-->

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Αρχίζει η μετακίνηση προσωπικού για το νέο ΠΕΔΥ! Ποιοι φεύγουν από τα νοσοκομεία

Μετακινήσεις προσωπικού ξεκινούν σύντομα τόσο μέσα στις Μονάδες του ΠΕΔΥ όσο και από τα νοσοκομεία.


Το νέο ΠΕΔΥ ετοιμάζεται, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο αν.Γενικός Γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός και η ομάδα του είναι ήδη έτοιμο.
Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr και η τρόικα έχει δώσει το πράσινο φως για την προώθησή του.
Αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου ώστε από τις αρχές του 2017 να ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή του.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν και μετακινήσεις προσωπικού. Οι αλλαγές που έχει σχεδιάσει για τους εργαζόμενους το υπουργείο Υγείας θα συνοδευτούν και με τη σφραγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης από νομοσχέδιο του Χρ.Βερναρδάκη, που βρίσκεται επίσης προ των πυλών. 
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους
Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στις δημόσιες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ αλλά και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα δημιουργηθούν, θα αρχίσουν οι μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των κατοίκων ανά ηλικία και με βάση τις υφιστάμενες δημόσιες δομές, ώστε να μπορεί να καθοριστεί ποια ειδικότητα γιατρού είναι πιο απαραίτητη.
Ενδεικτικά ως παράδειγμα, σήμερα στην Ήπειρο υπάρχουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι σε ποσοστό 23,45% (άνω των 65 ετών) οπότε και απαιτούνται λιγότεροι παιδίατροι σε σχέση με άλλες περιοχές.
Με βάση τις ανάγκες αυτές θα γίνει και η ανακατανομή του προσωπικού αλλά και οι νέες προσλήψεις.
Οι σημερινοί εργαζόμενοι αναμένεται να μετακινηθούν εντός της περιφέρειάς τους πιθανώς όμως αλλάζοντας Μονάδα Υγείας.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα διευκολύνει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει εθελούσια μετακίνηση του προσωπικού.
Ωστόσο στην περίπτωση που δεν υπάρξουν πολλές μετακινήσεις και δεν καλυφθούν οι ανάγκες δεν αποκλείεται να ακολουθήσει υποχρεωτική αλλαγή μονάδας υγείας.
Στην πρώτη φάση τουλάχιστον της δημιουργίας του νέου ΠΕΔΥ ρόλο για τη διατήρηση μιας θέσης θα παίξει και η εντοπιότητα.
Στη συνέχεια βέβαια είναι πιθανό να υπάρξουν μεταθέσεις και σε κοντινές πόλεις.
Στο μεταξύ όμως πολλοί εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται σε νοσοκομεία θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στις δομές του νέου ΠΕΔΥ.
Και αυτό διότι σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας, υπάρχουν ειδικότητες εργαζομένων που δε χρειάζονται στα νοσοκομεία αλλά στην ΠΦΥ και την πρόληψη.
Ενδεικτική η περίπτωση των Επισκεπτών Υγείας που σχεδόν στο σύνολό τους θα χρειαστεί να μεταφερθούν στο νέο ΠΕΔΥ.
Να σημειωθεί ότι με βάση το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Υγείας τα πρώτα δύο χρόνια στο νέο ΠΕΔΥ θα καλύπτονται 2,4 εκατ. πολίτες, σε 62 σημεία σε όλη τη χώρα, με 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), 1024 οικογενειακούς γιατρούς, 356 παιδιάτρους ενώ το σύνολο του προσωπικού μόνο στις νέες ΤΟΜΥ θα είναι 3053

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.