιουργία κλινικής καρκινοπαθών "τελικού σταδίου". Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα και τη σκέψη για μεταφορά του χειρουργικού τομέα στο Σισμανόγλειο.
  Για το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού μας είπε πως το γνωρίζει και δεσμεύτηκε να ξαναδεί την κατανομή προσωπικού.
  Για το ζήτημα της παραχώρησης/ χαρίσματος του μηχανήματος οστικής πυκνότητας σε άλλο νοσοκομείο...δεν ήξερε τίποτα! Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί τόσο καιρό δεν το βάζουμε σε λειτουργία!!!
  Τον ενημερώσαμε λοιπόν σχετικά και ζητήσαμε να μεταφερθεί άμεσα στην Πτ. Τσαγκάρη και να μπει σε λειτουργία. Τώρα τουλάχιστον είναι ενήμερος.
  Για το θέμα των τρίμηνων μετακινήσεων μας ενημέρωσε πως προωθείται ρύθμιση που θα "παρατείνει" στην ουσία τις μετακινήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

   Αυτό ήταν εν συντομία το περιεχόμενο της συζήτησής μας με τον Διοικητή της ΥΠΕ. Όπως είναι φανερό δεν υπήρξε πραγματική δέσμευση σε οτιδήποτε ούτε δόθηκαν διευκρινήσεις στα ερωτήματά μας, πέρα από τη γενική διαβεβαίωση ότι "δεν θα κλείσει το νοσοκομείο". Διακρίνουμε πάντως στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας την προώθηση μιας σειράς από ανακατεμένα "σχέδια" που ήδη έχουμε ακούσει είτε από την πρώην Διοικήτρια κα Οικονόμου, η οποία είναι παρούσα στους "κύκλους" του Υπουργείου είτε από την νυν κ. Τσαγδή.
   Είναι φανερό πως άλλο εννοούμε εμείς οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής όταν λέμε πως θέλουμε το νοσοκομείο ανοιχτό και άλλο η διοίκηση και το Υπουργείο. Η μεταφορά (βλέπε διάλυση) του Χειρουργικού τομέα για παράδειγμα που φαίνεται πως μεθοδεύεται, συνιστά κατάρρευση του νοσοκομείου που πλέον δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς και να εφημερεύει χωριστά από το Σισμανόγλειο, προσφέροντας στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής αλλά και του λεκανοπεδίου γενικά, δύο επιπλέον ημέρες εφημερίας την εβδομάδα. Τη δυνατότητα δηλαδή να έχουν ένα επιπλέον εφημερεύον νοσοκομείο και να μην υποβάλλονται ακόμα περισσότερο σε πολύωρες αναμονές και σε άθλιες συνθήκες νοσηλείες σε ράντζα και διαδρόμους.
   Όσο για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού, αν επιχειρηθεί η εφαρμογή της θα είναι τραγελαφικό το αποτέλεσμα. Για όσο λειτουργήσει το Φλέμιγκ, θα είναι νοσοκομείο που θα νοσηλεύει ...με ανταπόκριση. Δηλαδή θα έχει χειρουργούς αλλά όχι χειρουργεία, οι ασθενείς θα εξετάζονται στο Φλέμιγκ και οι αιματολογικές εξετάσεις τους θα γίνονται στο Σισμανόγλειο, ενώ θα εφημερεύει για Παθολογικά περιστατικά αλλά για ενδοκρινολόγο επίσης θα πρέπει να πάει κάποιος στο Σισμανόγλειο. Το ίδιο θα γίνει και αν απαιτηθεί υπερηχογράφημα αφού κατά το "στρατηγικό" σχέδιο, το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα θα καταργηθεί από το Νοσοκομείο (Θα αφήσουν άραγε κανένα ακτινολογικό μηχάνημα ή ακόμα και για απλή ακτινογραφία οι ασθενείς θα έχουν επίσης "ανταπόκριση" με το γειτονικό Νοσοκομείο;)
    Χωρίς ουσιαστικά Χειρουργικό τομέα λοιπόν λοιπόν, χωρίς Ενδοκρινολόγους, Αναισθησιολόγους, Ακτινοδιαγνωστικό,Γαστρεντερολογικό, Φαρμακείο, εργαστήρια, Οφθαλμίατρους, Αξονικό Χαλασμένο κλπ δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς πως αυτό που θα απομείνει μπορεί να είναι αποθήκη ψυχών με δυνατότητες...αγροτικού ιατρείου αλλά ΟΧΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ!
Γι' αυτό θα σταθούμε, για άλλη μια φορά απέναντι σ' αυτά τα σχέδια κατάργησης του "Αμαλία Φλέμιγκ." Ξέρουμε πως δεν χτυπιέται μόνο το Φλέμιγκ, ξέρουμε πως η διάλυση της δωρεάν περίθαλψης αφορά και το Σισμανόγλειο και το Παίδων στην περιοχή μας. Αφορά τόσο τους εργαζόμενους όσο και το λαό της περιοχής. Θα ζητήσουμε λοιπόν τη συμπαράσταση και τη στήριξή του. Θα απευθυνθούμε στον κάθε πολίτη ξεχωριστά αλλά και σε κάθε μαζικό φορέα, δημοτικές παρατάξεις και κόμματα της ευρύτερης περιοχής.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
   Τις επόμενες ημέρες, το Σωματείο θα συγκαλέσει συγκεντρώσεις εργαζομένων, θα παρθούν αποφάσεις αγωνιστικής απάντησης, θα γίνει ευρεία ενημέρωση της κοινωνίας με κάθε πρόσφορο μέσο. Θα κινητοποιηθούμε και θα αποτρέψουμε για μια ακόμα φορά το λουκέτο στο Α. Φλέμιγκ, θα υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και τη δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ! 
 
   
 

  

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Μείωση κατά 40% των δαπανών υγείας από τα ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία 4 χρόνια

Μείωση κατά 40% των δαπανών υγείας από τα ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία 4 χρόνια

Παράδοξο φαινόμενο με απλή όμως εξήγηση, οι δαπάνες υγείας των Ελλήνων. Αν και έχει μειωθεί η κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία, οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν από τη τσέπη τους τα περισσότερα χρήματα από τους περισσότερους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας των Ελλήνων μειώθηκαν κατά 40% από το 2008 έως το 2012.
Το 2008, κάθε Έλληνας ξόδευε 863 ευρώ ετησίως για την υγεία του και το 2012 το ποσό αυτό μειώθηκε στα 518 ευρώ το χρόνο.
Τη στιγμή λοιπόν που η κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε, δε συνέβη το ίδιο με τη συμμετοχή στα φάρμακα (αύξηση 25-30%) ή στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ η οδοντιατρική περίθαλψη δεν καλύπτεται για τους περισσότερους Έλληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, οι Έλληνες δαπανούν και πάλι περισσότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους,
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ , ένας Γερμανός πολίτης δαπανά περίπου 475 ευρώ για την υγεία του το χρόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσό στη Γαλλία είναι 242 ευρώ!
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι Έλληνες έχουν καλύτερες υπηρεσίες, σημαίνει ότι έχουν χειρότερο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο δεν καλύπτει όσα καλύπτουν τα ασφαλιστικά συστήματα άλλων ευρωπαικών χωρών.

