-->

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ιρλανδοί νοσηλευτές: Επικίνδυνη η έλλειψη κλινών στο δημόσιο σύστημα. (Τα ιρλανδικά...ράντζα!)

Όποιος νομίζει ότι τα ράντζα στα νοσοκομεία συνιστούν ελληνική ιδιαιτερότητα και δεν συνδέονται με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, ας ρίξει μια ματιά στο άρθρο που ακολουθεί. Στην Ιρλανδία, τη χώρα-φετίχ για τους απανταχού ευρωπαϊστές (τόσο για τον τρόπο που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες 80-90, όσο και για την ταχύτητα με την οποία «βγήκε» από το μνημόνιό της), ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύεται σε φορείο -έτσι λένε εκεί τα ράντζα- έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Παρόμοιες οι πολιτικές λιτότητας, παρόμοια και τα αποτελέσματα…
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστοχώρο Irish Health.

8.900+ ασθενείς σε φορεία τον Οκτώβρη

Πάνω από 8.900 περιστατικά εισαγωγών αφέθηκαν να περιμένουν σε φορεία τον τελευταίο μήνα, αναφέρει ο Ιρλανδικός Οργανισμός Νοσηλευτών και Μαιών (Irish Nurses and Midwives Organisation – INMO). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του INMO, τον Οκτώβρη είχαμε 8.903 ανθρώπους. Συνολικά το πρώτο δεκάμηνο του 2017, ο αριθμός ανέρχεται σε 82.549.
Τα νοσοκομεία με το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε φορεία, ήταν τα Πανεπιστημιακά του Λίμερικ (719), Γκάλγουεϊ (679) και Κορκ (635). Στην πρωτεύουσα Δουβλίνο, ψηλότερα ήταν το Νοσοκομείο Τάλατ (425).
Συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2016, υπάρχει αύξηση κατά 15%. Εάν συγκρίνουμε με τον ίδιο μήνα πριν από δέκα χρόνια, το 2007, έχουμε υπερδιπλασιασμό (αύξηση 108%). Παρομοίως, εάν συγκρίνουμε το πρώτο δεκάμηνο του 2017 με το πρώτο δεκάμηνο του 2007, έχουμε αύξηση 96%.
Κατά το γενικό γραμματέα του ΙΝΜΟ Λίαμ Ντόραν, η στατιστική επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την προφανή πραγματικότητα, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ξεμείνει επικίνδυνα από κλίνες. Αυτό έχει σοβαρές κι επιβλαβείς συνέπειες στην περίθαλψη των ασθενών.
Αναφέρει επίσης ότι εν όψει της χειμερινής περιόδου χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων να ανοίξουν όλες οι διαθέσιμες κλίνες και να δοθούν κίνητρα για την πρόσληψη και παραμονή στην υπηρεσία επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού. Καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, δεν μπορεί να υπάρξει περιστολή κονδυλίων ενάντια στην αύξηση χωρητικότητας του συστήματος, δήλωσε ο κ. Ντόραν.

Από ygeionomikoi.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.