-->

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΌΣΟ ΕΣΥ ΚΟΙΜΟΣΟΥΝ…ΕΜΕΙΣ ΣΟΥ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ’18! (1ο μέρος)

Για να μην περάσει ο προϋπολογισμός του '18 στα <<ψιλά>>
Μια παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού σε 2 μέρη, έτσι όπως τον διαβάσαμε εμείς.
Μέρος 1: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΕΣΠΑ - Ποιός ο ρόλος τους στον προϋπολογισμό; Πως λειτουργούν στην κοινωνία, πως "καθοδηγούν" το χρήμα;
ΌΣΟ ΕΣΥ ΚΟΙΜΟΣΟΥΝ…
Κάπως έτσι, παραφράζοντας τον τίτλο γνωστής ταινίας, θα μπορούσε να περιγραφεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που ήρθε στο φως της δημοσιότητας , όσο η Κυβέρνηση απαριθμούσε τις επιτυχίες του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ! (Τα ύστερα του κόσμου!!!) και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος μοίραζε το <<κοινωνικό πλεόνασμα>> εν είδη 13ης σύνταξης …την ίδια στιγμή που πετσοκόβει τις άλλες 12!

    Στον προϋπολογισμό του 2018 λοιπόν, ενσωματώνονται όλα τα μέτρα των τριών μνημονίων, συν αυτά που ψηφίστηκαν το Μάιο του 2017 και ό,τι έχει καταγραφεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (2018-2021), σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας. 
Και σίγουρα το προσχέδιο μέχρι να πάρει την τελική του μορφή, για να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο μέσα στον Δεκέμβρη, θα τροποποιηθεί με την προσθήκη νέων μέτρων, μετά την έλευση των δανειστών για την “3η αξιολόγηση”. 

ΟΡ(Γ)ΙΣΜΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΑ! 

Αν και τα αποφεύγουμε, ορισμένα απ’ αυτά, συγκεντρωμένα, δείχνουν την πραγματική εικόνα, που καθόλου δεν ταιριάζει με την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση. 

Α. Στα ΕΣΟΔΑ: 

Από ιδιωτικοποιήσεις: 1.15 δις.
 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές, σε ντόπιους και ξένους επενδυτές, που κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού. Δηλαδή, και χάνουμε από την πώληση σε καθαρή αξία και χάνουμε κομμάτι εθνικής κυριαρχίας, απ’ όση έχει ακόμα απομείνει. (το ξεχνάμε τώρα τελευταία αυτό, πράγμα περίεργο καθότι…αριστεροί). Όσο είναι διπλή η δική μας χασούρα, άλλο τόσο διπλά είναι τα κέρδη για το κεφάλαιο αφού και θα πάρουν σχεδόν τσάμπα Λιμάνια, δάση, δημόσιες ως σήμερα δομές, κρίσιμους τομείς ενέργειας και επικοινωνιών(πχ ΔΕΗ, Φυσικό Αέριο, ορυκτός πλούτος…) αλλά και μετά θα συνεχίζουν να πλουτίζουν από το χαράτσι που θα επιβάλλουν για τις υπηρεσίες που θα μας πουλάνε! Ταυτόχρονα θα έχουν και τον γεωπολιτικό έλεγχο της χώρας. 

Πολυδιάστατη εξάρτηση, όπως και η εξωτερική μας πολιτική! 

Β: ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: 

Το Π.Δ.Ε. <<μοιράζει>> 6,75 δις από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και 5,75 δισ. από τα κονδύλια στήριξης (ΕΣΠΑ κ.ά.) από την ΕΕ. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: Θεωρητικά τα έξοδα του κράτους για την ανάπτυξη, η οποία φέρνει δουλειές, μειώνει την ανεργία και γενικώς βοηθάει στην ευημερία των πολιτών. Πρακτικά: Μηχανισμός μεταφοράς πλούτου στο κεφάλαιο, καθώς τα χρήματα αυτά πάνε στους διάφορους <<επενδυτές>> οι οποίοι με χίλιους δυό τρόπους <<επενδύουν>> ένα και μαζεύουν εκατό! Όσο για την ανεργία, στα νούμερα μειώνεται, ενώ η φτώχεια του κοσμάκη αυξάνει! Μαγικό; Πως γίνεται αυτό; Με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τα μεροκάματα φτώχειας των 500 €, τις εργοδοτικές εισφορές εξαφανισμένες, τους εκβιαζόμενους εργαζόμενους με μπλοκάκι, την κατάργηση δηλαδή κάθε υποχρέωσης του εργοδότη προς των εργαζόμενο προκειμένου να ζήσει σαν άνθρωπος από τη δουλειά του. Ταυτόχρονα το κράτος με την αντεργατική νομοθεσία ετοιμάζεται και με το νόμο, να απαγορεύσει και το δικαίωμα της απεργίας. Σίγουρα πράματα για τους εργοδότες δηλαδή. Μη διώξουμε και τις επενδύσεις! 