Όταν η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα είναι 67,1% και το υπόλοιπο 32,9% καλύπτεται από την τσέπη των Ελλήνων, το ποσοστό δημόσιας δαπάνης υγείας στην Ιταλία είναι 78%, στη Γαλλία 77,4%, στη Γερμανία 76,7% και στην Ισπανία 73%.
onmed.gr

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ



24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία Τρίτη 23.9


Η αλήθεια είναι ότι μείναμε λίγο πίσω, λόγω ασθενείας, και τα γεγονότα τρέχουν...Εν όψει της αυριανής απεργίας της ΑΔΕΔΥ επιχειρούμε μια μικρή (πραγματικά!) επισκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της αντίδρασής μας στην περιβόητη "αξιολόγηση"


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Έχουμε όλοι μας πολύ σοβαρούς λόγους για τη συμμετοχή στην Απεργία.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην Απεργία 
και στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ.

Την Πέμπτη (18/9) που μας πέρασε, είχαμε την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης. Το πρωτοδικείο λοιπόν, έκρινε την απεργία - αποχή της ΑΔΕΔΥ από τη διαδικασία της αξιολόγησης παράνομη και προσωρινά - ως να κριθεί τελεσίδικα - αποφάσισε ότι πρέπει να εκτελεστεί η απόφαση.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι νομίζουμε ώρα να κάνουμε μια αποτίμηση του αγώνα που δόθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν αποφασίσουμε αν η κινητοποίηση αυτή είχε αποτελέσματα και ποιά ήταν αυτά, αν έληξε ή συνεχίζεται και με τι προοπτική. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
   1. Η διαδικασία αξιολόγησης των ΔΥ, μετά την κατάλληλη προπαρασκευή της κοινής γνώμης περί τς αναγκαιότητας να αξιολογηθούν οι - κατά τεκμήριο - τεμπέληδες και άχρηστοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, έγινε νόμος του κράτους με συνοπτικές διαδικασίες. Επιχειρήθηκε να επιβληθεί σαν να ήταν κάτι απλό και συνηθισμένο, στα πρότυπα που ήδη γνωρίζαμε: Έτσι κι' αλλιώς δεν αξιολογούμαστε κάθε χρόνο; αναρωτιόταν οι συνάδελφοι που δεν είχαν διαβάσει τον περιβόητο ν. 4250. Η Συνδικαλιστική ηγεσία, αλλά και όλες σχεδόν οι παρατάξεις, τουλάχιστον στα λόγια, αντέδρασαν στην εφαρμογή ενός πραγματικά τρομακτικού νομοθετήματος. Τρομακτικό απ' όλες τις απόψεις, που η κυβέρνηση, όσο και αν προσπάθησε να το καμουφλάρει πίσω από ωραία λόγια περί αξιοκρατίας, εκσυγχρονισμού και "αίσθημα δικαίου", δεν τα κατάφερε και πολύ καλά.
Μα καλά δεν χρειάζεται αξιολόγηση; θα μπορούσε καλόπιστα να ρωτήσει κάποιος. Μια αναδρομή σε προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις μας θα ήταν διαφωτιστική. Περιοριζόμαστε μόνο να πούμε πως η αξιολόγηση με υποχρεωτικά ποσοστά, δεν είναι απλή διοικητική πράξη, αλλά πολιτική απόφαση επιβολής μνημονιακών και Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Δηλαδή: 
Α. Μείωση μισθού και σύνδεσή του με την "παραγωγικότητα" (= πόσο καλό, φρόνιμο και υπάκουο -δικό μας- παιδί είσαι)
Β. Καταργήσεις ολόκληρων δομών και απολύσεις προσωπικού στα πλαίσια των απαιτήσεων των "δανειστών" 
Γ. Κατάργηση κάθε δυνατότητα αντίδρασης και συνδικαλιστικής δραστηριότητας, διάσπαση των εργαζομένων, δημιουργία μιας μικρής κάστας στελεχών στενά εξαρτημένη με την εξουσία, ξεκομένη και εχθρική προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Δ. Κατάργηση οποιασδήποτε αξιοκρατικής διαδικασίας υπήρχε, έστω και λειψή, ως τώρα, βασισμένη στα χρόνια δουλειάς και στα προσόντα του κάθε υπαλλήλου. Το "νέο" σύστημα αξιολόγησης στηρίζεται πλήρως στην αυθαιρεσία της διοίκησης που βεβαίως ξέρουμε όλοι καλά με τι τρόπο επιλέγει και κάνει τοποθετήσεις. Έχουμε εξ' άλλου παραδείγματα που δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Προωθείται έτσι και με το νόμο το ρουσφέτι, η κομματικοκρατία, το χτύπημα δικαιωμάτων και το χειρότερο απόλυτη δυνατότητα για μειώσεις μισθών κλεισίματα υπηρεσιών και απολύσεις.
Αυτά είναι, σε πολύ αδρές γραμμές, τα βασικά στοιχεία της επιχειρούμενης επιβολής του τρόπου "Αξιολόγησης". Σίγουρα μπορούμε να συζητήσουμε πολλές ακόμα πτυχές αυτού του εξολοθρευτικού συστήματος.
   Να έχουμε ακόμα υπ' όψη μας πως η Κυβέρνηση επιχειρεί, με την όλη συζήτηση που έχει ανοίξει, σιγονταρισμένη και από τα ...γνωστά ΜΜΕ, να θεωρεί την αξιολόγηση ως μοναδική πληγή της δημόσιας διοίκησης. Η έλλειψη προσωπικού, τα λουκέτα σε υπηρεσίες και δομές οι χιλιάδες απολύσεις, οι ελλείψεις σε μέσα και δυνατότητες η λιτότητα, τα χάλια και η εξαθλίωση (στα νοσοκομεία πχ) και τόσα άλλα είναι άγνωστες λέξεις για τα παπαγαλάκια που θυμούνται μόνο τους υπαλλήλους και τη διαφθορά ...

2. ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ:

   Αναφέραμε ήδη πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, σε κάθε χώρο του δημοσίου, και η ΑΔΕΔΥ στο σύνολό της, αντέδρασε -και σωστά- στην αξιολόγηση. Αν και πάλι θα "ευλογήσουμε τα γένια μας", όποιος συνάδελφος κάνει τον κόπο να ανατρέξει σε σχετικές παλιότερες αναρτήσεις μας, θα διαπιστώσει την κριτική μας στάση στον τρόπο που οργανώθηκε η αντίστασή μας.
   Η σχεδόν καθολική υποστήριξη των εργαζομένων στην αποχή από την αυτοαξιολόγηση και η παράδοση των εκθέσεων στα Σωματεία, δημιούργησε, κατά την άποψή μας, τις συνθήκες για γενικότερη και δυναμικότερη κινητοποίηση, πέρα από την όποια "διεκπεραιωτική" διαδικασία.
Στα υπερβολικά μηνύματα αισιοδοξίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΝΙΚΑΜΕ! έγραφε στις ανακοινώσεις), αντιτείναμε πως η αποχή από την αυτοαξιολόγηση και το κυνήγι της γάτας με το ποντίκι στα δικαστήρια, δεν σήμαιναν αυτομάτως και την ακύρωση του νόμου. Αποδείχτηκε πως η Κυβέρνηση (και η εξουσία εν γένει) έχει τελικά τον τελευταίο λόγο και στα δικαστήρια και στα νομοθετήματα, που τα προσαρμόζει και ελλίσεται προκειμένου να πετύχει το σκοπό της.

3. Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ.

