-->

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Μειώσεις έως 10% φέρνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

 Όπως ακριβώς τα είχαμε περιγράψει μήνες πριν.   Πλήθος τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα για την επερχόμενη μείωση μισθών. Αναφέρονται ποσοστά  από 6 - 7 %, με τις περισσότερες αναφορές να κάνουν λόγο για 10% μείωση που θα προκύψει από την ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει αύξηση στις κρατήσεις και συνακόλουθα μείωση του πραγματικού μισθού.
   Έρχεται επίσης κινητικότητα και νέο σύστημα αξιολογήσεων.
   Βεβαίως όπως και για κάθε μέτρο του μνημονίου, έτσι και εδώ χρησιμοποιούνται διάφοροι "λαγοί" για να περάσει όσο το δυνατό ανώδυνα στον κόσμο το νέο χαράτσωμα. Έτσι, για μεν τους μισθούς προτάσσονται τα "ειδικά μισθολόγια" και οι "ανισότητες" που τάχα είναι μεγάλες και δικαιολογημένα πρέπει να κοπούν...χάριν ισονομίας. Παλιό το κόλπο.
Τώρα πως γίνεται να βαφτίζεται  φιλολαϊκή και ακόμα χειρότερα αριστερή πολιτική μια εξίσωση να γίνεται μονίμως προς τα κάτω και ποτέ προς τα πάνω δεν φαίνεται να απασχολεί κανένα. Με ποια λογική, διάολε, η "αποκατάσταση αδικιών" θα μας κόψει τους μισθούς κατά 10% ; Φαίνεται ότι παίρνουμε πολλά. Δεν εξηγείται αλλιώς!
   Από κοντά,  η υποχρεωτική (σε πρώτη φάση "εθελοντική") κινητικότητα θα μας "τακτοποιήσει" τη ζωή, ενώ οι αξιολογήσεις στολισμένες και αυτές με ένα σωρό μεταξωτές κορδέλες προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απόπειρα δημιουργίας στενής και αφοσιωμένης κάστας στελεχών, απέναντι σε εργαζόμενους εκβιαζόμενους, να μην σηκώνουν κεφάλι. Μακριά από Σωματεία, απεργίες, κινητοποιήσεις και βεβαίως χωρίς δικαιώματα. Αλλοιώς: Κακός βαθμός, κινητικότητα, μείωση μισθού, απόλυση...
   Αυτό είναι στο βάθος του το σενάριο, ανεξάρτητα από το πόσο σταδιακά θα εφαρμοστεί, ανάλογα με τις αντιδράσεις.
   Γι' αυτό είχαμε και έχουμε δίκιο όταν λέμε πως σ' αυτές τις συνθήκες που μας έχουν καταδικάσει να δουλεύουμε, δεν υπάρχει "καλή" και "κακή" αξιολόγηση. Ακόμα και με τις αγνότερες προθέσεις οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα καταλήξει μαθηματικά σ' ο,τι περιγράψαμε παραπάνω. Και ας κομπορημονούν οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες πως κατάφεραν να αδρανοποιήσουν την αξιολόγηση του Γεωργιάδη. Πάντα δέχονταν μια άλλη, "καλή" αξιολόγηση. Να την που έρχεται και οι μόνοι που μπορούν να την ανατρέψουν είναι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους.

Παρακάτω ένα χαρακτηριστικό σχετικό άρθρο από το in.gr

Αθήνα
Μειώσεις έως και 10% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τις αρχές του 2016.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016 οι αλλαγές στο Δημόσιο που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Στο υπουργείο γίνεται μπαράζ συσκέψεων προκειμένου το πρώτο νομοσχέδιο να αναρτηθεί στη Διαύγεια στις 15 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει τοΈθνος.

Από τις βασικότερες αλλαγές είναι το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ, οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην ΕΛ.ΑΣ., στο Λιμενικό και στις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό προτείνεται ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό. Η ενσωμάτωση αυτή αναμένεται να φέρει αύξηση των βασικών αποδοχών, αλλά μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών από 10% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Προβλέπεται, επίσης, μείωση των αποδοχών σε βουλευτές, γενικούς γραμματείς και αιρετούς στην Αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η εξοικονόμηση πόρων αλλά και να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι οι περικοπές ξεκινούν από τα υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Στις σαρωτικές αλλαγές περιλαμβάνεται και νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων. Το σχέδιο περιλαμβάνει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους, αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία.

Μέχρι το τέλος το έτους, επίσης θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Θα λειτουργήσει Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τα προσόντα και το καθηκοντολόγιο, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.