-->

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Είδος προς εξαφάνιση οι κοινωνικοί λειτουργοί...

Εξαφανισμένοι από το εθνικό σύστημα υγείας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ιδρύματα παιδικής προστασίας, τις εταιρείες προστασίας ανηλίκων και άλλες δομές κοινωνικής φροντίδας που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, είναι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί.

1ας κοινωνικός λειτουργός για 325 νοσοκομειακά κρεβάτια! Κι όμως, συνέβη κι αυτό στην Ελλάδα της κρίσης, στο πλαίσιο της συνολικότερης «επίθεσης» που δέχεται  ο τομέας της Υγείας και της Πρόνοιας.  

Ο κλάδος της κοινωνικής εργασίας δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από το 2008 και μετά, με τη διακοπή των προσλήψεων και την εφαρμογή του μέτρου «1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις». Τη χαριστική βολή έδωσαν τα μέτρα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας. Είναι χαρακτηριστικές οι ελλείψεις που καταγράφονταν ήδη από το φθινόπωρο του 2013 (έρευνα-απογραφή ΣΚΛΕ) στα νοσοκομεία:

Από τα 125 νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα 24 δεν έχουν κοινωνικό λειτουργό στο προσωπικό τους παρόλο που προβλέπονται οργανικές θέσεις στους οργανισμού τους
Ένα νοσοκομείο δεν έχει ούτε 1 οργανική θέση κοινωνικού λειτουργού
Από τις 650 περίπου οργανικές θέσεις κοινωνικών λειτουργών των νοσοκομείων οι 221 είναι κενές (σχεδόν το 1/3)
Στα 204 κέντρα υγείας, αντίστοιχα, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 200.
Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν κοινωνικό λειτουργό ούτε για "δείγμα"! Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Δήμος Κορωπίου. Μόλις 1αν κοινωνικό λειτουργό έχει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με 73.000 κατοίκους πληθυσμό, ενώ σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας – αυτόν του Περιστερίου – η αναλογία λειτουργού ανά κάτοικο είναι 1: 50.000. Το έργο τους δυσχεραίνει επιπρόσθετα, ο κατακερματισμός των δράσεων, δομών και προγραμμάτων που υλοποιούνται ανά δήμο.

Σε ότι αφορά τα ιδρύματα παιδικής προστασίας, είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» το 2014 υπηρετούσαν 8 κοινωνικοί λειτουργοί, από 18 που ήταν το 2008.

Στα σωφρονιστικά καταστήματα αντίστοιχα, η αναλογία λειτουργού ανά φυλακισμένο είναι 1: 300, ενώ 8 καταστήματα κράτησης δεν έχουν ούτε 1αν λειτουργό.

Την ίδια στιγμή, σε συνθήκες αυξημένης παραβατικότητας ανηλίκων και παραμελημένων παιδιών, οι οργανικές θέσεις στις εταιρείες προστασίας ανηλίκων στην Αθήνα μειώθηκαν από 14 σε 6 και σε όλη τη χώρα από 44 σε 32, το διάστημα 2008-2014. Το αποτέλεσμα είναι σε ορισμένες από αυτές, όπως στο ΕΠΑ Καρδίτσας, να μην υπάρχει ούτε 1ας κοινωνικός λειτουργός.

Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να διαφέρει στον ΟΚΑΝΑ, στις μονάδες του οποίου η αναλογία κοινωνικού λειτουργού ανά εξαρτημένο είναι 1: 120. Συχνά, μάλιστα, οι μονάδες «δανείζονται» λειτουργούς από τα νοσοκομεία που τους φιλοξενούν.

 Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - virus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.