   Όσο γεγονός είναι πως οι εργαζόμενοι έδειξαν τη διάθεσή τους να αντισταθούν και να αντιδράσουν, αντίστοιχο γεγονός είναι πως η Κυβέρνηση στριμώχτηκε στα σοβαρά αυτή τη φορά. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους:  Το σκληρό, απόλυτο και σίγουρο ύφος του κ. Μητσοτάκη που δεν σηκώνει αντιρρήσεις, υποχρεώθηκε να τσαλακωθεί. Οι "αυστηρά" καταληκτικές ημερομηνίες ξεχείλωσαν για μήνες ολόκληρους και χρειάστηκε να αλλάξουν για τρεις συνεχόμενες φορές, ενώ ο νόμος χρειάστηκε να αλλάξει προκειμένου να ξεπεράσει την "υποχρεωτική" αυτοαξιολόγηση που πλέον έγινε προαιρετική και δεν παίζει ουσιαστικά κανένα ρόλο στη διαδικασία. Ο Προϊστάμενος εισηγείται κατά πως του γουστάρει για το ποιόν του υπαλλήλου, και οι διευθυντάδες βαθμολογούν - πολλές φορές χωρίς καν να ξέρουν, ούτε στην όψη ποιος είναι ο υπάλληλος και τι κάνει κάθε μέρα. (Καθώς φαίνεται υπάρχει κάποιος "άλλος" μηχανισμός που τα ξεπερνάει όλα αυτά.) Χώρια το κυνήγι με τα δικαστήρια ένθεν κακείθεν.

4. ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

    Είναι φανερό πως η ως τώρα στάση μας, στρίμωξε την Κυβέρνηση και την υποχρέωσε σε ελιγμούς και καθυστερήσεις. Ας σκεφτούμε πόσο αποτελεσματικότερα θα μπορούσαμε να πιέσουμε αν η αντίδρασή μας ήταν σε κατεύθυνση περισσότερο αγωνιστική και λιγότερο εξαρτημένη από δικαστήρια και διαδικασίες. Αν στηριζόταν σε μαζικές κινητοποιήσεις και όχι σε αγώνα δι' αντιπροσώπων. Αν στο κάτω - κάτω στηριζόταν στην πλούσια εμπειρία μας αλλά και στην κοινή λογική. Που λέει ότι πετύχαμε νίκες μόνο όσο δημιουργούσαμε συσχετισμούς υπέρ μας στην κοινωνία. Δηλαδή αντιδρούσαμε όλοι μαζί και δυναμικά με απεργίες κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, δημιουργώντας πραγματικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση.
   Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ, παρά και την δικαστική απόφαση είναι να συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας. Αυτό είναι γενικά σωστό αλλά και η συνηθισμένη τακτική, αφού εδώ και χρόνια οι απεργίες που γίνονται έχουν ήδη κηρυχτεί παράνομες και καταχρηστικές. Πολλές δε από αυτές τις "παράνομες" κινητοποιήσεις έφεραν και νίκες για τους εργαζόμενους. Ας μη μας φοβίζουν λοιπόν τα δικαστήρια. Η ΑΔΕΔΥ εξ' άλλου στηρίζει με την απόφασή της και καλύπτει συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ.
ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΘΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ, στην κατεύθυνση μάλιστα που περιγράψαμε παραπάνω.

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο Τρίτη.

Αντιγράφουμε από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

Όλοι και όλες στην 24ωρη απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια

αύριο, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Να καταγγείλουμε την Κυβέρνηση και την αυταρχική πολιτική της και να υπερασπιστούμε τον πολύμηνο καθολικό αγώνα μας για το δικαίωμα στην εργασία των χιλιάδων συναδέλφων μας που απολύθηκαν ή αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης και για την επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών που καταργήθηκαν
• Να ακυρώσουμε στην πράξη το νόμο 4250/2014 με στόχο την κατάργησή του συνεχίζοντας την Απεργία – Αποχή από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τον επαναπροσδιορισμό με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου (Λεωφ. Αλεξάνδρας 121) στις 9:30πμ, την ώρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που δικαιώνει τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που συνεχίζουν μαζί με όλους τους απολυμένους το δίκαιο μακροχρόνιο αγώνα τους.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Έχουμε όλοι μας πολύ σοβαρούς λόγους για τη συμμετοχή στην Απεργία.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην Απεργία 
και στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.




Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ "ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ; ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ - ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

Ενα ενδιαφέρον άρθρο και κυρίως κατατοπιστικό για την πορεία του συστήματος περίθαλψης σε σχέση με το τι κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτική του τι μέλλει γενέσθαι και στη χώρα μας . Είναι του γιατρού κ.  Γιώργου Νικολαΐδη κaι το αλιεύσαμε από το ygeianet.
Επειδή το άρθρο είναι εκτενές προσπαθήαμε να το περιορίσουμε στα κυριότερα σημεία του - δεν ήταν εύκολο πάντως... (Ολόκληρο στον ιστοχώρο προέλευσης)

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ:

Eιρωνεία της συγκυρίας: Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τις αλλαγές στον κανονισμό κάλυψης των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και των θεραπευτικών καλύψεων, αλλά και την ανάθεση της διαχείρισης των οικονομικών των δημοσίων νοσοκομείων σε μια ανώνυμη εταιρεία, την ίδια στιγμή που τα βρετανικά συνδικάτα του εκεί Εθνικού Συστήματος Υγείας οργανώνουν σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στην ενδεχόμενη παράδοση των νοσοκομείων σε αμερικάνικες πολυεθνικές. Και διαμαρτύρονται <<...>>ενάντια στην Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ: οι πρόνοιες της τελευταίας δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε πολυεθνική να μηνύσει τα κράτη, εφόσον τα μέτρα που παίρνουν παρεμποδίζουν ενδεχόμενη μελλοντική κερδοφορία των επιχειρηματικών της συμφερόντων <<...>> ανάμεσα στα αγαθά που αφορά η ΤΤIP συγκαταλέγεται και η περίθαλψη — με τη βρετανική κυβέρνηση να διατυπώνει επιφύλαξη μόνο για την υπηρεσία άμεσης επέμβασης (το ΕΚΑΒ, σαν να λέμε). Και αυτό έχει εξοργίσει τα βρετανικά συνδικάτα και την κοινή γνώμη, που υποστηρίζουν ότι αποτελεί δούρειο ίππο για την ιδιωτικοποίηση του βρετανικού συστήματος αλλά και την παράδοση της οικονομικής του διαχείρισης σε ιδιωτικές πολυεθνικές, κυρίως αμερικανικών συμφερόντων. Άλλωστε, τα διάφορα «πειράματα» των τελευταίων δεκαετιών έχουν προετοιμάσει καταλλήλως το έδαφος, φτιάχνοντας εταιρικά σχήματα διαχείρισής του σε περιφερειακή βάση, που αρχικώς παρουσιάστηκαν ως ευέλικτα δημόσια μοντέλα διοίκησης για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τον περιορισμό της σπατάλης…

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει μια δέσμη μέτρων που συνοψίζεται στα εξής: α) δραστικός περιορισμός των διαγνωστικών εξετάσεων, προληπτικών και μη, β) περιορισμός, με το μοντέλο των κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών, των δαπανών θεραπείας, τόσο σε νοσοκομειακή όσο και σε εξωνοσοκομειακή βάση, γ) ανάθεση της διαχείρισης (οικονομικής και διοικητικής) των δημόσιων νοσοκομείων σε εταιρεία, με υπεραντιπροσώπευση των ιδιωτικών συμφερόντων του κλάδου της περίθαλψης και σαφέστατη εντολή να λειτουργήσει την «αγορά» υπηρεσιών περίθαλψης με ίσους όρους ανταγωνισμού ανάμεσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τις ιδιωτικές κλινικές. Βέβαια, είχαν προηγηθεί η σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στο κόστος των φαρμάκων (είτε άμεσα είτε μέσω της κάλυψης του κόστους μόνο του φθηνότερου γενοσήμου είτε μέσω του παντελώς άνευ νοήματος πλαφόν κόστους συνταγογράφησης στους γιατρούς), η διάλυση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλιστικών ταμείων, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Το μήνυμα είναι σαφές: το δημόσιο σύστημα περίθαλψης πρέπει να λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείρηση. Αν μεν «βγαίνει» οικονομικά, έχει καλώς, αν όχι…

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΒΓΑΙΝΕΙ" ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ;

Πώς όμως μπορεί να «βγαίνει» ένα νοσοκομείο; Πώς «βγαίνουν» οι ιδιωτικές κλινικές;

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκαίνια με ΜΑΤ στον Ευαγγελισμό.


Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕΔυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά σε εργαζόμενους του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και ομοσπονδιών στον κλάδο της υγείας, ενώ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τα εγκαίνια νέων χειρουργείων, καταγγέλλοντας την “προεκλογική-κυβερνητική φιέστα”, αφού ήταν προγραμματισμένη και η παρουσία του πρωθυπουργού. Τελικά όμως ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρέστη στα εγκαίνια αλλά ήταν εκεί ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι: «Τα Νεα Χειρουργεία είναι δωρεά 30 εκατομμυρίων ευρώ της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή από την τσέπη και εμάς των καταθετών στην ουσία».



Πρίν από μερικές μέρες, όταν αναμενόταν ο πρωθυπουργός να εγκαινιάσει τα χειρουργεία - δωρεά των τραπεζιτών, εφημερίδα αναρωτιόταν: Λέτε να δούμε και ΜΑΤ στον "Ευαγγελισμο";
Μετά την...δραπέτευση του κ. Σαμαρά, τα ΜΑΤ ήρθαν για να προστατεύσουν τον κ. Βορίση. Από ποιούς άραγε να κινδύνευε;
Όχι μόνο ήρθαν λοιπόν τα ΜΑΤ αλλά σε βάναυσή και αναίτια επίθεσή τους στον συγκεντρωμένο κόσμο που διαμαρτυρόταν τραυμάτισαν τρείς εργαζόμενους. Στον ένα μάλιστα προκάλεσαν κάταγμα στο πόδι.
Δεν υπάρχει ψυχραιμία πλέον ή πράγματι αυτό που φοβούνται περισσότερο απ' όλα είναι η αντίδραση του κόσμου;
Ας βγάλουμε συνάδελφοι και μεις τα συμπεράσματά μας και ας αποφασίσουμε: 
Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ; ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ;

Γιά όσους "έχουν χάσει επεισόδια" να υπενθυμίσουμε την υπόθεση, από το σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας. 

Εγκαίνια με ΜΑΤ στον Ευαγγελισμό


<<...>> Τα Νεα Χειρουργεία είναι δωρεά 30 εκατομμυρίων ευρώ της Εθνικής Τράπεζας. Δηλαδή από την τσέπη και εμάς των καταθετών στην ουσία. Είναι ολοφάνερο οτι πάνε να στήσουν κάποια μορφή ΣΔΙΤ στο μέλλον με συνεταίρο την Εθνική Τράπεζα και θα κάνουν γρήγορα απόσβεση άμα αρχίσουν τρελλές μπίζνες με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία και με την οργανική διαπλοκή και σύμφυση πλέον εφεξής ιδιωτών/μεγαλογιατρών/ασφαλιστικών εταιρειών.

Για να δουλέψουν οι 24 καινούργιες χειρουργικές αίθουσες σε μια τέτοια ακριβή hi-tech επένδυση δεν πρόκειται να την αφήσουν χωρίς προσωπικό και νοσηλευτικά στελέχη. Οπότε είναι άσφαιρη μόνο μια κριτική στο οτι "δεν υπάρχει προσωπικό αυτή τη στιγμή".

Θα βρούνε προσωπικό για να δουλέψει ρολόι με όρους ΑΕ, ανταγωνιστικά προς τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Για όλα αυτά καταγγέλουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδυάσει την λειτουργία των Νέων Χειρουργειων με τον ελεεινό θεσμό των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων και δηλώνουμε ότι δε θα το επιτρέψουμε!".

Newsroom Enet>>

Τα γυρίζει ο ΕΟΠΥΥ μετά την κατακραυγή

Η διασφάλιση ότι καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ότι αντίθετα θα είναι διαθέσιμες και θα αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους, προκύπτει από τον ισχύοντα Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) αλλά και από το προσχέδιο του νέου ΕΚΠΥΑυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πρόσφατη υπουργική απόφαση.


Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα δικαίωσε το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, καθώς και ότι ο καθηγητής Κυτταρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Καρακίτσος, επιβεβαίωσε ότι οι Οδηγίες τεκμηριώνονται επιστημονικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει πως στόχος της θέσπισης αριθμητικού ορίου στις συνταγογραφήσεις διαγνωστικών εξετάσεων είναι ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός της «μεγάλης δαπάνης» που παρατηρείται επί χρόνια στον εν λόγω χώρο.

«Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική αφού οι διαγνωστικές εξετάσεις και κυρίως οι πιο ακριβές έχουν ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο», αναφέρει ο Οργανισμός.

Ειδικά, οι μαγνητικές τομογραφίες και τα triplex έχουν ανοδική εξέλιξη το δωδεκάμηνο Αύγουστος 2013-Ιούλιος 2014, όπως τονίζεται.

Από: thepressproject

Σημ. Κοίτα ευαισθησία! Ρε λές να έρχονται τίποτα εκλογές;
         Εμείς ς έχουμε στο νού μας πως οι εκλογικές αναμετρήσεις κάποτε τελειώνουν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και ζητούν λύση και η λύση έρχεται στο βαθμό που είσαι σε θέση να πιέσεις. Γι' αυτό όλοι μαζί διεκδικούμε - δεν παρακαλάμε και (βεβαίως) δεν γλείφουμε! Ανεξαρτήτως επικαιρότητας!
        

Σε περικοπή εφημεριών απαραίτητων για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ του "Παίδων Πεντέλης" προβαίνει η διοίκηση του Νοσοκομείου

  Έντονη είναι η ανησυχία  μεταξύ των συναδέλφων του "ΠΑΙΔΩΝ" σχετικά με την περικοπή απαραίτητων εφημεριών για την ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ.
    Πληροφορούμαστε πως τόσο η Συντονίστρια Διευθύντρια της Μονάδας όσο και το Επιστημονικό Συμβούλιο με έγγραφά τους εκφράζουν την αγωνία τους για τη λειτουργία της ΜΕΘ και την αντίθασή τους στην περικοπή των εφημεριών που έγιναν με παρέμβαση του αναπληρωτή Διοικητή.
   Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τίθεται ευθέως ζήτημα ύπαρξης της ΜΕΘ του ΓΝΠΠ καθώς το κόψιμο εφημεριών αφορά ΜΟΝΟ στη ΜΕΘ και όχι σε άλλα τμήματα. Σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του τμήματος/έλλειψη προσωπικού (έχουν συνταξιοδοτηθεί και έχουν φύγει με άδειες μακράς διαρκείας, γονικές κλπ πολλοί συνάδελφοι χωρίς να έχει έρθει κανείς καινούργιος από το 2011). Βέβαίως η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας και η διοίκηση στις εκκλήσεις των συναδέλφων για άμεση στελέχωσή και εκπαίδευση προσωπικού στη ΜΕΘ, ποιεί τη νήσσαν εδώ και χρόοοονια!).
 Είναι χαρακτηριστικό πως έπρεπε να κλείσει η ΜΕΘ μία εβδομάδα για "εργασίες συντήρησης" για να μπορέσει το νοσηλευτικό της προσωπικό και οι γιατροί της να πάρουν καλοκαιρινή άδεια! 
Επίσης, η προμήθεια σκάρτου-ακατάλληλου υλικού από μειοδοτικούς διαγωνισμούς (τραχειόστομα που κόπηκαν ΜΕΣΑ στο λαιμό-τραχεία νηπίου με άμεση απειλή για τη ζωή του, ράμματα που σπάνε-δεν αντέχουν κλπ) κάνει τους εργαζόμενους να υποπτεύονται πως το νοσοκομείο της Πεντέλης πάει για "ξεσκαρτάρισμα-αλλαγή χαρακτήρα" με πρώτο θύμα-κλείσιμο ή συγχώνευση-μεταφορά της ΜΕΘ.

