-->

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ

   Προσωρινά αναστέλλουν τις επισχέσεις οι ειδικευόμενοι στο Α.Φλέμιγκ, αναμένοντας την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για αποπληρωμή, έστω και μερική των δεδουλευμένων τους.
   Αναστολή και όχι λήξη της κινητοποίησής τους αποφάσισαν χτες Παρασκευή σε συνέλευσή τους οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Α. Φλέμιγκ. Νωρίτερα, είχαν συμμετάσχει σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους όπου συναντήθηκαν με τον αν. Υπουργό κ. Ξανθό, ο οποίος δεσμεύτηκε για την πληρωμή των εφημεριών, τουλάχιστον για ένα μέρος τους, ως το τέλος του μήνα.
   Να θυμίσουμε ότι επίσχεση τους που ξεκίνησε την 1η Μάη, προστέθηκε στις κινητοποιήσεις που ήδη ήταν σε εξέλιξη σε μια μεγάλη σειρά από  νοσοκομεία της χώρας με το ίδιο αίτημα: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους που καθυστερούσαν επί μήνες.
   Είναι αλήθεια πως η καθυστέρηση καταβολής οφειλών δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως επίσης και η επίσχεση εργασίας που και παλιότερα έχουν εξαναγκαστεί να καταφύγουν εργαζόμενοι προκειμένου να καταφέρουν να πληρωθούν.
   Στη συγκεκριμένη φάση, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού και της γενικότερης κατάρρευσης των νοσοκομείων, κάτω από τις εντολές των "δανειστών" και του εγχώριου πολιτικού προσωπικού τους, η κινητοποίηση αυτή πίεσε εξαιρετικά το σύστημα. Η πίεση δεν έπεσε μόνο στις πλάτες όσων απόμειναν να δουλεύουν, που πραγματικά εξουθενώθηκαν, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους δεδομένου ότι ο "κοινωνικός αυτοματισμός" λειτούργησε και εδώ, όπως πάντα σε βάρος συνολικά των εργαζομένων, βάζοντας στη σκιά τον πραγματικό υπεύθυνο αυτής της κατάστασης.
  Από την αρχή αυτής της ιστορίας, τοποθετηθήκαμε σαν Σωματείο εργαζομένων προτάσσοντας το κύριο: ότι δηλαδή ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ και πρέπει να πιέσουν την πολιτική ηγεσία να τους πληρώσει αυτά που ήδη έχουν δουλέψει.
  Πόσο μάλλον που τα χρωστούμενα, αντίθετα από διάφορες ανοησίες που ακούστηκαν, αφορούν ένα σημαντικό μέρος του μισθού τους και συνολικά σημαντικό ποσό για τον καθένα. Ας μη μας διαφεύγει επίσης πως οι ειδικευόμενοι είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι γιατροί και πραγματικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τις εφημερίες του μήνα.
  Μετά τις χτεσινές δεσμεύσεις, οι οποίες, ας σημειωθεί πως δεν είναι απολύτως σαφείς  αποφασίστηκε η αναστολή της κινητοποίησης. Απόφαση που εκτός των άλλων, πρέπει να ερμηνευθεί και ως μέτρο της ευαισθησίας των εργαζομένων που αν και με ερωτηματικά, επιστρέφουν στη δουλειά σκεπτόμενοι τους συναδέλφους τους, το λαό που ταλαιπωρείται αλλά και το Νοσοκομείο που έμεινε ανοιχτό χάρη και στο δικό τους αγώνα.
  Τέλος, με αυτή την αφορμή, ας σκεφτούμε ότι αναδείχτηκε ένα ακόμα μεγάλο αγκάθι του συστήματος: Η έλλειψη προσωπικού ΚΑΙ στους γιατρούς, έχει μετατρέψει τους ειδικευόμενους από εκπαιδευόμενους στην ιατρική, που είναι η κύρια ιδιότητά τους, σε γιατρούς πρώτης γραμμής, κλητήρες, διοικητικούς υπαλλήλους, κλπ. κλπ. που δουλεύουν ατέλειωτες, απλήρωτες ώρες. Αυτό, σοβαρότερο ακόμα και από τις εφημερίες, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αλλά οξύνεται συνεχώς όσο δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις ειδικών γιατρών.

  Συμπέρασμα και από αυτή την κινητοποίηση: Εγγυήσεις και εκ του ασφαλούς ικανοποίηση αιτημάτων δεν υπάρχει.  Η αλήθεια που πεισματικά αποδεικνύεται συνεχώς είναι ότι για να κερδίσει ο εργαζόμενος πρέπει "χωρίς μεσάζοντες" να πάρει την ευθύνη στα χέρια του και να  αγωνιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.