-->

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Έρχεται νέα μείωση μισθών στο ΕΣΥ;

Σημ. Τα χειρότερα σενάρια φαίνεται να επαληθεύονται, και βεβαίως κανείς εργαζόμενος δεν χαίρεται γι' αυτό. Βέβαια το ότι θα εξελισσόταν έτσι η κατάσταση ήταν το πιο πιθανό σενάριο με βάση τα δεδομένα και την απόλυτη προσήλωση στα μνημόνια και στο "διάλογο" με τους δανειστές.Εμείς πάντως επιμένουμε πως ο μόνος παράγοντας που μπορούμε να διαμορφώσουμε υπέρ μας είναι η αντίστασή μας στη νέα βαρβαρότητα. Και γι' αυτό μόνο ένα εργαλείο διαθέτουμε: Την ανάπτυξη του κινήματος των εργαζομένων.(Αφού το να "πείσουμε" με πολιτισμένο διάλογο τον κο Σόϊμπλε - φερ ειπείν - μάλλον δεν "παίζει"!

    Νέο κούρεμα μισθών στο δημόσιο αλλά και περαιτέρω πάγωμα των προσλήψεων είναι πιθανό να δούμε το επόμενο διάστημα. 

 Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και δεν αποκλείεται να εφαρμοσθούν νέα σκληρότερα μέτρα. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται αλλά με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες ειδικά το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για νέα σκληρότερα μέτρα που θα φέρουν νέες περικοπές σε μισθούς αλλά ακόμη και πάγωμα των προσλήψεων.
   Προσλήψεις που ούτως ή άλλως σήμερα γίνονται με το σταγονόμετρο στο δημόσιο σύστημα υγείας. (...)  όλες οι πληροφορίες από το μέτωπο των δανειστών συντείνουν πως και ο τομέας της Υγείας δε θα μείνει αλώβητος. Στην περίπτωση που επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ, τότε έρχεται νέο «σάρωμα» στο ΕΣΥ. Κάτι που εξάλλου φοβόταν καιρό τώρα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Ειδικότερα οι δανειστές ζητούν νέες περικοπές μισθών στο Δημόσιο και ιδιαίτερα σε όσους είναι νέοι στο σύστημα, σε όσους εργαζόμενους δε διαθέτουν υψηλά προσόντα, αλλά και στα ειδικά μισθολόγια.Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων οι εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν υποστεί ήδη κουρέματα 30%-40% στους μισθούς χωρίς να υπολογίσει κανείς τις καθυστερήσεις στην καταβολή των υπερωριών και των εφημεριών. Άλλωστε αναμένεται και η εφαρμογή ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και προβλέπει μισθό ακόμη και με βάση την παραγωγικότητα.

(Από το σχετικό ρεπορταζ του health report: <<...Συγκεκριμένα για τους αποδοτικούς θα προβλέπεται ακόμη και πριμ παραγωγικότητας που θα ενισχύει σημαντικά το μισθό τους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. Όμως είναι άγνωστο προς το παρόν πως θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια αυτά.
Από την άλλη όμως ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων θα υποστούν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους λόγω χαμηλής εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα οι κατηγορίες αυτών των εργαζομένων πληρώνονταν σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας που είχαν στο δημόσιο, έχοντας μια οικονομική εξέλιξη. Πλέον οι αποδοχές τους θα κατακρημνιστούν με τις νέες αυτές περικοπές. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι απώλειες στην τσέπη τους μπορεί να φθάνουν και τα 150 ευρώ μηνιαίως.>>

Τέλος και στις προσλήψεις;
   Ταυτόχρονα οι δανειστές επιδιώκουν να υπάρξει απόλυτο «πάγωμα» των προσλήψεων τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια της κρίσης ουσιαστικά 10 αποχωρούν και ένας προσλαμβάνεται. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει καταγράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), 13.708 εργαζόμενοι αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια από το σύστημα και ελάχιστοι αντικαταστάθηκαν.Το ζήτημα βέβαια είναι πως από τις προηγούμενες συνομιλίες είχε επιτραπεί να γίνουν ορισμένες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον δινόταν βέβαια το πράσινο φως της τρόικας. Κάτι που άρχισε να διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα, με βάση και την προκήρυξη των θέσεων από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο αν επικρατήσουν οι δανειστές όλα δείχνουν ότι το δημόσιο ΕΣΥ θα παραμείνει κι άλλο στάσιμο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο δε θα καλυφθούν τα κενά αλλά θα δημιουργηθούν και επιπλέον.

Από: healthreporτ (προσαρμογή και επισημάνσεις δικές μας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.