-->

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: "ΚΡΥΒΟΥΝ" ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ, ΣΤΟ ΦΛΕΜΙΓΚ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ , ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. 


Παρακάτω, δημοσίευμα βασισμένο στην καταγγελία του Σωματείου των συναδέλφων στο Σισμανόγλειο. 
Σαν να μην έφτανε η έλλειψη προσωπικού που κάνει την κατάσταση τραγική, ορισμένοι, φαίνεται πως έχουν μετατρέψει σε ιδιωτικό μαγαζί τα κρεβάτια και τις υπηρεσίες ενός δημόσιου νοσοκομείου. Το "σύστημα" περιλαμβάνει: Τεχνητή έλλειψη κρεβατιών και παράνομη λειτουργία, χωρίς τα κενά που προβλέπει ο νόμος, την καθυστέρηση, με αποτέλεσμα κίνδυνο και αφάνταστη ταλαιπωρία για ασθενείς και συνοδούς και "προώθηση" των αρρώστων στο ΦΛΕΜΙΓΚ. 
Άμεση συνέπεια είναι  να γεμίζει και το Φλέμιγκ πολύ γρήγορα και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο που έχει ανάγκη την ημέρα που εφημερεύει. Χωρίς προσωπικό, ιδιαίτερα οι τραυματιοφορείς είναι ελάχιστοι, όσοι ασθενείς τελικά νοσηλεύονται, αναγκάζονται σε συνεχείς μετακινήσεις και "διασπορές", με αποτέλεσμα την επιπλέον ταλαιπωρία τους, τον κίνδυνο για την υγεία ή αποθεραπεία τους και την εξουθένωση του προσωπικού.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΛΛΟ!
ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑ "ΜΑΓΑΖΙΑ" ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ  ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ!
ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!


Νύχτα τρόμου στο Σισμανόγλειο! 

Της Έλενας Μπρέγιαννη. (helthreport.gr)

