-->

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Γιατροί ΠΕΔΥ: Χωρίς γιατρούς και εργαστήρια οι Μονάδες!


  Υπ’ ατμόν για τις νέες εργασιακές σχέσεις  Χωρίς γιατρούς έμειναν οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ ενώ τα εργαστήρια υπολειτουργούν, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ.
   Υπ’ ατμόν είναι οι γιατροί του ΠΕΔΥ με αφορμή τις αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις.

   Όπως καταγγέλλουν μετά το νόμο του 2014, έχει κλείσει το 40% των Μονάδων του ΠΕΔΥ ενώ από τους 5000 γιατρούς έμειναν μόλις 2200. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες Μονάδες του ΠΕΔΥ είναι χωρίς παθολόγο και παιδίατρο και ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές. Όλα αυτά βέβαια την ώρα που οι ανάγκες των πολιτών αυξάνονται ενώ η ηγεσία του υπουργείου υγείας ευαγγελίζεται ένα νέο ΠΕΔΥ.
   Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΠΕΔΥ είναι επί ποδός δεδομένου ότι αλλάζουν άρδην οι εργασιακές σχέσεις του κλάδου και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να δηλώσουν εάν θέλουν να μείνουν στο δημόσιο σύστημα με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή να αποχωρήσουν και να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.     
   Πάντως οι γιατροί του ΠΕΔΥ ζητούν να επαναπροσληφθούν όσοι γιατροί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το σύστημα με το νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη το 2014.
Από την άλλη η κυβέρνηση ξεκάθαρα πια δηλώνει πως δε θα επαναπροσληφθούν όσοι θέλουν να διατηρήσουν διπλή σχέση εργασίας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Και όσο αυτή η αντιπαράθεση συνεχίζεται, οι Μονάδες του ΠΕΔΥ είναι υπό κατάρρευση.
   Είναι ενδεικτικό πως τα εργαστήρια των Μονάδων του ΠΕΔΥ δε διαθέτουν καν απλά αντιδραστήρια, γι αυτό και μόλις το 5% των αναγκών των ασθενών για εργαστηριακές εξετάσεις καλύπτονται στο ΠΕΔΥ. Οι ασθενείς προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για τις απαραίτητες εξετάσεις τους παρά τα όσα αντίθετα υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Γιατροί ΠΕΔΥ στους συναδέλφους τους: Γυρίστε πίσω πριν το νομοσχέδιο 
Στο μεταξύ επειδή αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ, ακόμη και όσων είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια και διατήρησαν το ιδιωτικό τους ιατρείο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ καλεί με επείγουσα ενημέρωση τους γιατρούς που είχαν κερδίσει στα δικαστήρια να επιστρέψουν άμεσα και προν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες αφού ολοκληρώνεται η διαδικασία στη Βουλή και περιλαμβάνει τη διάταξη με την οποία πρέπει να μπει λουκέτο στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΠΕΔΥ.
   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου της Ψυχικής Υγείας που ρυθμίζει και τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών ΠΕΔΥ, καλούνται όσοι εκ των συναδέλφων έχουν κερδίσει τα δικαστικά και επιθυμούν να γυρίσουν στο ΠΕΔΥ, να επιστρέψουν πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία ώστε να υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου». 

 Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου -health report

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.