-->

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Πανεπιστημιακοί γιατροί: Αν εφαρμοστεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση θα υπάρξει μαζική φυγή από το ΕΣΥ!

   (Σημ. Χωρίς να είμαστε ειδικοί, κάπως σαν...Μονά - ζυγά δικά τους τα θέλουν οι Πανεπιστημιακοί. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μάρμαρο το πληρώνει ο ασθενής, άμα είναι πανεπιστημιακό, το πληρώνει ακριβότερα! Γι' αυτό - και εδώ - μία πρέπει να είναι η επιδίωξη: ΙΣΗ - ΠΛΗΡΗΣ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!)

   Με την προειδοποίηση πως αν εφαρμοστεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για τους πανεπιστημιακούς θα υπάρξει μαζική φυγή από τα νοσοκομεία, απαντούν οι πανεπιστημιακοί στην πρόθεση του υπουργείου υγείας να αλλάξει τις εργασιακές τους σχέσεις.
   Καθόλου ευχάριστα δε φαίνεται να …ακούστηκε στα αυτιά των πανεπιστημιακών γιατρών, η πρόθεση του υπουργείου υγείας να αλλάξει και τη δική τους σχέση με το ΕΣΥ σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Οι καθηγητές ιατρικής με νέα τους ανακοίνωση επισημαίνουν πως αν προωθηθεί η σχετική ρύθμιση θα υπάρξει μαζική φυγή κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν με αποτέλεσμα το σύστημα να κάνει 10 χρόνια να επανέλθει.
   Οι πανεπιστημιακοί γιατροί εμφανίζονται έξαλλοι με τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, παρότι εδώ και χρόνια οι νοσοκομειακοί γιατροί επιδιώκουν την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο δημόσιο σύστημα με ίσους όρους.
   Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πανεπιστημιακοί γιατροί: «η διάταξη που αφορά την «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση» των πανεπιστημιακών ιατρών η οποία έχει επικοινωνηθεί πολύ από το Υπ. Υγείας ότι θα ισχύει για ολους τους Πανεπιστημιακούς, έχει στόχο να επαναφέρει το καθεστώς που είχε δημιουργηθεί με το Ν. 2889/2001 και είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις Πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια που ήταν εγκατεστημένα σε Νοσοκομεία. Τότε υπήρξε μαζική φυγή πολλών Πανεπιστημιακών από αυτές τις κλινικές και πήρε περισσότερα από 10 χρόνια για να επανέλθει το σύστημα σε μια ισορροπία. Η διάταξη αυτή και τώρα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία των Πανεπιστημιακών κλινικών. Αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα μαζικής φυγής Πανεπιστημιακών γιατρών από τις κλινικές που είναι εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία, είτε προς Πανεπιστημιακές μονάδες ή εργαστήρια εκτός Νοσοκομείων, είτε θα απέχουν από το κλινικό έργο είτε θα οδηγήσουν σε παραιτήσεις και αποχωρήσεις από το Πανεπιστήμιο καταξιωμένων γιατρών.»
   Να σημειωθεί ωστόσο πως το 2001 που ανάλογη διάταξη είχε επιχειρήσει να περάσει ο τότε υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, του είχε στοιχίσει τη θέση του στο υπουργείο Υγείας, αφού αντικαταστάθηκε άρον άρον από τον Κώστα Σημίτη (ο οποίος μάλιστα βρισκόταν στην Κίνα) με τον αείμνηστο πανεπιστημιακό Κώστα Στεφανή.
Πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση
   Από την ημέρα που γνωστοποιήθηκε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση, πολλοί πανεπιστημιακοί γιατροί, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, άρχισαν τις πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. (...) Βέβαια προς ώρας ούτε η ΝΔ δε φαίνεται να θέλει να πάρει επίσημα θέση επ αυτού, καθώς λένε πηγές του HealthReport.gr, πως θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αποφασιστεί η γραμμή του κόμματος για τους πανεπιστημιακούς.
   «Θα χάσετε έσοδα»
   Κατά τα άλλα οι πανεπιστημιακοί γιατροί (ΑΣΚΕΥ) επικαλούνται τα έσοδα που μπορεί να έχει το κράτος από την άσκηση του ιδιωτικού επαγγέλματος τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε μια περίοδο που η κρίση κορυφώνεται, οι μισθοί έχουν φτάσει στο ναδίρ, οι συντάξεις συνεχίζουν να περικόπτονται, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει με αυτή τη διάταξη τη φορολογική της βάση και τα φορολογικά έσοδα μη επιτρέποντας σε μια σημαντική κατηγορία υψηλά εξειδικευμένων και άξιων γιατρών να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, και άρα να πληρώνει φόρους». Να σημειωθεί πάντως πως σήμερα με βάση το νόμο απαγορεύεται στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα αλλά τους δίνεται η δυνατότητα, όπως και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, να πραγματοποιούν απογευματινά ιατρεία εισπράττοντας επιπλέον χρήματα. Μάλιστα οι νοσοκομειακοί γιατροί επιβάλλεται να κάνουν τα απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, ενώ οι πανεπιστημιακοί μπορούν και στα ιδιωτικά τους ιατρεία, κόβοντας βέβαια αποδείξεις στο νοσοκομείο.

 Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.