-->

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΓΙΑ ΤΟ Α. ΦΛΕΜΙΓΚ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ.

Με κάθε επιφύλαξη και σε αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, μεταφέρουμε την απάντηση του αν. Υπουργού κ, Ξανθού σήμερα στη Βουλή σε ερώτηση σχετική με το Α. Φλέμιγκ εκ μέρους του ΚΚΕ. Για την ιστορία να σημειώσουμε πως οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής φέρνουν το Νοσοκομείο, μόνο το τελευταίο διάστημα, για 3η φορά στη Βουλή καθώς έχουν προηγηθεί ερωτήσεις από τις βουλευτίνες κ.κ. Καφαντάρη και Γαϊτάνη.
Η πρόσφατη ερώτηση προέρχεται από τον βουλευτή κ. Κατσώτη.
έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ : Σχετικά με την κατάσταση στη νοσοκομειακή μονάδα «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»
23/04/15
Προς τον Υπουργό Υγείας
Οι διαθεσιμότητες, η κατάργηση κλινικών και η υποχρηματοδότηση έχουν φέρει το νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ», το οποίο έχει συγχωνευθεί με το Σισμανόγλειο, σε οριακό σημείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων, μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013 το νοσοκομείο είχε 270 κλίνες και 698 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων. Σε διαθεσιμότητα μπήκαν 292 εργαζόμενοι, ενώ αρκετοί ακόμη συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν. Σήμερα, έχει μόλις 139 κλίνες και 322 εργαζόμενους.
Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού είναι το ότι υπάρχουν νοσηλεύτριες στις οποίες οφείλονται μέχρι και 70 μέρες άδειας και ρεπό.
Οι ελλείψεις γίνονται ακόμα πιο εμφανείς τις μέρες που υπάρχει εφημερία. Για παράδειγμα στην παθολογική κλινική προσέρχονται περίπου 90 άτομα μέσα σε μια μέρα για αιμοληψία και εξετάσεις, την ώρα που στα επείγοντα υπάρχει μια μόνο νοσηλεύτρια που εξυπηρετεί ταυτόχρονα κι άλλα τμήματα. Επίσης υπάρχει ένας μόνο τραυματιοφορέας με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν ώρες ολόκληρες μέχρι να μεταφερθούν για κάποια εξέταση.
Η μια από τις δύο πτέρυγες που είχε το νοσοκομείο, η πτέρυγα «Μπόμπολα», έχει κλείσει. Εκεί στεγαζόταν η πνευμονολογική κλινική που μεταφέρθηκε στο ογκολογικό Νοσοκομείο. Επίσης έκλεισαν η ουρολογική κλινική με εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία, καθώς και το παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό εργαστήριο και πλέον οι απαραίτητες εξετάσεις γίνονται από τα εργαστήρια του Σισμανόγλειου, ενώ η οφθαλμιατρική κλινική μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο.
Η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου βάζει εμπόδια ακόμα και στη στοιχειώδη λειτουργία του.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει μαζί με το Σισμανόγλειο ολόκληρο το βορειοανατολικό άξονα της Αττικής (από το Μαραθώνα μέχρι την Αρτέμιδα και την Παλλήνη, από την Πεντέλη μέχρι την Αγία Παρασκευή). Μια τεράστια περιοχή που, μέχρι πριν από 3 χρόνια κάλυπταν 3 νοσοκομεία (Σισμανόγλειο, «Αμ. Φλέμινγκ», «Παπαδημητρίου»).
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
  • Να ανοίξουν άμεσα οι 131 κλινικές που έκλεισαν με απόφαση της προηγούμενης συγκυβέρνησης τον τελευταίο 1,5 χρόνο και να αναπτυχθεί παραπέρα το νοσοκομείο με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
  • Την πρόσληψη μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. (από το site του ΚΚΕ)

    Σύμφωνα με όσα μας μεταφέρθηκαν, η απάντηση του αν. Υπουργού περιελάμβανε εκτός από τη γενικότερη τοποθέτηση ενάντια στην πολιτική που εφαρμόστηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση, την ανάγκη να διατηρηθούν κατ' αρχήν όσες δομές απέμειναν, την μετακίνηση των 3 συναδέλφων  και την ένταξη του Νοσοκομείου στο γενικότερο σχεδιασμό προκειμένου να ενισχυθεί, να γίνει βιώσιμο και να διασφαλιστεί η λειτουργία του.
Αυτή είναι η πρώτη ενημέρωση που έχουμε.

    Για την ακρίβεια όμως να πούμε  πως το Σωματείο διεκδίκησε από τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών όσων υπαλλήλων ήδη είναι στο Νοσοκομείο και την ανάγκη για εντελώς άμεση μετακίνηση όσων έχουν υποβάλλει αίτημα επιστροφής. Ταυτόχρονα ζητήσαμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό προκειμένου να αποκατασταθούν οι λειτουργίες του Νοσοκομείου. 
Να σημειώσουμε πως πράγματι υπεγράφη από τον κ. Παπαδόπουλο  η τρίμηνη μετακίνηση 3 μόνο συναδέλφων από το σύνολο εκείνων που έχουν ζητήσει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο μετά τη διαθεσιμότητα.(Ο διοικητής μας είπε πως σταδιακά θα γίνει η μετακίνηση όλων των συναδέλφων μας - ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΜΟΝΗ). 
 Ας θυμίσουμε τέλος πως η Διοίκηση (διορισμένη από Γεωργιάδη και Βορίδη) έχει ζητήσει εβδομήντα άτομα για ασφαλή λειτουργία όσων υπηρεσιών έχουν απομείνει στο Νοσοκομείο μετά την ...αναμόρφωσή του.
Τα συμπεράσματα για την κατάσταση αλλά και για το τι πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ (και όχι αύριο) νομίζουμε πως προκύπτουν αβίαστα !
Αυτά και θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.