-->

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ!

  Σημ. Δεν πάνε παρά μερικές μέρες που γράφαμε για τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα  της <<Ρύθμισης του Υπουργείου για το πλαφόν στη συνταγογράφιση των εξετάσεων.>>  Μάλιστα σκεφτόμενοι που θα μπορούσε να οδηγήσει η εφαρμογή της και με βάση τα γενικά χαρακτηριστικά της είχαμε ξεπεράσει τη φιλολογία περί <<περιστολής της σπατάλης>>. Για παράδειγμα, είχαμε γράψει:  << Η <<δωρεάν>> περίθαλψη λοιπόν, ακόμα και μέσα σε πολλά εισαγωγικά, σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν και η μόνη λύση θα είναι να πληρώνει κανείς αν θέλει περίθαλψη, εξετάσεις κλπ. Είτε στον ιδιώτη, είτε στο "Δημόσιο" σύστημα (εδώ μάλιστα εκπίπτει η λογική πως ό,τι είναι δημόσιο είναι ταυτόσημα και δωρεάν!!!)>> (Διαβάστε και ΕΔΩ)
  Δυστυχώς η άποψή μας έρχεται να επαληθευτεί πλήρως από την παρακάτω αναφορά που δημοσιεύτηκε στην capital.gr. και περιγράφει την κατάσταση που δημιουργήθηκε ήδη από τις πρώτες μέρες της εφαρμογής της.  
   Καθήκον όλων μας και του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών ιδιαίτερα, είναι να δώσει τη μάχη για την κατάργηση αυτής αλλά και άλλων παρόμοιων <<ρυθμίσεων>> που στερούν δικαιώματα και παροχές περίθαλψης. Κι' όσοι δεν το κατάλαβαν ως τώρα, καιρός να  ξανασκεφτούν το γνωστό σύνθημα: <<Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε>>

Διαβάστε:
 Ορατά είναι ήδη τα πρώτα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, λίγες μόλις ημέρες μετά την εφαρμογή νέου αυστηρού πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσεις και την επιβολή αριθμητικών ορίων συνταγογράφησης και εκτέλεσης ανά κατηγορία εργαστηριακών εξετάσεων, ανάλογα με την ειδικότητα που έχει κάθε γιατρός.
   Τα όρια άρχισαν να εφαρμόζονται τη Δευτέρα, οπότε και ξεκίνησαν τα εμπόδια στη χορήγηση παραπεμπτικών από τους γιατρούς, ειδικά σε ό,τι αφορά τους χρονίως πάσχοντες και τους ασφαλισμένους που είναι απαραίτητο να διενεργούν σε τακτά χρονικά διαστήματα αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις.(Σημ μας: Δηλαδή όποιος θέλει παραπάνω εξετάσεις να πάει να τις πληρώσει!)
   Σύμφωνα μάλιστα με την ομοσπονδία ατόμων σε σακχαρώδη διαβήτη, όλο και περισσότεροι ασθενείς την εβδομάδα αυτή διαπιστώνουν πως ο θεράπων γιατρός τους αδυνατεί να συνταγογραφήσει εξαιτίας του πλαφόν όλες τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πάθησης τους. 
   Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην ειδικότητα των ενδοκρινολόγων, όπου ο θεράπων ιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερες από έξι εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές). Και όλα αυτά την ώρα που, όπως αναφέρουν οι ασθενείς, για τη σωστή παρακολούθηση του σακχαρώδη διαβήτη κάθε ασθενής θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχει μια σειρά από τιμές (όπως για παράδειγμά σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL, γλυκοζυλιωμένη, ουρία, κρεατινίνη, αλβουμίνη αίματος και ούρων, γενική ούρων, τρανσαμινάσες). (Σημ. μας, Δηλαδή όπου τους βολεύει είναι με τις στατιστικές στα χέρια οι <<ειδικοί επιστίμονες>>, όπου δεν τους βολεύει μας τσεκουρώνουν ...άνευ τεκμηρίωσης και στα αποτέτοια τους η επιστήμη!)
   Αλλά και τα εργαστήρια, μαζί με τα διαγνωστικά κέντρα αναφέρουν πως ειδικά για τους ασφαλισμένους με χρόνιες παθήσεις, η επιβολή πλαφόν έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην παρακολούθησή τους, συμπληρώνοντας πως πλέον πολλοί ασθενείς θα είναι αναγκασμένοι να επισκεφτούν  κάποιον άλλο γιατρό που δεν θα έχει υπερβεί τα όρια, προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις της πάθησης για έλεγχο. Προειδοποιούν μάλιστα για μεγάλο "αλαλούμ” στους ασφαλισμένους, που εκτός από το να ρωτούν αν ο γιατρός που θέλουν να επισκεφτούν έχει συμπληρώσει το όριο των μηναίων ραντεβού, θα πρέπει να ρωτούν και αν έχει τη δυνατότητα να γράψει τις συγκεκριμένες εξετάσεις.
   Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας κάθε γιατρός, ανάλογα με την ειδικότητα του, μπορεί να συνταγογραφεί συγκεκριμένες εξετάσεις σε συγκεκριμένο αριθμό. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνδυασμό με το "άγριο μαχαίρι” στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων που ανακοινώθηκε στα τέλη της χρονιάς που πέρασε, το οποίο μεταφράζεται σε μείωση της τιμής κατά 43% μεσοσταθμικά για τις  51 εξετάσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.
    [...] όπως έχει προειδοποιήσει η τρόικα, αν δεν καταστεί δυνατό να συγκρατηθεί ο προϋπολογισμός για τις εξετάσεις (που φέτος είναι στα 302 εκατ. ευρώ), τότε δεν αποκλείονται και νέες, ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ. (Σημ. μας, Δηλαδή όπως λέει και το τραγούδι: Να δεις τι σούχω για μετά...)

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.