-->

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Καρδιολόγοι: Ούτε τρίπλεξ δεν μπορούμε να συνταγογραφήσουμε! Πως «κουρεύτηκαν» απλές εξετάσεις για την καρδιά.

Σημ. Λέει το άρθρο πως όλα έγιναν λόγω Τρόϊκας. Είπαμε και μεις πως ...παρενέβη η επιστήμη για εξορθολογισμό των εξετάσεων!

Ακόμη και απλές για την καρδιά κουρεύτηκαν πλέον με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα τα νέα όρια στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που άρχισαν να εφαρμόζονται πριν από λίγες ημέρες θέτουν σοβαρά εμπόδια ακόμη και για απλό διαγνωστικό έλεγχο στους ασθενείς.
    Το νέο σύστημα ορίζει συγκεκριμένο όριο εξετάσεων με μέσο όρο ανά παραπεμπτικό ανάλογα με το ICD-10 και την ειδικότητα. Ωστόσο φαίνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις μπλοκάρουν ακόμη και απλές εξετάσεις. Ενδεικτικό είναι πως η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος επισημαίνει πως πλέον ούτε καλά καλά ένα τρίπλεξ δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν οι καρδιολόγοι. Και αυτό επειδή στον μέσο όρο του κάθε παραπεμπτικού λαμβάνονται υπόψιν συνολικά οι εξετάσεις που γράφονται ανεξάρτητα αν πρόκειται για Βιοχημικές – Αιματολογικές εξετάσεις ή απεικονιστικές. Όπως εξηγούν οι καρδιολόγοι: «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος όρος των παραπεμπτικών να είναι πολύ χαμηλός και έτσι να υπάρχει μόνιμα η αδυναμία αναγραφής triplex καρδιάς αφού αν αναγραφούν π.χ βιοχημικές εξετάσεις αξίας 20€ και triplex καρδιάς αξίας 70€ ο μέσος όρος θα είναι 45€ και άρα ουδέποτε θα μπορεί να αναγράφει triplex καρδιάς και έτσι θα πρέπει να υπάρχει μόνιμα η καταχώρηση της εξέτασης ως εξαίρεση, γεγονός που ενδεχομένως σε έλεγχο θα πρέπει να αναγκάζεται ο Ιατρός να απολογείται».
     Βέβαια το νέο σύστημα δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις ειδικότητες
λόγω των νέων προσκομμάτων που δημιουργεί.  Η προχειρότητα με την οποία υιοθετήθηκε το σύστημα ICD-10 φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις ειδικότητες. Άλλωστε όπως φαίνεται υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ θέλησαν άρον άρον να εφαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις επειδή …ξάφνου λίγο πριν το τέλος του έτους, διαπίστωσαν πως ξέφυγε η δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις. Χρειάστηκε βέβαια προηγουμένως να κρούσει το καμπανάκι η τρόικα, η οποία ζήτησε άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση της δαπάνης. Σε ότι αφορά τον καρδιολογικό έλεγχο πάντως οι δυσκολίες που δημιουργούνται είναι προς ώρας ανυπέρβλητες, στην περίπτωση που δε γίνουν διορθώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος πλέον δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί ούτε έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα σε σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις. Για παράδειγμα «ο μέσος όρος παραπεμπτικού για την ειδικότητα της Καρδιολογίας και με διάγνωση Βαλβιδοπάθεια μιτροειδούς (ICD-10 I.05) είναι 52,76€, περικαρδίτιδα (I30) 34,58€, πολυβαλβιδοπάθειες (I.08) 46,38€ και προσθετική βαλβίδα (Ζ.95) 29,30€, παθήσεις για τις οποίες είναι απαραίτητο μοναδικό και σε περιοδικότητα το έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα. Με την χρήση του μέσου όρου υπάρχει πάντα υπέρβαση του 20% στις συγκεκριμένες παθήσεις και άρα αδυναμία αναγραφής του έγχρωμου υπερηχοκαρδιογραφήματος» επισημαίνουν οι καρδιολόγοι. Η Ένωση ζητά να γίνει άμεσα διαχωρισμός των παραπεμπτικών με Βιοχημικές – Ορμονολογικές – Αιματολογικές εξετάσεις από τις απεικονιστικές ώστε να μην ξεπερνιέται το όριο.

healthreport, Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.