-->

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Υγεία: Ανάγκη για ορθολογική κατανομή των πόρων, αξιολόγηση της τεχνολογίας & ηλεκτρονικοποίηση

    Σημ. Αναρτούμε την παρακάτω είδηση για να δείξουμε πως είναι, όταν κάποιοι άνθρωποι του συστήματος, εργαζόμενοι σ' αυτό άμεσα ή έμεσα, με μισθούς πολύ πάνω απ' το μέσο όρο και κατά κανόνα έχοντες τη δυνατότητα πολύ καλής πρόσβασης στην ιδιωτική περίθαλψη, μετράνε κέρδη και ζημιές και αποφασίζουν πως πρέπει να κόψουν κι' άλλο την περίθαλψη (τη δική μας) μέχρι να έχουμε ανάπτυξη!  ...
   Η δυνατότητα περίθαλψης λοιπόν, σ' αυτά τα "think tank", ερμηνεύεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με οικονομικούς όρους. Σαν να μην είναι κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα! Και τι μας λένε λοιπόν οι οικονομολόγοι; Ότι για να έχουμε περίθαλψη θα πρέπει να περάσουμε σε ανάπτυξη 4% το χρόνο. Από κοντά και άλλα μέτρα - μαϊντανός γύρω από το κυρίαρχο: "Θέλουμε λεφτά για να έχεις περίθαλψη. Πλήρωσε ή πέθανε!" (Συμπαθάτε μας αλλά αυτή η αγοραία φράση κρύβεται πίσω από τις εμβριθείς αναλύσεις!)
   Είναι χαρακτηριστικό, πως γύρω από τα κύρια "μέτρα" - τα λεφτά, υπάρχουν και τα μέτρα - λαγός, εκείνα για για τα οποία κανείς δεν θα είχε αντίρρηση, όμως είναι εξώφθαλμο πως είναι μέτρα- δικαιολογία, μέτρα - υποστήριξης που προσδίδουν κύρος και αποδοχή στο βασικό μέτρο των οικονομολόγων τύπου LONDON SCHOOL OF ECONOMICS. 
   Πάντως, ακόμα και έτσι θα συζητούσαμε, ίσως και να ψάχναμε μαζί με τους καθηγητές των οικονομικών τους απαραίτητους πόρους, αν δεν ξέραμε πως αυτή η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, ακόμα και τώρα, μέσα στη συστημική κρίση, παράγουν πολύ πλούτο, πάρα πολύ πλούτο, ξεζουμίζονται για ένα κομμάτι ψωμί και έχουν δικαίωμα περίθαλψης, ανεξάρτητα αν έχουν τα κέρδη που θέλουν οι έμποροι  της υγείας, είτε λέγονται κράτος είτε ιδιώτες(συμπεριλαμβάνονται οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες).

    
Στην ανάγκη να περάσουμε σε μία ορθολογική κατανομή των πόρων στο χώρο της υγείας, σε περισσότερη αξιολόγηση τεχνολογίας και στην αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικής υγείας, προκειμένου να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα και μία οικονομία σε ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο κ. Πάνος Καναβός, Καθηγητής του LONDON SCHOOL OF ECONOMICS, μιλώντας την Τρίτη, στο συνέδριο του Boussias «The future of Healthcare in Greece».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο» για τον λόγο αυτόν, πρέπει να περάσουμε σε ρυθμό ανάπτυξης 3-4% το χρόνο. Και συνέχισε:
Οι δημόσιες δαπάνες μας είναι στο 50% του ΑΕΠ. Στο σκέλος της υγείας μόνο το 9% του πληθυσμού δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας. Η μείωση των δαπανών υγείας ήρθε κυρίως από την ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή το “out of pocket expenses” των ασθενών.
«Στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης επήλθε μια επιθετική μείωση από το 2009 και μετά. Έχει μειωθεί πολύ» τόνισε ο Καθ. Καναβός. Σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ, πρέπει να επενδύσουμε σε νέα συστήματα και να γίνει διαπραγμάτευση τιμών σε off patent φάρμακα, με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων προμηθειών.
«Δεν υπάρχει ορθολογική κατανομή των πόρων στο χώρο της υγείας. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά στον αριθμό γιατρών» επεσήμανε ο Καθηγητής, προσθέτοντας, ότι απαιτείται περισσότερη αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας και η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικής υγείας. 
Να σημειώσουμε, ότι για την ανάγκη να υπάρξει ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος έχει μιλήσει πολλές φορές και ο ΠΙΣ, ως μέσο εξορθολογισμού, εκτός από απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του γιατρού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης τόνισε ότι «Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι με χρήση της καινοτομίας να γίνει ένας κοινωνικά ευαίσθητος οργανισμός». Χρειάζονται ρεαλιστικά κριτήρια για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων. Ο ΕΟΠΥΥ διεκδικεί χρηματοδότηση από την πολιτεία και εξεύρεση εσόδων από ορθολογική κατανομή πόρων.
«Αν εξοικονομηθούν πόροι, αυτοί θα επανεπενδυθούν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και η Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA) είναι εργαλεία για τον ΕΟΠΥΥ σε αυτή την κατεύθυνση» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον, με τη χρήση τεχνολογίας θα γίνεται η λήψη των αποφάσεων βασισμένες πάνω στα δεδομένα health analytics.
Ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ ανέφερε ότι «Το Ελληνικό Δημόσιο πτώχευσε, συμπαρασύροντας όλους τους κλάδους», επομένως, απαιτείται άμεσα η διαχείριση του χρέους και να μην δημιουργηθούν νέα χρέη. Στην υγεία πρέπει να δημιουργηθούν νέα εισοδήματα.
Στο ΑΕΠ σημειώθηκε ελεύθερη πτώση και οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε μέσω ύφεσης, με αύξηση της ανεργίας.
«Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, απαιτούνται νέες επενδύσεις. Πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις ύψους 11 δις το χρόνο, κάτι που δεν είναι ακατόρθωτο» τόνισε ο κ. Βέττας. Πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές και να έρθουν νέες εταιρείες από το εξωτερικό με 500 υπαλλήλους η καθεμία.
Ο χώρος της υγείας είναι ο πιο δυναμικός παγκοσμίως, κατέληξε, προσθέτοντας, ότι η  συμβολή του κλάδου στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αποφασιστική.

Από: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.