-->

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Αγοράζονται πάλι φάρμακα στα νοσοκομεία! Τα κονδύλια της τελευταίας στιγμής

 Έπρεπε να φθάσουν πολλά νοσοκομεία να δανείζονται φάρμακα ακόμη και για καρκινοπαθείς, για να αυξήσει η κυβέρνηση τα κονδύλια την τελευταία στιγμή
  Στο παραπέντε φρόντισε για άλλη μια φορά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προμηθεύσει με ρευστό τα νοσοκομεία με χρήματα ώστε να μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα: φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Εδώ και μέρες πολλά μεγάλα νοσοκομεία τόσο της Αθήνας όσο και της Περιφέρειας είχαν ξεμείνει από φάρμακα αφού είχαν τελειώσει τα κονδύλια του προϋπολογισμού. Αποτέλεσμα ήταν να δανείζονται είτε το ένα από το άλλο είτε να στέλνουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία όπου υπήρχαν ακόμη τα θεραπευτικά σκευάσματα.
   Παρά τις διαμαρτυρίες από την πλευρά των νοσοκομείων ότι τα κονδύλια είχαν τελειώσει, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας χρειάστηκε κάτι βδομάδες για να …πάρει μπροστά. Την τελευταία στιγμή χρηματοδότησε με 40 εκατομμύρια ευρώ τις υγειονομικές περιφέρειες ώστε να μοιράσουν τα χρήματα στα νοσοκομεία για να μπορέσουν να αγοράσουν φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
   Δεν είναι πάντως μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Συχνά πυκνά αδειάζουν τα ράφια των νοσοκομείων ειδικά από φάρμακα με συνέπεια οι βαριά πάσχοντες όπως οι καρκινοπαθείς να είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν τη θεραπεία τους.
   Άλλωστε οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και φέτος ήταν κουρεμένοι με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ανέμεναν τις ελλείψεις. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε το τελευταίο διάστημα είναι το γεγονός ότι πολλοί υπεύθυνοι νοσοκομείων επιχειρούσαν να παραγγείλουν φάρμακα από φαρμακευτικές εταιρείες ακόμη και χωρίς ΑΔΑ, που αποτελεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης που απαιτείται για κάθε παραγγελία. Ωστόσο οι εταιρείες δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν με τα φάρμακά τους τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς χωρίς ΑΔΑ η διαδικασία δε θεωρείται νόμιμη.
    Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις δημιουργήθηκε όταν τα ακριβά φάρμακα σταμάτησαν να δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και άρχισαν να χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία. Και αυτό διότι δεν μεταφέρθηκε και το σχετικό κονδύλι στα ταμεία του ΕΣΥ.


Δήμητρα Ευθυμιάδου (healthreport)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.