Γ: ΕΣΠΑ και ξερό ψωμί! 

(Καλά για το ξερό ψωμί όλοι ξέρουμε, ας μιλήσουμε λίγο για τα ΕΣΠΑ:)

ΕΣΠΑ = Τα χρήματα που δίνει η Ε.Ε. (και εθνικοί πόροι)  για την ανάπτυξη. 
Στην πραγματικότητα πρόκειται για κονδύλι που χρησιμοποιείται όχι για την ανάπτυξη, αλλά για να προωθούνται τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο σε προσανατολισμό της αγοράς όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, πεδίο πλουτισμού των εξαρτημένων οικονομικά και πολιτικά ντόπιων <<νταραβεριτζίδων>> που παράσχουν την πολύτιμη βοήθειά τους.
Παράδειγμα: Πως λειτούργησαν τα τότε ΕΣΠΑ στην αγροτική πολιτική; Μοιράστηκαν λεφτά όχι για να αναπτυχθούν οι πραγματικές δυνατότητες της χώρας αλλά αντίθετα για να καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής. Όπως και καταστράφηκε. Σήμερα μόνο οι αφελείς αλλά και όσοι κάνουν τους αφελείς υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν κατάλαβαν πως κάποιοι μεγαλοαγρότες κερδοσκοπούσαν. Φαντάζεστε κάποιον τύπου Σόιμπλε εξαπατημένο! Απλώς αυτό ήταν το σχέδιο! Σημερινό παράδειγμα: Το μεγάλο μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, είναι προσανατολισμένο στην έρευνα και στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην τεχνική (μαθητείες κλπ). Εκατοντάδες χιλιάδες € σε συνέδρια, σεμινάρια και <<δράσεις>> για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, εκτός από παραγωγικές επενδύσεις. Λέτε να έχουν κάποια σχέση οι μελέτες για έλλειψη μέσου επιπέδου εργατοτεχνικού προσωπικού στην ομάδα των χωρών της ανεπτυγμένης Ευρώπης; Λέτε οι μελέτες των Γερμανών που προβλέπουν ότι το επόμενο κύμα μετανάστευσης από τον Ευρωπαϊκό Νότο θα αφορά αυτή την κατηγορία να είναι άσχετο;
Για να είμαστε όμως δίκαιοι, ένα κομμάτι από αυτά τα χρήματα πηγαίνει και σε Υπηρεσίες ΠΧ δαπάνες για προσωπικό Παιδικών Σταθμών (προσέξτε όχι υποδομές!). Τι προσωπικό; Μερικής απασχόλησης, μερικού χρόνου. Εμπεδώνονται δηλαδή στην κοινωνία οι εκβιαστικές εργασιακές σχέσεις λίγης δουλειάς, λιγοστού μισθού χωρίς δικαιώματα, όπου και όποτε έχει ανάγκη ο εργοδότης. Ταυτόχρονα μειώνεται και η ανεργία! (Πλασματικά)
 Είναι τα ΕΣΠΑ και η όποια ωφέλειά τους χάρισμα; Όχι βέβαια! Το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ και οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, είναι εκτός των άλλων και ένας μηχανισμός εισροής χρημάτων στους δανειστές. Συνεπώς όχι μόνο επιστρέφονται όσα έχουν ξοδέψει αλλά πολλά – πολλά περισσότερα. Συντελείται μια ατελείωτη μεταφορά χρήματος από κάτω (από το λαό που παράγει και …πληρώνει) προς τα πάνω και προς τα εξω! 

Στο επόμενο: ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ που ΑΥΞΑΝΕΙ! (ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ) και τι απαιτούν οι δανειστές για υγεία, ασφάλιση, επιδόματα. Πως αποτυπώνονται σε νούμερα;


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.