-->

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοστολόγηση εξετάσεων: Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν λιγότερα ή όχι;

Ανακοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων από την κυβέρνηση.

 Αυστηροποιούνται ταυτόχρονα τα κριτήρια για συνταγογράφηση εξετάσεων.

     Υπογράφηκε χτες η Υπουργική Απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, το τελευταίο σε εκκρεμότητα προαπαιτούμενο από τα 13 για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Ετσι, προκειμένου να συγκρατηθούν οι κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, οι τιμές για 51 από αυτές μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43% και οι υπόλοιπες κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet scan.
Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται πως με «τη ρύθμιση αυτή μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων».
    Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι δεν ωφελούνται ουσιαστικά από αυτό το μέτρο, αφού εντάσσεται στο «παζλ» των περικοπών δαπανών από πλευράς κράτους και ΕΟΠΥΥ. Καταρχάς, είναι ενδεικτικό ότι για τις 2.500 εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται καθόλου από τον ΕΟΠΥΥ και τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς, δεν προβλέπεται καμιά μείωση των τιμών. Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας , στόχος της Υπουργικής Απόφασης είναι «η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις να ελέγχεται με διαρθρωτικά μέτρα» πέρα από τη μείωση τιμών, όπως: Κατευθυντήριες συνταγογραφικές οδηγίες, διαγνωστικά πρωτόκολλα, realtime έλεγχος των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις.
   Δηλαδή, πιο αυστηρά κριτήρια για τη συνταγογράφηση εξετάσεων και περισσότερες πληρωμές από τους ασθενείς για εξετάσεις που πρέπει να κάνουν αλλά δε θα συνταγογραφούνται, επειδή θα θεωρούνται «περιττές» ή «επιπλέον»... Για τα παραπάνω διαρθρωτικά μέτρα, η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσουν εντός δυο μηνών συνολικό σχέδιο. Θυμίζουμε, επίσης, πως για τα έτη 2015 - 2018 ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει «πλαφόν» στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.  
   Για τις διαγνωστικές εξετάσεις ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 302 εκατ. ευρώ. Ετσι, χιλιάδες εξετάσεις δεν αποζημιώνονται καθόλου, ενώ στις υπόλοιπες έχουν επιβληθεί συμμετοχές τουλάχιστον 15%. Ταυτόχρονα, αναμένεται να εκδοθεί νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπου ενδεχομένως να διευρυνθούν οι εξετάσεις που είναι «εκτός» και πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τους ασθενείς. Εξάλλου, υπάρχει και η εμπειρία από τα φάρμακα, όπου μειώθηκαν οι τιμές ορισμένων σκευασμάτων, αλλά οι συμμετοχές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν, αφού ταυτόχρονα μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή τα ποσά με τα οποία «συμμετέχει» κι αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.  

Το άρθρο είναι από το σημερινό "Ριζοσπάστη", οι υπογραμμίσεις δικές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.