-->

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Γιατροί και νοσηλευτές με «μπλοκάκι» σε Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας!

  Οι λεπτομέρειες του νέου νομοσχεδίου μπορούν και επισήμως σύντομα να εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με νέο σχέδιο νόμου που τιτλοφορείται: «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση, ορίζει ξεκάθαρα πως ιδιώτες με μπλοκάκι θα μπορούν να απασχολούνται σε δημόσιες υγειονομικές μονάδες όταν αυτές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους λόγω έλλειψης προσωπικού.

     Ειδικότερα στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου αναφέρεται ρητώς ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. και η Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν με απόδειξη παροχής υπηρεσιών δηλαδή ουσιαστικά χωρίς ασφάλιση και άλλα δικαιώματα: ιατρούς κάθε ειδικότητας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, νοσηλευτές και «ειδικούς θεραπευτές πρώην εξαρτημένους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία θεραπευτικό πρόγραμμα των εγκεκριμένων Οργανισμών ή Φορέων του ν. 4139/2013». 

(...) Προς ώρας πάντως όπως όλα δείχνουν θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο προκειμένου να καλυφθούν κενά στο δημόσιο σύστημα καθώς η τρόικα δε φαίνεται να δίνει το πράσινο φως για τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, παρά μόνο ελαχίστων.Γι’ αυτό εξάλλου θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο για να καλυφθούν τα κενά. Ακόμη και μέσω ΕΣΠΑ θα προσληφθεί προσωπικό στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αξιοποιήσει τα κονδύλια με κάθε τρόπο είτε για το προσωπικό είτε ακόμη και για την ανανέωση εξοπλισμού στο σύστημα υγείας. Βέβαια μέχρι στιγμής η διαδικασία προχωρά με βήματα…χελώνας και είναι άγνωστο πότε θα εισρεύσει ρευστό στο ΕΣΥ έστω και μέσω ΕΣΠΑ. 

   Παρακάτω διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει το άρθρο 22 του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις προσλήψεις προσωπικού με «μπλοκάκι» στο ΕΣΥ και σε άλλους φορείς: 

«Άρθρο 22 Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4058/2012 (Α΄63), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του αρ. 182 του ν. 4261/2014 (Α΄ 107) και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, το ΚΕΕ.Λ.Π.ΝΟ., ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. και η Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, δύνανται για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό και για την προσήκουσα λειτουργία τους, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό τους, να συνεργάζονται με ιατρούς κάθε ειδικότητας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, νοσηλευτές και ειδικούς θεραπευτές πρώην εξαρτημένους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία θεραπευτικό πρόγραμμα των εγκεκριμένων Οργανισμών ή Φορέων του ν. 4139/2013, με καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.»

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

   Σημ. Που σημαίνει πως η κυβέρνηση λούζεται αυτά που κατήγγειλε τόσο καιρό για τα συνεργεία και τους εργολάβους με το μπλοκάκι και το σκλαβοπάζαρο εργαζομένων.
Το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας θα είναι: 1. Να μην καλυφθούν τα κενά με κανένα τρόπο (ας μη τρέφουμε ούτε ως προς αυτό αυταπάτες καθώς τα Νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν και λεφτά ακόμα και για τα μπλοκάκια. Τα ΕΣΠΑ, όσα και να' ναι δεν φτάνουν!)
2. Να έχουμε φαινόμενα εναλλαγής εργαζομένων που δεν θα προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν στο αντικείμενό τους.
3. Να υπάρχουν στον ίδιο εργασιακό χώρο εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, διαφορετικού μισθού για ίδια δουλειά και χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε εργασιακό, ούτε συνδικαλιστικό. Εύκολα δηλαδή, οι μεν εκβιαζόμενοι θα μετατρέπονται  σε μηχανισμός εναντίων των υπολοίπων, πχ απεργοσπαστικός, εργαλείο "αλλότριων" κλπ. Χώρια που θα είναι ευάλωτοι σε κάθε είδους πιέσεις (βλ. καθαρίστριες...)
    Ούτε στο ελάχιστο λοιπόν οι εργαζόμενοι με το άθλιο καθεστώς "μπλοκάκι" μπορούν να χαλαρώσουν τη θηλειά της έλλειψης προσωπικού. Συνολικά με τις αποχωρήσεις η κατάσταση θα γίνει χειρότερη απ' όσο είναι τώρα. Μόνη λύση είναι ΑΜΕΣΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΑ. (Συγνώμη σύντροφοι της Τρόικας).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.