-->

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Με εκκρεμότητες πληρώθηκαν οι εφημερίες ως το '14 - Μαίνονται οι επισχέσεις

Σημ. Αν και προχτεσινό, το άρθρο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα Νοσοκομεία. Χρήσιμο ακόμα είναι να γνωρίζουμε και τη στάση του συνδικαλιστικού οργάνου (ΟΕΝΓΕ) των γιατρών, που προτείνει να ενταθούν οι κινητοποιήσεις αλλά και να ενταχθούν σ' αυτές οι ειδικευμένοι γιατροί και οι άλλοι απλήρωτοι εργαζόμενοι.
Για να είναι ενημερωμένοι όλοι...σφαιρικά.
Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι θέμα οπτικής... Όμως, οι περισσότεροι γιατροί αλλά και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία - αν και είδαν στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται ο Δεκέμβρης και στις περισσότερες περιπτώσεις και τα πιο πολλά από τα υπόλοιπα παλαιότερων ετών – εξακολουθούν να βλέπουν το «ποτήρι μισοάδειο».
Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι η Ενιαία Αρχή Πληρωμών εξάντλησε κάθε περιθώριο, μένοντας ανοιχτή μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα, προκειμένου να σταλούν τα εντάλματα πληρωμής σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα για την εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών του περασμένου Δεκέμβρη, καθώς και ό,τι υπόλοιπα οφείλονταν από το 2012 και 2013. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι οι περιπτώσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στις οποίες οι πληρωμές δεν έγιναν όπως ήταν προγραμματισμένο, αφορούν σ’ έναν ελάχιστο αριθμό νοσοκομείων (δεν ξεπερνά το 10%) και η ευθύνη βαραίνει τους ίδιους τους Διοικητές και τον τρόπο που χειρίστηκαν το ζήτημα.
Στο μεταξύ, στον «αέρα» εξακολουθούν να βρίσκονται οι εφημερίες του α΄ τετραμήνου 2015, για τις οποίες επικρατεί η απόλυτη σύγχυση. Πρόσφατα, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι πρόθεσή του είναι να ξεκινήσει μέσα στο Μάιο η απαιτούμενη διαδικασία για την εξόφλησή τους σε πραγματικό χρόνο, ενώ στελέχη της κυβέρνησης και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει πως η πορεία αποπληρωμής τους θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Φουντώνει» η δυσαρέσκεια στα νοσοκομεία
Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, περίπου 70 γιατροί έχουν μπει σε επίσχεση εργασίας, ορισμένοι μάλιστα το τελευταίο 24ωρο και μετά την καταβολή των εφημεριών του Δεκέμβρη.
Ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένων και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, αναφέρει πως τους οφείλονται επιπλέον οι πρόσθετες εφημερίες 5 μηνών του 2014 και ορισμένα λίγα ποσά από εφημερίες του 2012 και 2013, για την καταβολή των οποίων απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση καθώς είναι εκτός εγκεκριμένων πιστώσεων.
Ανάλογο πρόβλημα καταγράφεται και στη Νίκαια, όπου επίσης συνεχίζεται η επίσχεση.
Όπως λέει ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και ΠΙΣ, ενώ πληρώθηκε ο Δεκέμβριος του 2014, οφειλές που υπήρχαν από το 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 πιστώθηκαν «πετσοκομμένες», ενώ κάποια ποσά που εκκρεμούσαν από το 2013 ακόμη δεν έχουν φάνηκαν στους λογαριασμούς των γιατρών.
Οι κινήσεις των συνδικάτων
Τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με την καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών εκφράζει η ΟΕΝΓΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των αντιδράσεων. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας, διατυπώθηκαν οι εξής δύο προτάσεις προς τα μέλη της:
  • Να προβούν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις και να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας (ειδικοί και ειδικευόμενοι) ή όποια άλλη μορφή κινητοποίησης αποφασίσουν.
  • Να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν την κινητοποίηση τους, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, σε συνεργασία με τους άλλους υγειονομικούς, διεκδικώντας χρηματοδότηση των νοσοκομείων, έναρξη των διαδικασιών για πρόσληψη του ιατρικού και λοιπού προσωπικού τις οποίες έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, εξόφληση των απλήρωτων εφημεριών του 2015, υλοποίηση των δεσμεύσεων για την υγεία που περιέχονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για το ζήτημα στις 15 Μαΐου, με τη συμμετοχή και των προέδρων των Ενώσεων Γιατρών της χώρας.
Την ίδια ώρα, σε κοινές κινητοποιήσεις με την ΠΟΕΔΗΝ προσανατολίζεται η ΕΙΝΑΠ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει στις 4 Μαΐου.
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ήδη διατυπώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στην 3ηεβδομάδα του Μαΐου για όλα τα «καυτά» ζητήματα στο χώρο της Υγείας.

Από:VIRUS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.