-->

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ.

Νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοσίων υπαλλήλων και οργανογράμματα, προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
(...)
«Έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων, που είναι πολύ γραφειοκρατικό και χρονοβόρο, και το οποίο εξυπηρετεί περισσότερο πελατειακές σχέσεις, παρά καλύπτει πραγματικές ανάγκες», είπε ο κ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι με τον νέο νόμο, που η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα διευκρινίζεται ότι οι αποσπάσεις θα γίνονται μόνο για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών και θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι μετατάξεις θα γίνονται με βάση τις κενές οργανικές θέσεις και την εκδήλωση επιθυμίας των υπαλλήλων. Συγκεκριμενα, με βάση το νέο νομοσχέδιο, καθορίζεται ως ανώτατο όριο ολοκλήρωσης κινητικότητας οι 4 μήνες, ενώ για τις μετατάξεις το αντίστοιχο όριο θα είναι οι 3 μήνες.

Δείτε στη συνέχεια:
Ηλεκτρονική πλατφόρμα κινητικότητας
Κριτήρια και επιλογή υπαλλήλου
Τα οργανογράμματα στο Δημόσιο



Ηλεκτρονική πλατφόρμα κινητικότητας


Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι δημόσιοι φορείς θα δηλώνουν την ανάγκης τους για κάλυψη θέσεων. Στη συνέχεια, κάθε υπάλληλος, με βάση τα προσόντα του, θα αυτοπροτείνεται για να καταλάβει την αντίστοιχη θέση. Η όλη διαδικασία, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, θα διαρκεί περίπου ένα με ενάμιση μήνα και θα γίνεται με μεταφορά της οργανικής θέσης στον νέο φορέα και με αντίστοιχη κάλυψη της μισθολογικής διαφοράς που τυχόν προκύπτει από την μετακίνηση. «Θα γίνεται ορθολογικότερη και καλύτερη διαχείριση των αναγκών των υπηρεσιών με τις ατομικές επιλογές του κάθε υπαλλήλου», επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης.

Για τη μετακίνηση δεν θα είναι απαραίτητη η έγκριση του φορέα στον οποίο υπηρετεί ο υπάλληλος, αρκεί να είναι καλυμμένες τουλάχιστον το 50% των οργανικών θέσεων του κλάδου που ανήκει ο υπάλληλος. «Με το νόμο για την κινητικότητα δίνεται στο δημόσιο ένα εργαλείο, ώστε να κάνει καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του δημοσίου, βέβαια δεν λύνεται με αυτό. Για να υπάρξει λύση θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για στοχευμένες προσλήψεις. Ωστόσο, θα συνδέσει καλύτερα τις θέσεις εργασίας με τα προσόντα και τις δεξιότητες των υπαλλήλων, δίνοντας τη δυνατότητα στοχευμένου προγραμματισμού των προσλήψεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες που θα βασίζονται στα οργανογράμματα των υπηρεσιών και θα γίνονται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

Ρεπορτάζ του Έθνους, ανέφερε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, με παράλληλη κατάργηση 1.040 κλάδων.
Ωστόσο, σχετικά με αυτό, ο Χ.Βερναρδάκης υποστήριξε πως δεν πρόκειται να καταργηθούν κλάδοι, ωστόσο θα υπάρξει μία τυποποίηση των περιγραμμάτων εργασίας του δημοσίου, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί κλάδοι που έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασίας με διαφορετική ονομασία. «Είναι μία διαδικασία, το κλαδολόγιο, το νομοσχέδιο για την κινητικότητα και τα οργανογράμματα που περιλαμβάνει τρεις ταυτόχρονες δομικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης», κατέληξε ο κ. Βερναρδάκης.

Στην ουσία, το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μια εσωτερική αγορά εργασίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους οι οποίοι θα μπορούν να αλλάζουν θέσεις όταν δημιουργούνται κενές θέσεις εργασίας, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό θα έχει και η μοριοδότηση του ΑΣΕΠ. 

Πιο αναλυτικά ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου: 

Κριτήρια και επιλογή υπαλλήλου


Τα κριτήρια για την πλήρωση της κενής θέσης θα προσδιορίζονται από τον ίδιο τον φορέα που αναζητά υπάλληλο για την κάλυψη του κενού. Στην περίπτωση που για την ίδια θέση υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι θα υπάρχει μοριοδότηση με βάση τυπικά προσόντα, την οποία θα ελέγχει το Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας στο οποίο θα μετέχουν στελέχη του ΑΣΕΠ.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα κινητικότητας 


Το 2017 αναμένεται να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα κινητικότητας και σε αυτήν όλοι φορείς με κενές θέσεις θα αναρτούν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Στην ίδια πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα αναρτούν τις υποψηφιότητές τους για τις θέσεις που είναι κενές και επιθυμούν οι ίδιοι να καλύψουν.

Τα οργανογράμματα στο Δημόσιο


Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα σε ολόκληρο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, έτσι ώστε να υπάρχει η βάση για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας. Με βάση τα οργανογράμματα ανά τομέα και υπηρεσία θα προκύψουν και οι ανάγκες αλλά και οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται για κινητικότητα. 

Από: pressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.