-->

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων & leasing από τις εταιρίες: Ο νέος τρόπος προμήθειας εξοπλισμού του ΕΣΥ!

Σημ. Μόλις δύο αναρτήσεις μας χωρίζουν από την είδηδη για τις τρελλές υπερτιμολογήσεις σε υλικά Τεχνητού Νεφρού από τους ιδώτες - εμπόρους προϊόντων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ξαφνικά "πέσαμε στην παρακάτω είδηση" σύμφωνα με την οποία η σημερινή πολιτική ηγεσία σκέφτεται ακόμα πιο αναβαθμισμένη συνεργασία με τους εμπόρους, σε επίπεδο leasing! (κάτι σαν τα διόδια δηλαδή!!!). Λεφτά δεν έχουμε, θα πληρώνουμε λίγα - λίγα λέει το Υπουργείο...  Θα κοροϊδέψουμε την αγορά πάλι και θα τους τα πάρουμε μπιρ-παρά! Σχεδόν τις λυπόμαστε τις εταιρίες! Κατά τα λοιπά του άρθρου, ακόμα αναζητούμε την...προοπτική, αλλά δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι όσο η πολιτική ηγεσία! Γιατί αν η πίτα παραμείνει ολόκληρη (για τους δανειστές και το κεφάλαιο) τότε αναγκαστικά ο σκύλος θα ψοφήσει από την πείνα. Και μαντέψτε ποιός κάνει το σκύλο στη συγκεκριμένη περίπτωση!

Άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και σε εταιρείες leasing, προκειμένου να μπορέσει να ανανεωθεί ο «στόλος» των μηχανημάτων του ΕΣΥ - καθώς πρόκειται για εξαιρετικά γηρασμένα μηχανήματα- επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αυτό τόνισε χθες μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον Real FM για το γεγονός ότι η ηγεσία βρίσκεται σε σκέψεις για ανανέωση των μηχανημάτων των νοσοκομείων, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ παλαιά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υπουργός Υγείας ίσως για πρώτη φορά, αναφέρεται απενοχοποιημένα στον ιδιωτικό τομέα. Μήπως ήρθε επομένως η ώρα, η ΑΡΙΣΤΕΡΑ να πει ναι στα ΣΔΙΤ, στις Συμπράξεις δηλαδή Δημόσιου με Ιδιωτικό τομέα για το καλό του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας;
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, «Ο εξοπλισμός του ΕΣΥ έχει γεράσει. Αυτές οι επενδύσεις έγιναν πριν από μία 15ετία, 20ετία, υπάρχουν πολλά μηχανήματα, όπως αξονικοί τομογράφοι, των οποίων λήγει ο χρόνος ζωής τους. Πρέπει λοιπόν, να πάμε σε μία σοβαρή αναδιοργάνωση και ανανέωση αυτού του εξοπλισμού. Οι πόροι που υπάρχουν για αυτό προφανώς είναι περιορισμένοι.
Αναζητούμε, λοιπόν, συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναζητούμε ειδικές συμφωνίες με εταιρείες σε μία λογική, ας πούμε, χρησιδανείου ή leasing, έτσι ώστε να υπάρχει μία σταδιακή αποπληρωμή νέων μηχανημάτων τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν.
Είμαστε σε καλό δρόμο και φυσικά προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και τους πόρους του ΕΣΠΑ οι οποίοι όμως, στο κομμάτι των υποδομών είναι πάρα πολύ περιορισμένοι.
Φανταστείτε ότι από τα 150 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τις υποδομές μέσα από τα ΠΕΠ των Περιφερειών, περίπου τα 3/4, 120 εκατομμύρια ευρώ, είναι δεσμευμένα από συνεχιζόμενα έργα. Άρα το περιθώριο να εντάξουμε επιπλέον υποδομές και εξοπλισμό και μηχανήματα σε αυτό ήταν λίγο ανελαστικά».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προς τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ακόμη ότι η εικόνα η οποία παρουσιάζεται και από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και από αρκετά μέσα ενημέρωσης δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, είναι προσβλητική και για την προσπάθεια που κάνει το ανθρώπινο δυναμικό στο σύστημα και για την αξιοπιστία του εθνικού συστήματος υγείας.
Επανέλαβε ότι το σύστημα υγείας υπέστη μία πολύ μεγάλη και βίαιη ανατροπή τα τελευταία χρόνια με τεράστιες περικοπές στους προϋπολογισμούς, με πάγωμα επί εξαετία περίπου των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
«Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα υγείας. Το ερώτημα είναι αν σιγά-σιγά υπάρχει μία ορατή προοπτική αυτά να αντιμετωπιστούν και νομίζω ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε αυτή την περίοδο εκεί οδηγούν και αυτό γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητό».

Από: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.