   Από την πλευρά μας να πούμε πως συμμεριζόμαστε την αγωνία των εργαζομένων, αλλά και των γονιών των παιδιών που νοσηλεύονται σ' ένα από τα λίγα νοσοκομεία παίδων της χώρας. Καθώς ζήσαμε και ζούμε παρόμοιες εφιαλτικές καταστάσεις, θεωρούμε πως η αντίδρασή μας σ' αυτά τα σχέδια πρέπι να είναι από κοινού και έντονη. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε δράσεις και κινητοποιήσεις για να σώσουμε τα νοσοκομεία και τις δουλειές μας.

ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΒΟΡΙΔΗ. ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ!

   Δεν θα (τόλμησει να) παραστεί ο κ. Σαμαράς στα εγκαίνια των χειρουργείων του Ευαγγελισμού. Τις "τεμενάδες" στην Εθνική Τράπεζα που χρημοατοδότησε το έργο, θα κάνει ο υπουργός Υγείας.
   Στην ουσία, με την ενέργεια αυτή, όχι μόνο στρώνεται το χαλί των ιδιωτικών χειρουργείων, όχι μόνο κάνει δώρο η κυβέρνηση στους ιδιώτες (και τι ιδιώτες!!!) ολόκληρο το μηχανισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά τους λέμε κι' ευχαριστώ από πάνω.Και για να μη μπερδευόμαστε: Όταν λέμε ότι τα χειρουργεία τα χρηματοδότησε μια τράπεζα - με τις ασφαλιστικές κλπ επιχειρήσεις από πίσω - ενοούμε ότι 1. Δεν πρόκειται για δωρεά αλλά για επένδυση και μάλιστα με τρελλά ποσοστά κέρδους, 2. Το χρήμα προέρχεται από τις οικονομίες, τους τόκους και τα πανωτόκια που πληρώνουμε όλοι μας. Δηλαδή δεν τα "κέρδισε" η τράπεζα με τον ιδρώτα του ...κορμιού της και 3. Πρόκειται για μπίζνα ολκής που δεν έγινε για να εξυπηρετήσει τον κοσμάκη. Αντίθετα, στα πλαίσια των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων θα γίνει μαγαζί κάποιων επιχειρηματιών και μεγαλογιατρών και θα ξεζουμίζει τους ασθενείς.

Το ότι ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να πάει στο σπίτι του κρεμασμένου, είναι ενδεικτικό. Προφανώς φοβήθηκε την οργή του κόσμου που δεν έχει άλλες ανοχές και υπομονή. (Εδώ είναι που το σύνθημα: ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ αναδεικνύει τό ουσιαστικό του περιεχόμενο).

 Βεβαίως η κινητοποίηση πρέπει να γίνει και να πετύχει. Τα κοράκια των Τραπεζιτών δεν έχουν καμμία θέση στα Νοσοκομεία μας. Ασ το δώσουμε και στον υπουργό να το καταλάβει...
Ας ετοιμαστούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά! ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 5 μμ ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ"! ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ! 
Σ' ένα νοσοκομείο με τρομερές ελλείψεις προσωπικού, με ράντζα στους διαδρόμους, χωρίς φάρμακα και υλικά. Σ' ένα νοσοκομείο που βουλιάζει, ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΦΙΕΣΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 5 μμ

Αύριο Τρίτη 16/9, στις 5 το απόγευμα, το Σωματείο εργαζομένων του Ευαγγελισμού καλεί τους υγειονομικούς, με τους συλλόγους κ' τις ομοσπονδίες τους, καθώς κ' συλλόγους ασθενών/πασχόντνων σε διαμαρτυρία στον Ευαγγελισμό, ενόψει των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά των Νέων Χειρουργείων του Ιδρύματος.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν" την κυβερνητική-προεκλογική φιέστα τη στιγμή που περικόπτουν ένα σωρό εξετάσεις απ τον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που ολόκληρος ο Ευαγγελισμός είναι σε αποδιάρθρωση.
Πάνω από 450 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 200 κενές θέσεις ιατρικού, με εκατοντάδες εργολαβικούς/επικουρικούς/πρακτικά ασκούμενους, με επισφαλείς αναλογίες νοσηλευτή/ασθενούς 1/50 στις κλινικές, 1/3-4 στις εντατικές, με 20 ψυχιατρικούς ασθενείς σε ράντζα στον διάδρομο της Ψυχιατρικής σε κάθε εφημερία, με συνθήκες Βαγδάτης στα ΤΕΠ κ με επιθέσεις εξαγριωμένων ασθενών/συγγενών προς τους υγειονομικούς!
Τα Νεα Χειρουργεια ειναι δωρεα 30 εκατομμυριων ευρω της Εθνικης Τραπεζας. Δηλαδη απο την τσεπη και εμας των καταθετων στην ουσια."
Οι συνάδελφοι τονίζουν ότι "Ειναι ολοφανερο οτι πανε να στησουν καποια μορφη ΣΔΙΤ στο μελλον με συνεταιρο την Εθνικη Τραπεζα κ θα κανουν γρηγορα αποσβεση αμα αρχισουν τρελλες μπιζνες με τα ιδιωτικα απογευματινα χιερουργεια κ με την οργανικη διαπλοκη και συμφυση πλεον εφεξης ιδιωτων/μεγαλογιατρων/ασφαλιστικων εταιρειων.
Για να δουλεψουν οι 24 καινουργιες χειρουργικες αιθουσες σε μια τετοια ακριβη hi-tech επενδυση δε προκειται να την αφησουν χωρις προσωπικο κ νοσηλευτικα στελεχη. Οποτε ειναι ασφαιρη μονο μια κριτικη  στο οτι "δεν υπαρχει προσωπικο αυτη τη στιγμη" . Θα βρουνε προσωπικο για να δουλεψει ρολοι με ορους ΑΕ, ανταγωνιστικα προς τους ιδιωτικους επιχειρηματικους ομιλους."

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ; ΤΑ "ΕΓΚΑΙΝΙΑ" ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ; ΕΙΤΕ ΠΡΟΧΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΕΚΑΒ, ΕΙΤΕ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ;

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ!

