-->

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Υπογράφτηκε η πρώτη εγκύκλιος του ασφαλιστικού με τις αλλαγές στα όρια ηλικίας κλπ.

Υπογράφτηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης...  η πρώτη εγκύκλιος για το ασφαλιστικό, ως υποχρέωση του νέου (και καλύτερού!) 3ου μνημόνιου. 

Δείτε λοιπόν περιληπτικά τις αλλαγές στα όρια ηλικίας τόσο τις άμεσες όσο και τις μελλοντικές καθώς ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για σύνταξη μετά τα 67!. Βεβαίως εκτός από τα όρια ηλικίας, έρχεται και νέο πετσόκομα στο ποσό της σύνταξης για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται από 01- 
                                                      07-2015 και μετά.

Έτσι, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο Κατρούγκαλου, σταδιακά αυξάνονται τα όρια ηλικίας για  μειωμένη αλλά και πλήρη συνταξιοδότηση
.
Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη, την ελάχιστη εγγυημένη δηλαδή των 360 €, από 01-01-2022 είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια ή το 67ο έτος με 15 χρόνια.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο και «με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010», το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί και πέρα των 67 ετών, μετά το 2024 ανάλογα με τα δημογραφικά δεδομένα (νόμος 2010). Η σχετική παράγραφος 3 του άρθρου 11 του Ν. 3863/2010, για όποιον αμφιβάλει αναφέρει τα εξής: 
 «Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 10 του παρόντος νόμου και σε καταστατικές ή γενικές διατάξεις νόμων, ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετώνΗ ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από 1.1.2021 και κατά την πρώτη εφαρμογή της, λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή της δεκαετίας 2010 έως και 2020. Από 1.1.2024 τα ανωτέρω όρια ανακαθορίζονται ανά τριετία. Η αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκδίδεται κατά το τελευταίο έτος κάθε περιόδου με βάση τους σχετικούς δείκτες που προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat και αφορούν στην επόμενη περίοδο».

(Σημ. Το προσδόκιμο ζωής που αναφέρει ο νόμος - σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αυξάνεται περίπου 2 χρόνια για κάθε δεκαετία που περνάει. Δηλαδή συνταξιούχοι πριν τα 70 δε θα υπάρχουν σε 10 χρόνια!. Αν και το θέμα δεν είναι τόσο απλό, επειδή ορισμένοι τεχνοκράτες θα σπεύσουν να το δικαιολογήσουν, καθώς "έτσι είναι τα δεδομένα", Εντελώς πρόχειρα να πούμε πως το ζήτημα δεν είναι πόσο μπορούμε να ζούμε αλλά για πόσο αντέχουμε να δουλεύουμε, ψυχικά και σωματικά. Έπειτα,  που το είδαν γραμμένο (εκτός από τα νεοφιλελεύθερα κιτάπια), πως πρέπει να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε;
Έχει μετρήσει κανείς τους ποτέ το ποσοστό της υπεραξίας που έχουμε παραγάγει όχι στα 40 χρόνια δουλειάς αλλά σε πολύ λιγότερα; Το μόνο που υπολογίζουν εύκολα είναι το έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων. Βέβαια, αφού ξέρουν από πρώτο χέρι που πήγαν τα λεφτά! Και μας κουνάνε τώρα το δάχτυλο για "παραγωγικότητα"! Αϊ σιχτίρ! λωποδύτες που θέλετε να μας βγάλετε και φταίχτες από πάνω! 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πετρόπουλου, από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες, ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων. Τέλος, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Ολόκληρη η εγκύκλιος, αν θέλετε, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.