Τριτοκοσμικές…σκηνές έζησαν για άλλη μια φορά ασθενείς και εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην 24ωρη εφημερία του Σαββάτου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Αναμονή ατελείωτη. Ουρές αμέτρητες. Εισαγωγές αναρίθμητες. Κενά κρεβάτια όμως …μόνο για λίγους. Και αυτό διότι σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, για άλλη μια φορά επικρατεί η τακτική των πελατειακών σχέσεων όπου γιατροί «καπαρώνουν» κρεβάτια για τα δικά τους περιστατικά.
Είναι ενδεικτικό πως συνολικά 442 ασθενείς πήγαν στη γενική εφημερία του νοσοκομείου για να εξυπηρετηθούν.
Τελικά εισήχθησαν 85. Όσο για τις αναμονές, μόνο τριτοκοσμική χώρα θα μπορούσαν να θυμίζουν: Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων κάποια περιστατικά περίμεναν πάνω από 10 ώρες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μέχρι να κάνουν εισαγωγή σε κλινική.
Αντίστοιχα 10 παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά παρέμειναν μέχρι και 8 ώρες στο ΤΕΠ μετά τη λήξη της εφημερίας προκειμένου τα περισσότερα να διακομιστούν στο νοσοκομείο Αμ. Φλέμιγκ.
Και το ζήτημα βέβαια είναι πως ενώ έγιναν 85 εισαγωγές ασθενών τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις 35.
Και αυτό παρότι η εφημερία θα έπρεπε να ξεκινήσει με 100 κενά κρεβάτια αφού από τη νομοθεσία προβλέπεται το 25% των κλινών να είναι διαθέσιμες. Το Σωματείο των εργαζομένων αποδίδει το φαινόμενο των καλυμμένων κρεβατιών στην τακτική ορισμένων γιατρών να κρατούν τα κρεβάτια για… δικούς τους ασθενείς, αλλά και στη συνήθεια κάποιων άλλων να μην δίνουν τις άδειες κλίνες προς χρήση στην εφημερία, ώστε να μη δέχονται στην κλινική τους περιστατικά άλλων τμημάτων.
Ταυτόχρονα το σωματείο επιρρίπτει ευθύνες και στην αρμόδια ομάδα που θα πρέπει να εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των κλινών στις εφημερίες.
Όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νίκος Μαλίνογλου:
«Η εφημερία όμως ξεκίνησε με 35 κενά δηλαδή 8% και όχι 25% που προβλέπει η νομοθεσία.
Υπάρχει όμως εδώ ένα εύλογο ερώτημα. Πως ενώ η εφημερία ξεκίνησε με 35 κενές κλίνες έγιναν 85 εισαγωγές;;
Εδώ και ο Αϊνστάιν θα αδυνατούσε να λύσει αυτή τη μαθηματική εξίσωση. Όμως δεν είναι έτσι. Διότι στη πορεία βρέθηκαν εκτός από τα 9 περιστατικά που τελικά διακομίσθηκαν στο Φλέμιγκ, 46 κλίνες. Που όμως βρέθηκαν τόσες κλίνες;;
Η ομάδα 3Ε που είναι αρμόδια και υπεύθυνη για την εύρυθμη πορεία μιας εφημερίας κατ΄ αρχάς δεν διασφάλισε με έλεγχο που έπρεπε να κάνει τη προηγούμενη μέρα της εφημερίας, το 25% των κενών κλινών που απαιτούνται για την εφημερία. Πράγμα απαράδεκτο και καταδικαστέο.
Κατά τη διάρκεια όμως της εφημερίας και αφού 20:00 μμ έφτασαν τα κρεβάτια τα κενά να είναι μόνο 3 τότε και μόνο κινητοποιήθηκε μετά και από πιέσεις συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων η ομάδα 3Ε. Στον έλεγχο που έκανε βρήκε ότι την προηγούμενη της εφημερίας ημέρα είχαν γίνει περίπου 25 εισαγωγές στις χειρουργικές κλινικές (για προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία) πράγμα απαράδεκτο και καταδικαστέο αφού με βάση το νόμο δεν γίνονται εισαγωγές τη προηγούμενη ημέρα της εφημερίας!
Στον έλεγχο όμως που έκανε η ομάδα 3Ε ανακάλυψε ότι στα 25 αυτά κρεβάτια οι ασθενείς έλλειπαν διότι τους έκαναν εισαγωγή οι χειρουργοί αλλά τους έδωσαν άδεια να φύγουν για το σπίτι τους, αποδεικνύοντας έτσι ότι ήταν τακτικά και όχι έκτακτα περιστατικά»!
Πως βρέθηκε τελικά λύση; Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων : «Κάποια από τα κρεβάτια που είχαν γίνει τη προηγούμενη της εφημερίας εισαγωγές και δε γύρισαν όταν τους ειδοποίησαν να γυρίσουν στα κρεβάτια τους, δόθηκαν στις επείγουσες εισαγωγές του ΤΕΠ.
Έγινε όμως και κάτι ακόμα. Δόθηκαν και εξιτήρια από κάποιες κλινικές είτε γιατί κάποιοι ασθενείς κατέληξαν, οπότε ήταν λογικό να δοθούν αυτές οι κλίνες, είτε γιατί αναγκάστηκαν να δώσουν εξιτήρια σ΄ άλλους ασθενείς που τους κρατούν επίτηδες στις κλινικές τους οι γιατροί προκειμένου να είναι γεμάτες και να μη τους φέρνουν διασπορές από άλλες κλινικές».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Σισμανογλείου Νίκος Μαλίνογλου υπογραμμίζει πως το σωματείο θα αναζητήσει ευθύνες και από τη Διοίκηση και από θεσμικούς παράγοντες, για τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα ενώ θα ζητήσει «και την παραδειγματική τιμωρία αυτών που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, οδηγώντας με τη συμπεριφορά τους σε άλλη μια εφημερία του τρόμου».

1 σχόλιο :

  1. Γιατί μου είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να πιστέψω συνδικαλιστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.