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ 
ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 16/9 ΣΤΙΣ 5 ΜΜ


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

"ΑΤΤΙΚΟ" - ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΥΛΙΑΞΕ! ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Οι συνάδελφοι από το "ΑΤΤΙΚΟ" μας έστειλαν το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Σωματείου τους που περιγράφουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία.
Διαπιστώνουμε πως οι ομοιότηες - τηρουμένων των αναλογιών - με το δικό μας νοσοκομείο προκαλούν τουλάχιστον εντύπωση. Χαλασμένος τομογράφος, χαλασμένα ακτινοσκοπικά, εξουθένωση προσωπικού και υποχρηματοδότηση. Διοίκηση που λειτουργεί απαξιωτικά για το νοσοκομείο και το προσωπικό προκειμένου να εφαρμοστεί η γνωσή πολιτική κατάργησης της δημόσιας περίθαλψης.
   Ανεξάρτητα από την "ποικιλία" των προσωπικών απόψεων, ανεξάρτητα από το αν κάποιος διαφωνεί στη μια ή στην άλλη διαπίστωση, δεν είναι δυνατό να μήν συμφωνήσουμε όλοι για την τραγική κατάσταση, όχι μόνο της περίθαλψης, σ' ό,τι αφορά τις ανάγκες του κόσμου, αλλά και των εργαζομένων. Μια κατάσταση που μέρα με τη μέρα , νόμο με το νόμο και διάταγμα με διάταγμα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο διαψεύδοντας όσους νόμιζαν πως "φτάσαμε στο τέρμα, δεν έχει άλλο". 
Συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρο πια, στο τέρμα δεν θα φτάσουμε ούτε μέσω δικαστηρίων, ούτε ...περιμένοντας σωτήρες απ' τον ουρανό. Εμείς, μαζί με όλο το λαό είμαστε τα υποκείμενα της ιστορίας, εμείς με τον αγώνα, τη δράση και την αντίστασή μας μπορούμε να βάλουμε τέλος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ "ΑΤΤΙΚΟ" 

(... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ "ΦΛΕΜΙΓΚ" - Οι υπογραμμίσεις δικές μας)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ”
              http://somateioattikon.blogspot.com
                                     “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”
                       somateioattikon@gmail.com
                                                                                                                    Χαϊδάρι, 11/09/2014

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο αποκαλύπτουν την εικόνα της βαθιάς σήψης και παρακμής που κυριαρχεί στις Διοικητικές Αρχές των νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Τα οικονομικά αδιέξοδα, λόγω καρατόμησης των δημοσίων δαπανών και της σταδιακής μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, επιβάλουν σε Διοικητές και Υπουργούς το ρόλο manager Ανώνυμων Εταιρειών. Για να εφαρμόσουν την κατάφωρα άδικη και αντιλαϊκή πολιτική τους δεν διστάζουν να τρομοκρατούν καθημερινά τους εργαζόμενους, να συκοφαντούν τη δουλειά των επιστημόνων, να συμβιβάζονται με τους εργολάβους - δουλέμπορους που αναλαμβάνουν ολόκληρους τομείς του ΕΣΥ (καθαριότητα, φύλαξη, πλυντήρια). Κύρια υπεύθυνη γι’ αυτή την αθλιότητα είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα συμφέροντα που υπηρετεί.

Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα:
1)    Οι διοικήτριες του ΑΤΤΙΚΟΥ (κ.κ. Γιαννακάκου - Καρπούζου) από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τη διεύθυνση του νοσοκομείου εξαπέλυσαν διαρκείς επιθέσεις σε προσωπικό και γιατρούς, μη σεβόμενες το έργο, τις συνθήκες εφημέρευσης και υπερεργασίας τους. Συνέχισαν την περικοπή εφημεριών, απογευματινών και υπερωριών, όπως έκανε και η προηγούμενη διοίκηση. Άφησαν το νοσοκομείο χωρίς βασικά υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και ανέχτηκαν την πλημμελή συντήρηση βασικών μηχανημάτων παγώνοντας σχεδόν όλες τις συμβάσεις προμήθειας υλικών (τις αντικατέστησαν με εξωσυμβατικές μικροπρομήθειες, 3μηνες ανανεώσεις και απευθείας αναθέσεις).
2)    Απαξίωσαν το προσωπικό του ΑΤΤΙΚΟΥ και την πολυετή εμπειρία του και προτίμησαν τη συνεργασία με παράγοντες και συμβούλους εκτός νοσοκομείου. Ανάθεσαν καθήκοντα διευθυντών και προϊσταμένων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την αρχαιότητα και τις νόμιμες διαδικασίες εξέλιξης. Προώθησαν αδιαφανείς αποφάσεις υπηρεσιακών συμβουλίων (που συνεδρίαζαν χωρίς την παρουσία των αιρετών αντιπροσώπων των εργαζομένων), μόνο και μόνο για να περάσουν τις μετατάξεις των δικών τους ανθρώπων.
3)    Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι προσπάθησαν να φέρουν τον ασθενή σε αντίθεση με το γιατρό, το νοσηλευτή, τον υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας, μεταθέτοντας στο προσωπικό την ευθύνη για το ράντζο, το χαλασμένο μηχάνημα ή την αναβολή του χειρουργείου.
Η στάση τους αυτή δεν είναι θέμα προσωπικής παραξενιάς ή κακού χαρακτήρα. Είχαν την απόλυτη έγκριση, ενθάρρυνση και ανοχή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Ήταν οι εκλεχτές τους, η κ. Γιαννακάκου μάλιστα αναδείχτηκε ανάμεσα στους 8 καλύτερους διοικητές νοσοκομείων πανελλαδικά και βραβεύτηκε πρόσφατα για την αποτελεσματική εφαρμογή της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής στο ΑΤΤΙΚΟ.
Η σύγκρουση όμως ανάμεσα στα διάφορα στρατόπεδα συμφερόντων στα νοσοκομεία και ειδικά στο ΑΤΤΙΚΟ (κυκλώματα προμηθευτών και εργολάβων, κύκλοι του Πανεπιστημίου, ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις) δεν άργησε να ξεσπάσει. Διοικήτρια και υποδιοικήτρια είναι πλέον στα μαχαίρια.
Αφορμή στάθηκε η μονομερής ενέργεια της διοικήτριας, που χωρίς την έγκριση του ΔΣ και παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία των διαγωνισμών, ανάρτησε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ 7ΩΗ94690ΩΔ-ΖΔ1, Αύγουστος 2014) πρόσκληση ενδιαφέροντος σε 3 συγκεκριμένους εργολάβους για το έργο αναδιαρρύθμισης του Τμήματος Επειγόντων, προϋπολογισμού 138.000 €. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η ανάρτηση ανακλήθηκε λίγο αργότερα λόγω «αδυναμίας αναστολής των εφημεριών του νοσοκομείου για την πραγματοποίηση του έργου».
ΩΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Α) Η κατάσταση στο ΑΤΤΙΚΟ έφτασε στο απροχώρητο, η σήψη άρχισε να γίνεται επικίνδυνη. Το νοσοκομείο βούλιαξε:
- Η νοσηλεία των ασθενών συνεχίζει να γίνεται σε «πολεμικές» συνθήκες: Ράντζα και ανάνηψη στο διάδρομο, προσωπικό εξαντλημένο, ελλιπές και ανεκπαίδευτο (παράνομες βάρδιες από εκπαιδευόμενους), ελλείψεις βασικού υγειονομικού υλικού, αδυναμία χορήγησης ρεπό και αδειών, παραβίαση νόμιμου ωραρίου. Αφόρητες συνθήκες εφημερίας, κοροϊδία με τη συνεφημέρευση. Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες για το κλείσιμο του Λοιμωδών και τις απειλές για κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας.
- Η διακοπή λειτουργίας βασικών μηχανημάτων, όπως του μαγνητικού τομογράφου, των ακτινολογικών μηχανημάτων του ΤΕΠ, αναπνευστήρων κλπ., η έλλειψη κλινών ΜΕΘ, χειρουργικών αιθουσών και ασφαλούς χώρου προετοιμασίας χημειοθεραπευτικών φαρμάκων (με αποτέλεσμα την έκθεση του προσωπικού σε κίνδυνο), οδηγούν σε πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών μας και σε αποστολή πελατείας στις ιδιωτικές κλινικές.
- Η υποχρηματοδότηση είναι συνεχής και ακατάπαυστη (κάτω από το 50% του προ 4ετίας ποσού).
- Η υποβάθμιση και συνειδητή απαξίωση της τεχνικής υπηρεσίας οδηγεί στην ανάθεση μιας σειράς αναγκαίων έργων σε εργολάβους με υπερτιμημένες προμήθειες.
Β) Δεν θα μπλέξουμε στην κονταρομαχία των μεγαλοσυμφερόντων και των διάφορων κυβερνητικών κέντρων μέσα στο νοσοκομείο.
Δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ:
- Τη Διοίκηση του νοσοκομείου, που το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί. Αυτή η πολιτική που καλείται να εφαρμόσει δεν καλλωπίζεται. Θα μεταλλάσσει αντικειμενικά τους διοικητές σε εχθρούς του προσωπικού και των γιατρών, ανήθικους υπερασπιστές μιας βάρβαρης κατάστασης.
- Την Κυβέρνηση και την Τρόικα, που θα αγωνιστούμε ακόμα περισσότερο για να μας αδειάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τη γωνία, ώστε να δούμε άσπρη μέρα.

