-->

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ανοίγει ξανά η κουβέντα για λουκέτα και συγχωνεύσεις στα Νοσοκομεία;

Σαν να ξαναξεκίνησε κάποιος την κασέτα και βλέπουμε το έργο από 'κει που το αφήσαμε.
 Συζητάμε πάλι με τους εταίρους σαν πολιτισμένοι Ευρωπαίοι, αφήσαμε τους λεονταρισμούς και επιστρέφουμε στην κανονικότητα των μνημονίων που πρέπει να πληρώσει ο λαός για ...να σωθεί.
   Η σιγουριά που είχε (αν είχε) προς στιγμήν κλονιστεί, επέστρεψε στους διάφορους φωστήρες που με επιστημονική ανωτερότητα προτείνουν λύσεις για κάθε νόσο !
   Το σύστημα είναι γνωστό: Προηγείται μια περίοδος "ωρίμανσης" καθώς τα πάντα καταρρέουν, μετά γίνεται μια μεγάλη καμπάνια που περιλαμβάνει από "επιστημονικές αναλύσεις" και "διεθνή standars" μέχρι αγανακτισμένους πολίτες που ξεσπάνε μπροστά στην κάμερα, ώστε οι δημοσιογράφοι να πάρουν αμπάριζα. Ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός λειτουργεί στην εντέλεια μέχρι να μπει ταφόπλακα σε κάθε λαϊκό δικαίωμα, μέχρι να καταργηθεί κάθε υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους πολίτες.
   Αφορμή για την αναφορά αυτή είναι η διαπίστωση ότι πυκνώνουν πάλι οι "επίσημες" φωνές που διαπιστώνουν πως η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν πάει άλλο. Και δεν πάει άλλο, όχι γιατί είναι υποστελεχωμένες όλες οι υπηρεσίες, όχι γιατί τα Νοσοκομεία δεν έχουν υλικά, όχι γιατί οι ασθενείς ταλαιπωρούνται αφάνταστα για μια απλή εξέταση σε μέρα εφημερίας, όχι γιατί κλείνουν σ' όλη την Ελλάδα κλινικές η μία μετά την άλλη, όχι γιατί πεθαίνει κόσμος χωρίς περίθαλψη...ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!
Το πρόβλημα είναι πως τα Νοσοκομεία είναι παραπάνω απ' όσα χρειαζόμαστε και πρέπει να κλείσουν. Βεβαίως! - το λένε και τα "διεθνή standars" ! 
   Κανένα νόημα δεν έχει να σταθούμε στις διαπιστώσεις αυτές που με τον πλέον προκλητικό τρόπο είναι σε αντίθεση με την ίδια την πραγματικότητα. Το επικίνδυνο σημείο,  είναι πως τίθεται ξανά, ως απάντηση στην κρίση  (εν προκειμένω) στην περίθαλψη, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δημόσιων Νοσοκομείων, η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα των εργαζόμενων . 
   Αυτό, για να αναφερθούμε στην ουσία, σημαίνει πως νέα επίθεση ετοιμάζεται από το κεφάλαιο ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού. Σημαίνει πως μέσα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, που δεν ξεπερνιέται, μεγάλες μάζες λαού δεν χρησιμεύουν στην παραγωγική διαδικασία και κυριολεκτικά (με τον πιο κυνικό τρόπο) περισσεύουν για το σύστημα, που δεν ενδιαφέρεται αν ζήσουν ή πεθάνουν. Από την άλλη οι εργαζόμενοι, έχοντας υποστεί μεγάλη ήττα, με δεδομένη την κατάσταση ξεπουλήματος στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουν όλους τους συσχετισμούς εναντίον τους και πρέπει να τους αντιστρέψουν. Αυτό, όπως και σε προηγούμενες περιόδους,  μπορεί να γίνει μόνο με ενότητα και επανεκκίνηση των αγώνων των εργαζομένων. Όσο άσχημη και αν είναι η κατάσταση, πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ενότητα και η κινητοποίηση των εργαζομένων, είναι η μόνη δύναμη που έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει και να ματαιώσει την κατάργηση νοσοκομείων, να επιβάλλει προσλήψεις, να απαιτήσει χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, να εξασφαλίσει ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους.
   Δείτε παρακάτω ένα μόνο παράδειγμα από τα άρθρα που πληθαίνουν και έδωσαν την αφορμή γι' αυτό το σημείωμα.  
 Αντιγράφουμε από άρθρο του Β. Βενιζέλου στο ygeia360:
Γιάννης Τούντας: Πρέπει να καταργηθούν νοσοκομεία του ΕΣΥ!
<< Δεν είναι μόνον ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λυκούργος Λιαρόπουλος ο οποίος ζητεί την κατάργηση σαράντα (40) νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται επίσης ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" της περασμένης Κυριακής 25 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Τούντας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής σχετικά στο άρθρο του:

"Η τρίτη μεγάλη αλλαγή θα πρέπει να στοχεύει στην αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού χάρτη σε επίπεδο νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων, με συγχωνεύσεις μονάδων και ορθολογική ανακατανομή τους σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας. Δεν μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν νομοί με δύο ή τρία νομαρχιακά νοσοκομεία για να μην δυσαρεστηθεί ο τοπικός πληθυσμός. Δεν μπορεί να έχουμε 27 υποστελεχωμένες δημόσιες νευροχειρουργικές κλινικές, όταν ο τόπος με βάση διεθνή πληθυσμιακά κριτήρια χρειάζεται 8-10 δημόσιες και ιδιωτικές μαζί, φαινόμενο που παρατηρείται και σε πολλές άλλες κλινικές και εργαστήρια".>>

Αυτά λοιπόν σκέφτονται οι "σοφοί" ! 
Προεκτείνετε συνάδελφοι λίγο τη "σκέψη" τους και βγάλτε συμπέρασμα για το τι μας περιμένει!

ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ, ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ, ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.