-->

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Στρες και κρίση «σκοτώνουν» τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία!

(Σημ. Έγινε λοιπόν και γι' αυτό μια έρευνα! Και τώρα; να θεωρήσουμε ότι έχει "επιστημονική" τεκμηρίωση και θα κινηθούν διαδικασίες αποκατάστασης; ΟΧΙ ΔΑ! ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ! )

 Σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι συνθήκες εργασίας και η αφόρητη πίεση στις δημόσιες δομές υγείας, βλάπτουν σοβαρά την υγεία των εργαζομένων.

νοσοκομεία
   Όλο και χειρότερες γίνονται μέρα με την ημέρα οι συνθήκες εργασίας για όσους είναι μέσα στα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας. 
   Νοσηλευτές και γιατροί δίνουν όλη τους την ενέργεια εν μέσω οικονομικής κρίσης, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων ελλείψεις προσωπικού, υλικών, δύσκολα ωράρια αλλά και πιεστικές καταστάσεις.
 Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Μ. Σαρίδη, Α. Καρρά, Κ. Σουλιώτης) σε εργαζόμενους των υπηρεσιών παροχής φροντίδας υγείας του νομού Κορινθίας, έδειξε πως οι στρεσογόνοι παράγοντες «πνίγουν» γιατρούς και νοσηλευτές στις δημόσιες δομές. 
 Ειδικότερα η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 579 εργαζομένων έδειξε ότι οι κυριότεροι στρεσογόνοι παράγοντες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των ερωτηθέντων αφορούσαν σε γεγονότα σχετικά με τον μεγάλο φόρτο εργασίας (57,5%), τις αντίξοες συνθήκες (51,9%) και το κυλιόμενο ωράριο εργασίας (44,5%).

 Περίπου ένας στους δύο εργαζόμενους θεωρούσε ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει την απόδοση στην εργασία τους (50,3%), με αποτέλεσμα να αποτελεί και τον κύριο στρεσογόνο παράγοντα σε αυτή (48,2%). Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας (51–60 ετών) περιέγραψαν εντονότερα τους στρεσογόνους παράγοντες που αφορούσαν στο περιβάλλον και στην οικονομική κρίση.


Οι εργαζόμενοι με το ανώτατο επίπεδο μόρφωσης (μεταπτυχιακό/διδακτορικό) ήταν αυτοί με τον μεγαλύτερο βαθμό μέσης έντασης (Σημ. μας: Βεβαίως "μέσης" έντασης...διότι ως γνωστό η μεγάλη ένταση έχει την παραξενιά να μεταβιβάζεται πρός τα "κάτω"...) στους στρεσογόνους παράγοντες των συνθηκών εργασίας της λειτουργικότητας, και του περιβάλλοντος, συμπεραίνει η έρευνα.
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εργάζονταν σε νοσοκομείο (80,8%) και απασχολούνταν στον χειρουργικό (50,2%) και στον παθολογικό τομέα (21,2%).
Οι ερευνητές καταλήγουν στη μελέτη τους ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας, εμφάνισαν υψηλά επίπεδα εργασιακού stress, τα οποία αφορούσαν σε παράγοντες σχετιζόμενους με τις συνθήκες εργασίας, τη λειτουργικότητα, το περιβάλλον, την απόδοση και την οικονομική κρίση.
Και συνιστούν: «Ο τομέας της υγείας αποτελεί ενδεχομένως τον τομέα εκείνον στον οποίο η πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει άμεσα, βελτιώνοντας τόσο τις συνθήκες όσο και τις υποδομές και ενισχύοντας ταυτόχρονα το έμψυχο δυναμικό».


Μαρία Γλένη από healthreport

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.