Καλούμε όσους σιωπούσαν ως τώρα (ανάμεσά τους δυστυχώς και πολλοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι) ή κοίταζαν μόνο το «χωράφι» τους και τα προνόμιά τους, να συνταχτούν έστω και τώρα με τα δίκαια αιτήματα του σωματείου, της ΕΙΝΑΠ και γενικά του υγειονομικού κινήματος.

Οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας δεν θα τσαλαπατηθούν άλλο από το δημοσιονομικό σφαγείο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ούτε από την εξυπηρέτηση του ληστρικού χρέους.
Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό, φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού. Δεν θα γίνουν ανώνυμες εταιρείες.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟ Ψ.Ν.Α. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Σε διαρκή κινητοποίηση βρίσκονται εδώ και καιρό οι συνάδελφοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας. Το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, καλυμένο με τον "προοδευτικό" μανδύα της αποασυλοποίησης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Αφορά εξ' ίσου δεκάδες χιλιάδες ψυχιατρικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ήδη οι διάφορες ΜΚΟ και οι ιδιωτικές κλινικές κάνουν χρυσές δουλειές αρπάζοντας τις συντάξεις και το εισόδημα των ασθενών. Με το κλείσιμο των δομών το φαινόμενο όχι μόνο θα ενταθεί αλλά χιλιάδες συμπολίτες μας θα εξαθλιωθούν και θα καταλήξουν στο δρόμο.
Οι συνάδελφοι στο Δανί που βιώνουν - όπως και μεις πρόσφατα - το φάσμα της διαθεσιμότητας και της δυάλισης προχωρούν σε κινητοποιήσεις και ενημέρωση του λαού. Καλά κάνουν. Ο μόνος δρόμος, είναι ο ...Δρόμος! ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.
Παρακάτω ο προγραμματισμός των κινητοποιήσεων που έχουν οι εργαζόμενοι στο "Δαφνί".
ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!


     Καμία ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΑΠΟΛΥΣΗ
·        Καμία παρακράτηση συντάξεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των ψυχικά πασχόντων
·        Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δηλώνουμε ότι ο αγώνας αυτός γίνεται όχι μόνο για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας αλλά προπάντων για την πρόσβαση ΟΛΩΝ σε σύγχρονες, ποιοτικές ΔΗΜΟΣΙΕΣ & ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.  
Καλούμε συγγενείς χρηστών Ψυχικής Υγείας, άνεργους, συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, κοινωνικούς & πολιτικούς φορείς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο και μεγάλο αγώνα μας με την ενεργή συμμετοχή τους και με ψηφίσματα συμπαράστασης προκειμένου ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ – ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ
·        Στη 3ωρη στάση εργασίας, που  προκηρύσσει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζόμενων την Δευτέρα  15/9/2014 από τις  12.00 έως 3.00 μμ  και συγκέντρωση έξω από την πύλη του Νοσοκομείου μας.
·        Την Τέταρτη 17/9/2014 και ώρα  4.00 μμ στο σταθμό διοδίων Ελευσίνας, όπου θα μοιραστεί υλικό ενημέρωσης.  Προσυγκέντρωση στις 3.30 μμ έξω από την πύλη του Νοσοκομείου μας.
·        Τέλος καλούμε όλους τους συναδέλφους στην συναυλία αλληλεγγύης με καλλιτέχνες που διοργανώνει  ο Σύλλογος Εργαζόμενων την Δευτέρα 6/10/ 2014 και ώρα 6.30 στο χώρο έξω από το Νοσοκομείο.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν το επόμενο διάστημα σε κλιμάκια ενημέρωσης πού θα πραγματοποιηθούν  στους σταθμούς του μέτρο των ομόρων δήμων  και σε λαϊκές αγορές. 
 
 (Για περισσότερα ΕΔΩ)

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι τα DRG's, πόσο τα πληρώσαμε στους Γερμανούς και τι θα σημάνει η εφαρμογή τους;

<<...τα Πρωτόκολλα, κρύβουν πίσω τους αυστηρή εξοικονόμηση που με δύο λόγια σημαίνει αιματηρή και ανάλγητη νοσηλεία...>>

.Ένα ακόμα άρθρο από το onmed, που εστιάζει περισσότερο στο ...ποιόν των DRG's και τι πρακτικά θα σημάνει η εφαρμογή τους για τους ασθενείς.
Εφιαλτικό απ΄όπου και να το πιάσεις...

Το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας δεν μιλάει με σιγουριά για το εάν ενδέχεται να κλείσουν μικρά νοσοκομεία ή νοσηλευτήρια στην επαρχία, εξαιτίας της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο για την δημιουργία της ΕΣΑΝ, καθιστά αυτομάτως φανερό τον σκοπό της νέας εταιρείας.
Βεβαίως ο στόχος είναι όπως επανέλαβε και χθες στην συνέντευξη τύπου, το ΕΣΥ να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και επομένως, γίνεται σαφές, όταν ένα νοσοκομείο, ή μία κλινική δεν είναι ανταγωνιστικά, τότε πολύ πιθανόν, να μην έχουν λόγο ύπαρξης.
Αυτό επιτάσσει άλλωστε η οικονομία της αγοράς και κάθε μέρα που περνά γίνεται σαφές πλέον, ότι το νομοσχέδιο αυτό που αφορά στην χρηματοδότηση και στις αμοιβές του ΕΣΥ βάζει για τα καλά την σφραγίδα του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας. (....)
Ένα βασικό εργαλείο το οποίο ευελπιστεί να «τρέξει» η νέα εταιρεία ΕΣΑΝ, εκτός από την μισθοδοσία στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι και τα περίφημα DRG's, δηλαδή τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα.
Βαθύτερος στόχος του κ. Βορίδη, είναι να φέρει όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην εταιρεία (δηλαδή Δημόσιο, ιδιώτες παρόχους κλπ) στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων. Για τον λόγο αυτό σύστησε μία ΑΕ και όχι ένα Ινστιτούτο, διότι δεν του επιτρέπει η νομοθεσία. Η ΕΣΑΝ ωστόσο στα αγγλικά, φέρει την λέξη Institute! Από την ώρα λοιπόν που έρχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο τραπέζι, αναγκαστικά, η συζήτηση που θα κυριαρχήσει, θα είναι για το κόστος με στόχο την εξοικονόμηση και άρα θα γίνουν ενδελεχείς κουβέντες γύρω από το πόσο θα στοιχίζουν οι νοσηλείες και οι αποζημιώσεις, μέσα από τα Πρωτόκολλα.
Για την ιστορία να πούμε ότι το σύστημα των DRG's το αγοράσαμε από την Γερμανία στο ποσό των 600.000 ευρώ και όπως κάθε τι γερμανικό όλα αυτά τα χρόνια του Μνημονίου, έτσι και τα Πρωτόκολλα, κρύβουν πίσω τους αυστηρή εξοικονόμηση που με δύο λόγια σημαίνει αιματηρή και ανάλγητη νοσηλεία. Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο θα συμβληθεί με το γερμανικό ινστιτούτο ΙΝΕΚ το οποίο έχει τα δικαιώματα των γερμανικών DRGs και θα αγοράσει από το γερμανικό αυτό ινστιτούτο, τα δικαιώματα χρήσης, την τεχνογνωσία της χρήσης, τα royalties αλλά και το εργαλείο, το λογισμικό και τους αλγορίθμους.
Φυσικά ο υπουργός Υγείας θέλοντας να υποστηρίξει ότι το γερμανικό μοντέλο είναι ελκυστικό παγκοσμίως και αξιολογικά ουδέτερο, ανέφερε χθες, ότι εκτός από την ίδια την χώρα η οποία το αναπτύσσει και η οποία έκανε πολύ χρόνο να το εξελίξει, αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο ενώ πρόσφατα το έχει ζητήσει, και η Κίνα.
Όμως οι χώρες αυτές, δεν πέρασαν πολιτικές Μνημονίου στο πετσί τους και οι πολίτες τους απολαμβάνουν μία διαφορετική περίθαλψη και φροντίδα. Το βήμα αυτό έχει πολλές φορές τονίσει, ότι οι Έλληνες δεν θα αντέξουν άλλες περικοπές στην υγεία και την περίθαλψή τους. Η κατάσταση είναι ήδη οριακή και το επόμενο πλέον βήμα, θα είναι χτύπημα στην αξιοπρέπεια των πολιτών. Αυτό θέλει η κυβέρνηση;


