-->

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Να έχουν Φλέμιγκ ή να μην έχουν;

   Από κακή συνεννόηση δεν παρευρεθήκαμε στη συγκέντρωση - συζήτηση με τον κ.αν. Υπουργό Υγείας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Μαρούσι, ώστε να θέσουμε αναλυτικά και ξεκάθαρα το ζήτημα του Φλέμιγκ και να απαιτήσουμε εξίσου λεπτομερείς και ξεκάθαρες απαντήσεις.
   Από τον κόσμο που ήταν εκεί, αρκετοί είχαν την εμπειρία των κινητοποιήσεων εργαζομένων και κατοίκων που κράτησε ανοιχτό το Νοσοκομείο, έτσι κάποιος φίλος ρώτησε σχετικά τον Υπουργό. Την απάντηση που πήρε, μπορείτε να δείτε στο απόσπασμα από το video που είχε την καλοσύνη να μας στείλει.

   Σε εμάς πάντως θύμισε τη γνωστή σκηνή από το <<Μεγάλο μας Τσίρκο>>  που αν την προσαρμόζαμε στην περίπτωσή μας θα ξεκινούσε κάπως έτσι: Να έχουν Φλέμιγκ ή να μην έχουν;
και...Δε θα κλείσει, αλλά αν κλείσει, θα κλείσει έτσι που να μη κλείσει. Κι' αφού δε θα κλείσει; Πως θα κλείσει;

 
  ...Για να σοβαρευτούμε:  Πολλές φορές έχουμε ξεκαθαρίσει, πως το ζήτημα του να μείνει ανοιχτό το Φλέμιγκ σημαίνει να μείνει ανοιχτό ως γενικό Νοσοκομείο που θα εφημερεύει αυτόνομα όπως και σήμερα, σε διαφορετικές ημέρες από τα άλλα Νοσοκομεία της περιοχής. Αυτή είναι η ανάγκη του λαού ολόκληρου του λεγόμενου Βόρειο-Ανατολικού άξονα και όχι μόνο. Όχι να κοπούν άλλες 7 - 8 ημέρες εφημερίας το μήνα. Ημέρες που θα μπορεί ο κόσμος να απευθύνεται σε δημόσιο Νοσοκομείο χωρίς αναγκαστικά να στριμώχνεται στα εφημερεύοντα του κέντρου, να υποχρεώνεται σε πολύωρες αναμονές, να ξημερώνεται για μια "επείγουσα" εξέταση.

   Τα στοιχεία που και ο υπουργός γνωρίζει δεν μιλούν ούτε για 100 ούτε για 200 ασθενείς. Μόνο στα επείγοντα, τις ημέρες δηλαδή εφημερίας που θα λείψουν από το σύστημα, ακόμα και έτσι όπως πετσόκοψε το Νοσοκομείο ο Γεωργιάδης , εξυπηρετεί ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.500 ασθενείς, σταθερά κάθε μήνα.(Στο σύνολό τους πάνω από 3.000 πολίτες εξυπηρετούνται μηνιαία).  Αυτή τη λειτουργία υπερασπιζόμαστε εμείς.
 Για την αποκατάσταση των λειτουργιών του Φλέμιγκ παλεύουμε. Για να ξανασυσταθούν οι κλινικές και τα ιατρεία που διαλύθηκαν από την προηγούμενη λαίλαπα που οδήγησε στα λουκέτα και στις διαθεσιμότητες. Για να ανοίξει πάλι και να λειτουργήσει η πλήρως εξοπλισμένη πτέρυγα Μπόμπολα που τώρα καταρρέει. Που οι θάλαμοι ασθενών και οι χειρουργικές της αίθουσες είναι κλειστές, την ίδια στιγμή που ο κοσμάκης παρακαλάει για κρεββάτι σε Νοσοκομείο.

    Για τους φίλους που χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες, νοιάζονται για την τύχη του Νοσοκομείου, προφανώς και είναι ανακουφιστική η δήλωση του κ. Πολάκη, πως δε θα κλείσει το Φλέμιγκ. Άλλωστε πολλοί από αυτούς αγωνίστηκαν μαζί μας και τους θυμόμαστε στις κινητοποιήσεις μας. Όπως επίσης θυμόμαστε και το σημερινό Υπουργό κ. Ξανθό στις συγκεντρώσεις μας να παίρνει το μικρόφωνο και να υπερασπίζεται το Νοσοκομείο. Τότε υπερασπιζόταν την πλήρη λειτουργία και όχι την "αλλαγή χαρακτήρα" που ήταν έμπνευση του κ. Γεωργιάδη, όταν δεν κατάφερε "με τη μία" να βάλει λουκέτο. Σχεδίαζε τότε, πότε μονάδα βαρέως πασχόντων, πότε μονάδα αποκατάστασης, ενώ οι αποφάσεις του ΚΕΣΥΠΕ για μεταφορά του Χειρουργικού Τομέα, για συγχωνεύσεις τμημάτων έδιναν και έπαιρναν. Τελικός σκοπός βέβαια το "λουκέτο". Χρειάστηκαν αγώνες και κινητοποιήσεις μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να υποχρεωθεί ο πρώην αν. Υπουργός, με υπουργό τον  Βορίδη να τα μαζέψει όπως όπως στη Βουλή και να παγώσει τις διαδικασίες. Ανησυχούμε εξαιρετικά όταν πληροφορούμαστε ότι ακόμα και τώρα κυκλοφορούν παρόμοια "σχέδια" στους "διαδρόμους" του Υπουργείου, παρά τις επίσημες (καθησυχαστικές ;) τοποθετήσεις.
    Από την άλλη μεριά, η εμπειρία μας όλο αυτό το διάστημα, είναι οδυνηρή καθώς οι προηγούμενες Διοικήσεις, μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν φροντίσει ούτε στο ελάχιστο για την εξασφάλιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου (ακόμα και με τις υπάρχουσες δυνατότητες), αλλά δε χάνουν ευκαιρία να τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια μας, προκειμένου να μας συρρικνώσουν, να εξουθενώσουν τους εργαζόμενους και δια της κατάρρευσης να οδηγήσουν στο αναγκαστικό κλείσιμο.
 Δεν έχουμε άδικο λοιπόν που είμαστε "ψιλιασμένοι" και που διαπιστώνουμε στην τοποθέτηση του κ. Πολάκη, επικίνδυνες  ομοιότητες με τους προηγούμενους σχεδιασμούς.
   Όμως είμαστε οι τελευταίοι που θα κάνουμε δίκη προθέσεων, γι' αυτό και διεκδικούμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Από όλους. Τόσο από την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο, όσο και από τα κόμματα, τους μαζικούς φορείς και τις συλλογικότητες της περιοχής. Γι' αυτό και θέλουμε αυτές τις απαντήσεις δημόσια, όπως δημόσια θέτουμε και τα αιτήματά μας. Όπως καθαρά και δημόσια παλεύουμε γι' αυτά, απευθυνόμενοι κυρίως στον κόσμο που έχει ανάγκη περίθαλψης. 

    Εμείς δουλεύουμε και στηρίζουμε το <<Α. ΦΛΕΜΙΓΚ>> χωρίς προσωπικό, με την ψυχή στο στόμα, για να σταθεί στα πόδια του και να παρέχει υψηλής ποιότητας περίθαλψη στο λαό, όχι για να κλείσει και να μεταμορφωθεί σε κάτι "άλλο", που ΔΕΝ θα είναι Νοσοκομείο.
 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.