-->

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Προσλήψεις άμεσα εδώ και τώρα στο ΕΣΥ αλλιώς χανόμαστε...


Σημ. αναρτούμε την παρακάτω είδηση έχοντας ταυτόχρονα τη συναίσθηση πως σε λίγο καιρό οι προσλήψεις αυτές, αλλά ακόμα και οι μελλοντικές είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων που υπάρχουν. Άσε που ξαφνικά μπορεί να το θεωρήσουν "μονομερή ενέργεια" οι δανειστές φίλοι και σύμμαχοι και να μη γίνει τίποτα. Από την άλλη δεν μπορεί παρά να είναι, έστω και αυτές, απόλυτα απαραίτητες. Ας ελπίσουμε πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν και επί τέλους θα έρθουν στα Νοσοκομεία. Σ' αυτή τη ζωή και όχι στην άλλη....

 Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί τα 1.000 περίπου άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλη την χώρα, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υπό την ομπρέλα του ΑΣΕΠ.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ειδικότερα, ένα βήµα πριν από την τελική έγκριση βρίσκεται η πολυαναµενόµενη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη 916 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων τακτικού παραϊατρικού προσωπικού (εκτός από διοικητικό), µε σειρά προτεραιότητας σε νοσηλευτικά ιδρύµατα της χώρας και άλλους φορείς εποπτείας του. Το σχέδιο της προκήρυξης απεστάλη ήδη στο ΑΣΕΠ την περασµένη εβδοµάδα, για να ακολουθήσει η επεξεργασία του αιτήµατος από τις αρµόδιες υπηρεσίες και να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσής της.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε πυρετό συσκέψεων τον τελευταίο καιρό, με στόχο να εντοπισθούν οι πραγματικές ανάγκες της χώρας και οι γιατροί και οι νοσηλευτές να κατευθυνθούν εκεί όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι γνωστό ότι τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές εμφανίζουν την μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και συγκεκριμένες Κλινικές σε νοσοκομεία όλης της χώρας παρουσιάζουν ένδεια ιατρικών ειδικοτήτων.
Ήδη για το θέμα αυτό χθες, οι δύο ισχυροί άνδρες του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός, είχαν μακρά συνάντηση στο υπουργείο. Οι ανάγκες για επαρκή στελέχωση στο σύστημα είναι τεράστιες και φυσικά το νούμερο των 1.000 περίπου εργαζομένων δεν επαρκεί. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη προκειμένου να φθάσουμε στους 4.500,όπως τονίζει επανειλημμένως ο υπουργός Υγείας αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας πριν μερικούς μήνες.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ότι η διαδικασία για τις 4.500 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν επηρεάζεται από το νέο μνημόνιο.
Οι ανάγκες λοιπόν είναι μεγάλες και οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές, βρίσκονται στα όριά τους, για να μην πούμε ότι τα έχουν ξεπεράσει. Το ΕΣΥ την ίδια ώρα παραμένει υποχρηματοδοτούμενο, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία σε εργαζόμενους και ασθενείς.
Μόλις την Δευτέρα σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στην Χίο με αφορμή το γεγονός της υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, δεκάδες κάτοικοι των χωριών της Αμανής Χίου απαίτησαν να μπει τέλος στην ιατρική απομόνωση της περιοχής. Οργισμένοι από τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα περιστατικά που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου και εν συνεχεία απαίτησαν να συναντηθούν με τον διοικητή κ. Γιώργο Επιτροπάκη.
Όταν είδαν ότι ο διοικητής δεν κατέβαινε στην πύλη, αποφάσισαν να τον επισκεφθούν στο γραφείο του, όπου σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και χάρις στην ψυχραιμία των περισσοτέρων αποφεύχθηκαν επεισόδια. Ο κ. Επιτροπάκης τους δέχθηκε στο γραφείο του τελικά, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους, πλην όμως, όπως διευκρίνισε, δεν είναι δική του αρμοδιότητα η στελέχωση των αγροτικούς ιατρείων με γιατρούς, αλλά ούτε και ο καθορισμός των εφημεριών στα ιατρεία της Αμανής.
Το ζήτημα με την στελέχωση του ΕΣΥ είναι δραματικό και θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να την πλήρωση των θέσεων, σε διαφορετική περίπτωση το παράδειγμα της Χίου μπορεί να επαναλαμβάνεται και να μην μας εκπλήσσει σε λίγο καιρό...


Από: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.