-->

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Αλλάζει όνομα η εταιρεία ΕΣΑΝ των νοσοκομείων, αλλά δεν καταργείται! Οι δεσμεύσεις που έκαναν φτερά

(ή  <<που είσαι νιότη που λεγες πως θα γινόμουν άλλος...>>)

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σ' αυτό το χώρο για την περιβόητη ΕΣΑΝ ΑΕ και το ρόλο της.
αρκεί μια απλή αναζήτηση για να δείτε όχι μόνο τι έχουμε γράψει εμείς αλλά και όλοι οι άλλοι, από συνδικαλιστικούς φορείς ως και πολιτικά κόμματα. Εμείς σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από ΕΔΩ και να συνεχίσετε πχ ΕΔΩ  όπου μάλιστα φιλοξενείται και ένα άρθρο της << Αυγής>> που τότε συμφωνούσε μαζί μας στο αίτημα της κατάργησης αυτής της ιδιωτικής εταιρίας που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα και όχι μόνο!
 Κρατάμε μια επιφύλαξη, να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα για τη νέα μορφη της ΕΣΑΝ, (Για παράδειγμα θα περιοριστεί στην κοστολόγηση των ΚΕΝ - ιατρικών πράξεων ή θα συνεχίσει να έχει και όλα τα άλλα ...πονηρά της χαρακτηριστικά που δεν προβάλλονται και πολύ;) Πάντως, απ' ό,τι διαβάζουμε,παραμένει ΑΕ (ανώνυμη εταιρία) και κρατάει έτσι τον προηγούμενο χαρακτήρα της!
Και αφού πάρετε μια ιδέα για το τι λέγαμε εμείς και η Αυγή το ...μακρινό 2014, Διαβάστε και το...φρέσκο άρθρο του healthreport.gr.

 Νέο όνομα αποκτά με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ ΑΕ), που υποτίθεται ότι θα καταργούσε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την εταιρεία που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη για να κοστολογεί τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ιδιαίτερα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργούσε τη συγκεκριμένη εταιρεία, παρότι η ΝΔ υποστήριζε τότε πως αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση.
Τελικά η εταιρεία όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ενεργοποιείται και βάζει στόχους και μέσα στο 2017.

Να σημειωθεί ότι εδώ και δύο χρόνια η ΕΣΑΝ βρίσκεται σε λειτουργία χωρίς να έχει ουσιαστικά κανένα αντικείμενο, ενώ οι υψηλοί μισθοί συνεχίζουν να «τρέχουν».
Ξεκινά εργασίες η νέα ΕΣΑΝ
Τώρα η κυβέρνηση παρότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί με κάθε τρόπο ότι θα έκλεινε την ΕΣΑΝ τελικώς την ενεργοποιεί και τις αλλάζει όνομα.
Συγκεκριμένα το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ) μετονομάζεται σε «Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών» (Συ.Κ.Ν.Υ.) ενώ η έναρξη της δοκιμαστικής εφαρμογής του θα είναι την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 (από 1.6.2015), σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που θα επιλεγούν για το σκοπό αυτό.
Ωστόσο από 31.12.2017 έως 30.6.2018 θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.

Αλλαγές δεν έχουμε μόνο στο …Σύστημα αλλά και στην εταιρεία ΕΣΑΝ η οποία γίνεται «Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Ανώνυμη Εταιρεία (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. ΑΕ).
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Πρόεδρος της ΕΣΑΝ που βρισκόταν στη θέση του και αμειβόταν κανονικά για δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει αντικείμενο, δεν απομακρύνθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά παραιτήθηκε μόνος του.

 
HealthReport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.