-->

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΝ ΖΗΤΗΤΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚ/ΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΛΕΕΙ Η ΗΔΙΚΑ.

Σημ. Είχαμε αναρτήσει την είδηση (λίγο παρακάτω) που έγινε αφορμή έντονης διαμαρτυρίας από τον ΙΣΑ αλλά και όλο τον υγειονομικό κόσμο. Έφτασε ως τη βουλή, έλαβε δημοσιότητα και αναπόφευκτα έγινε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Αφορά στην αξίωση αναγραφής του προσδόκιμου επιβίωσης του ασθενή στη συνταγή, προκειμένου να εγκριθεί κάποιο (ραδιενεργό) αντικαρκινικό φάρμακο. Για λόγους δίκαιης αντιμετώπισης αναρτούμε την απάντηση της ΗΔΙΚΑ, η οποία λέει ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. (Μπορεί να είναι έτσι όσο αφορά στη συνταγογράφηση, αλλά το φάρμακο δεν εγκρίθηκε σε συγκεκριμένο ασθενή για αυτό το λόγο -ότι δεν ανέφερε προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό είναι αλήθεια ή όχι; Και αν είναι θα πάψει επιτέλους να ισχύει;

 Απάντηση σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έδωσε η ΗΔΙΚΑ. 

Η διοίκηση της Η.ΔΙ.Κ.Α που είναι και αρμόδια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενημερώνει ότι σε κανένα στάδιο κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σκευασμάτων από τον θεράποντα ιατρό δε γίνεται αναφορά στον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι γιατροί θα πρέπει να αναγράφουν στις συνταγές το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές νόσους, όπως ο καρκίνος. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Από: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.