-->

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ;

Η ουσία: 
    Η γνωστή μας ΗΔΙΚΑ έχει όλα τα προσωπικά μας στοιχεία που ανήκουν στο κράτος. Ο ΕΟΠΥΥ έχει όλα τα στοιχεία ασθενών, φαρμάκων κλπ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ Η ΗΔΙΚΑ.
    Στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε προ τριμήνου, δίνεται η δυνατλοτητα στον ΕΟΠΥΥ να "αξιοποιήσει" (δηλ. να πουλήσει ) τα στοιχεία αυτά για να βγάλει χρήματα. Πρός το παρόν η ΗΔΙΚΑ αντιστέκεται, ενώ στην υπόθεση έχουν εμπλακεί ιδιωτικές εταιρείες και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια σχολιάζεται ήδη η πιθανότητα να διαρεύσουν τα προσωπικά μας στοιχεία στην "αγορα".Είναι κάτι που οι παλιότεροι τουλάχιστον θα θυμούνται πως έχει ξαναγίνει. Τα ΑΦΜ μας κυκλοφορούσαν σε dvd και πωλούνταν κανονικά όπως και τα οι παράνομες ταινίες στην Ομόνοια. 
Ένα υποθετικό σενάριο: Η τάδε ασφαλιστική που έχει εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο τα στοιχεία και το ιστορικό σου με βάση τα φάρμακα και τις νόσους που έχεις δε σε ασφαλίζει ή ζητάει διαφορετικά ασφάλιστρα από κάποιον άλλον. Ο υποψήφιος εργοδότης δε σε προσλαμβάνει αν σε βρει αρρωστιάρη...κλπ, κλπ. 
ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Διαβάστε λεπτομέρειες παρακάτω.

Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο



Μία άγρια υπόγεια κόντρα είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ειδικότερα η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών είναι γνωστή εδώ και καιρό στο χώρο της Υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να μεταφερθούν όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ για τους ασθενείς, στον Οργανισμό.
Ωστόσο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως το υπουργείο Εργασίας όπου και ανήκει η ΗΔΙΚΑ, αρνείται να δώσει όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία των ασθενών στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για στοιχεία που ουσιαστικά αφορούν όλα τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων, από τι ασθένεια πάσχουν, τι φάρμακα λαμβάνουν, μέχρι τι γιατρούς επισκέπτονται κ.λ.π.
Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται όμως ότι πήρε άλλες διαστάσεις καθώς έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι πριν δύο ημέρες σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά κ.λ.π.), ζήτησε τη συμβολή-βοήθειά τους ώστε να πιέσουν και εκείνοι από την πλευρά τους να παραχωρηθούν τα στοιχεία που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τα διαχειρίζεται ο Οργανισμός.  
Άγνωστο παραμένει αν τα στελέχη που παραβρέθηκαν στη συνάντηση μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς η οδός Αριστοτέλους αποφεύγει ακόμη και να συναντήσει εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.
Να σημειωθεί πάντως ότι στο «παράλληλο πρόγραμμα» που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες στη βουλή, περιλαμβανόταν τροπολογία βάση της οποίας ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αξιοποιήσει έναντι χρηματικού ποσού τα στοιχεία των ασθενών που διατηρεί για εκείνον η ΗΔΙΚΑ.
Το απόσπασμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αξιοποιεί διάφορα δεδομένα για αύξηση πόρων: «ι) έσοδα ιδίως από την αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων, την αξιοποίηση της περιουσίας του Οργανισμού, την αξιοποίηση των δεδομένων του Οργανισμού και των δεδομένων που τηρεί για αυτόν η ΗΔΙΚΑ ή άλλοι φορείς…»
Δείτε παρακάτω το απόσπασμα από το «παράλληλο πρόγραμμα»:

Πάντως πριν από οτιδήποτε και πριν δοθούν τα στοιχεία των πωλήσεων των φαρμάκων αλλά και όλα τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών, θα πρέπει όπως φαίνεται να τακτοποιηθεί πρώτα το θέμα της διατήρησης του απορρήτου – λένε κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr –καθώς η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχει στη διάθεσή της ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασθενών-ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που μπορούν ακόμη και από λάθος να διαρρεύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.