Από:onmed.gr/

ΕΣΑΝ Α.Ε.: Η λειτουργία των δομών του ΕΣΥ και οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από τα κέρδη τους.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης για την ουσία αλλά και τα αποτελέσματα της εταιρίας  (ΕΣΑΝ ΑΕ) που ιδρύει το Υπουργείο Υγείας, μέσω της οποίας όχι μόνο καταργείται η δωρεάν περίθαλψη, όχι μόνο επιβάλλει οριστικό κλείσιμο σε δεκάδες "μη ανταγωνιστικά" νοσοκομεία αλλά επιτίθεται άμεσα και στους μισθούς μας. Διαβάστε παρακάτω ένα μεγάλο κομμάτι από χτεσινό άρθρο της Εφημ. των Συντακτών.
 (Ολόκληρο, στον ιστοχώρο της εφημερίδας)

Ιδιωτικά κριτήρια στη δημόσια υγεία
Νομοσχέδιο με γερμανική(;) πατρότητα για την ίδρυση Α.Ε. που θα μοιράζει το κρατικό χρήμα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η λειτουργία των δομών του ΕΣΥ και οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από τα κέρδη τους. 

Της Ντάνι Βέργου από την "Εφ.Συν"
Kι άλλες περικοπές στο ήδη απορρυθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την άγρια λιτότητα στα νοσοκομεία αλλά και τη μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων θα επιτείνει η Ανώνυμη Εταιρεία ΕΣΑΝ, τη σύσταση της οποίας προωθεί το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιό του που ψηφίζεται σήμερα. . Γερμανικά είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRGs) και η εφαρμογή τους, που συνολικά κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο 600.000 ευρώ.
Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε., σε κάθε περίπτωση, θα «εμβαθύνει» κι άλλο στον προσδιορισμό των παροχών υγείας με συντελεστές κόστους, περιστέλλοντας, εν τέλει, το δικαίωμα του πολίτη στη δημόσια δωρεάν υγεία.
Η απαίτηση για «διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών», που θα καλύψει η ΕΣΑΝ Α.Ε., είναι μνημονιακή δέσμευση (9.2.2012), και έτσι η κυβέρνηση ανοιχτά πλέον ενισχύει τη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Οπως εξηγείται στον προτεινόμενο νόμο, «εισάγεται στον χώρο της υγείας το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), ένα καθολικό σύστημα αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών». Για τον λόγο αυτό «συστήνεται νομικό πρόσωπο με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», η ΕΣΑΝ Α.Ε., η οποία θα μαζεύει και θα μοιράζει το χρήμα ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κλείνοντας μια για πάντα το κεφάλαιο δημόσια υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν ως οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις, με τη συνέχιση της λειτουργίας τους να εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη τους, ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους αλλά και με τα ιδιωτικά. Θα διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, με βάση τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς θα αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. 
Δηλαδή η χρηματοδότηση του ΕΣΥ παύει να είναι υποχρέωση του κράτους και εξαρτάται από τις αποφάσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας.
Κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του. Συνεχώς ανταγωνιζόμενο τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θα εξασφαλίζει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τα «μη ανταγωνιστικά» νοσοκομεία θα κλείνουν.
Η ΕΣΑΝ θα επεξεργάζεται, θα μελετά και θα παρακολουθεί τα εργαλεία κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας με οδηγό τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRGs). Δηλαδή ο ασθενής ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία βάσει ενός τιμολογίου, ανάλογα με την ασθένεια, την ηλικία, την προβλεπόμενη μέση διάρκεια νοσηλείας.
Eλάχιστο πακέτο παροχών
Διαφαίνεται ξανά και εδώ ο στόχος της κυβέρνησης -στον οποίο η «Εφ.Συν.» έχει σταθεί πολλές φορές- για ένα ελάχιστο πακέτο παροχών προς τον πολίτη που σε καμία περίπτωση δεν θα του εξασφαλίζει την υγεία του και ο οποίος, παρόλο που έχει πληρώσει φόρους γι’ αυτήν μία και δύο φορές, θα πρέπει να βάζει συνεχώς το χέρι βαθιά στην τσέπη. Η κρατική ευθύνη τελικά περιορίζεται στο ελάχιστο πακέτο παροχών.
Η Α.Ε. με την υπογραφή του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη αποκτά ενισχυμένη εξουσία με υπερβολικά εκτεταμένες δικαιοδοσίες. Υπερβαίνει το ίδιο το υπουργείο Υγείας, αφού θα μπορεί να κατευθύνει όλο το σύστημα υγείας μέσω της χρηματοδότησης, του ελέγχου και της αξιολόγησης όλων των δομών περίθαλψης, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αξιολόγησης και λειτουργίας.
Την ίδια ώρα και οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από το όλο σύστημα που θα εφαρμόσει η ΕΣΑΝ Α.Ε. Ετσι, το κράτος θα απαλλαγεί και από την υποχρέωση καταβολής των μισθών των υγειονομικών, οι οποίοι θα διαμορφώνονται ανάλογα με τα έσοδα των νοσοκομείων. Οι αμοιβές των εργαζομένων θα είναι κομμάτι του κόστους των υπηρεσιών υγείας που θα επιθεωρεί η Α.Ε. και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ενός νοσηλευτικού ιδρύματος -πάντα στον άξονα της ανταγωνιστικότητας- δεν θα προκαλέσουν έκπληξη νέες περικοπές μισθών.
(.....)
Όσο για τα προσωπικά δεδομένα του λαού, και αυτά τα ξεπουλάει το υπουργείο Υγείας στην Ανώνυμη Εταιρεία που δημιουργεί, η οποία θα έχει τα πάντα στη διάθεσή της. «Για τη δημιουργία και τη διαρκή ανάπτυξη του ΣΑΝ όλα τα δημόσια νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας αποστέλλουν στην ΕΣΑΝ Α.Ε. σε ηλεκτρονική μορφή αρχείο με τα στοιχεία των ασθενών και τα ιατρικά και διοικητικά δεδομένα από τον φάκελο νοσηλείας τους, όπως δεδομένα εισαγωγής, αιτία εισαγωγής, εξιτήριο και τα γενικά δεδομένα», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.