-->

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Τελικά...λεφτά υπάρχουν!

Δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα σε ΦΕΚ τα νέα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους (ιδιωτικά νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, διαγνωστικά κέντρα, υγειονομικά υλικά κ.ά.), τα οποία ανέρχονται σε 1,525 δισ. ευρώ.
Αρκεί μία ματιά, για να διαπιστώσει κανείς ότι και στον τέταρτο χρόνο της «αριστερής» κυβέρνησης συνεχίζεται το πάρτυ της ανάθεσης σημαντικού κομματιού του υγειονομικού έργου από το κράτος προς τους ιδιώτες.
Ορισμένες δαπάνες αναγκαστικά θα κατευθύνονταν ούτως ή άλλως προς επιχειρήσεις (π.χ. για προμήθεια ορθοπεδικών υλικών και ακουστικών βαρηκοΐας). Τα μεγάλα όμως ποσά, κι εδώ μιλάμε για πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια, κατευθύνονται για νοσήλεια σε ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης/αποθεραπείας, φορείς υποστήριξης αναπηρίας, υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων, υπηρεσίες αιμοκάθαρσης. Τομείς δηλαδή που κάλλιστα θα μπορούσε να καλύψει -και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος- το δημόσιο σύστημα υγείας, εάν εκεί τα χρήματα δεν δίνονταν με το σταγονόμετρο, οι δομές του δεν ήταν υποστελεχωμένες και συχνά υποεξοπλισμένες, εάν εντέλει προτεραιότητα ήταν η ενδυνάμωση του δημόσιου τομέα της υγείας.
Διότι, όπως αποδεικνύεται, ακόμα και στους καιρούς των μνημονίων… λεφτά υπάρχουν. Το ερώτημα είναι, πάντα, η πολιτική επιλογή για το πού θα κατευθυνθούν.

Από:  http://ygeionomikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.