-->

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕ Π.Δ., ΜΟΝΟ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ; ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΛΥΣΕΙΣ.

Από το ψυχ/τρειο των Φυλακών. την πήραμε απο tvxs.
Το γεγονός ότι, παρά τις τόσες υποσχέσεις, μόνον το "ψυχιατρείο" και όχι και το "νοσοκομείο" των φυλακών Κορυδαλλού αναμένεται να ενταχθεί με  προεδρικό διάταγμα στο ΕΣΥ επισημαίνει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Συγκεκριμένα, η σχετική επιστολή του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ) έχει ως εξής:
"Κύριε Υπουργέ,
Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αναδείξει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Δυστυχώς, η εκεί κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται.

  • Νοσηλεύονται αυτές τις μέρες 136 ασθενείς συν άλλοι 53 στο παράρτημα των οροθετικών.
  • Η συνήθης κατάσταση είναι να υπάρχουν από 8 ως 11 ασθενείς σε κάθε θάλαμο
  • Υπηρετούν μόνο 6 μόνιμοι γιατροί, 4 κλινικοί και 2 εργαστηριακοί, που συμμετέχουν στο πρωινό ωράριο (Ειδικός Παθολόγος, Καρδιολόγος, Γενικός Χειρουργός, Ορθοπεδικός, Ακτινοδιαγνωστής και Βιοπαθολόγος). Οι εφημερίες καλύπτονται από 1 (έναν) γιατρό καθημερινά από λίστα συμβεβλημένων.
  • Δραματικές είναι και οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Συνήθως υπάρχουν 2 (δύο) νοσηλευτές/ριες στην πρωινή βάρδια και από 1 στην απογευματινή και στη βραδινή. Υπηρετούσαν 4 με προσωρινή σύμβαση η οποία δεν ανανεώθηκε και αποχώρησαν, ενώ πρόσφατα παραιτήθηκε 1 εκ των μονίμων και δεν αντικαταστάθηκε.
  • Δεν εφαρμόζονται με διάφορα προσχήματα οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί αποφυλάκισης υπό όρους των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, ώστε να αποσυμφορηθεί η ασφυκτική κατάσταση.

Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, το δικαίωμα πρόσβασης των κρατουμένων στην ποιοτική περίθαλψη είναι ιερό. Η ποινή τους προβλέπει φυλάκιση ή κάθειρξη, όχι θάνατο λόγω των απαράδεκτων συνθηκών και της μη εφαρμογής των νόμων.

Υπενθυμίζουμε πως από τον Φεβρουάριο του 2015 ο (τότε Αναπληρωτής) υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, έχει επίσημα δεσμευθεί σε συνάντησή του με την ΕΙΝΑΠ για ένταξη στο ΕΣΥ του Νοσοκομείου Κρατουμένων. Όμως απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει ως σήμερα στην κατεύθυνση αυτή, ενώ περιέργως ανακοινώθηκε πρόσφατα η σχετική ένταξη μόνο του Ψυχιατρικού Καταστήματος.

Η δημιουργία σε νέο σύγχρονο κτίριο με τις κατάλληλες υποδομές – εξοπλισμό ενός σύγχρονου Νοσοκομείου Κρατουμένων ενταγμένου στο ΕΣΥ, στελεχωμένου με επαρκές μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και η εφαρμογή της νομοθεσίας περί υπό όρους αποφυλάκιση των πασχόντων από σοβαρά νοσήματα είναι στοιχειώδεις αυτονόητες υποχρεώσεις της Πολιτείας. Απαιτούμε να τηρηθούν.

Ζητάμε από τους αρμόδιους να επισκεφτεί κλιμάκιο της ΕΙΝΑΠ το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού για επιτόπου διαπίστωση και καταγραφή της κατάστασης".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.