-->

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Προς διακοπή η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης! Οι φόβοι των εργαζομένων

(Σημ. Την ίδια ώρα που η ανάπτυξη της Α Βάθμιας Υγείας τρέχει με... ιλιγγιώδη ταχύτητα, καταρρέουν από έλλειψη προσωπικού όχι μόνο τα Κέντρα Υγείας αλλά και τα Νοσοκομεία . Διαβάστε για την περίπτωση του Κ.Υ. Μυτιλήνης, όπου οι φόβοι μετακινήσεων προσωπικού για να μπαλωθούν τρύπες αλλού, φαίνεται πως τείνει να παγιωθεί σαν πάγια τακτική από το Υπουργείο Υγείας.- κάτι έχουμε ακούσει και στο Φλέμιγκ... Ευτυχώς που αναμένονται κάτι χιλιάδες προσλήψεις και θα ξεμπερδέψουμε γιατί αλίμονό μας! )

Φόβοι πως θα διακοπεί η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης εκφράζουν οι εργαζόμενοι.


   Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό Κέντρο Υγείας της πόλης που λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και εξυπηρετεί όλο τον πληθυσμό ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Κάτι που άλλωστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι γιατροί έχουν πετύχει με επιπλέον εργασία.
Ωστόσο φαίνεται ότι το λιγοστό προσωπικό καθιστά τη συνέχιση της λειτουργίας του με τον ίδιο τρόπο αδύνατη, ενώ η επικεφαλής της Υγειονομικής Περιφέρειας η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακοπεί η 24ωρη λειτουργία, έχει βάλει φωτιά στους κόλπους των εργαζομένων. 
 Είναι χαρακτηριστικό όπως λέει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Ιατρός Πνευμονολόγος – Διευθυντής ΕΣΥ Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, ότι για να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης σε δύο βάρδιες (8.00 – 20.00), πρέπει να υπάρχει διπλάσιος αριθμός γιατρών από τον σημερινό. Με τις εφημερίες, ένας γιατρός σε ενεργή και ένας σε μικτή (έως τις 21.00) καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες όλου του 24ώρου. 
 
Και το ζήτημα είναι ότι σε ένα νησί όπου συνεχίζεται η προσφυγική ροή, οι ντόπιοι κάτοικοι δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης, καθώς διαφορετικά πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο ακόμη και για το μικρότερο πρόβλημα υγείας.
«Θεωρώ ότι αδικούνται κατάφορα οι συμπατριώτες μας, όταν η μοναδική δομή Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της πόλης, εξαρτά τη λειτουργία της από τις μεταναστευτικές ροές, όταν μάλιστα οι γιατροί του νησιού μέχρι στιγμής γύρισαν την πλάτη στις ΤΟΜΥ και δεν προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ καμία σύμβαση ιδιώτη γιατρού Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής. Που θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Στο Νοσοκομείο; Τα Σαββατοκύριακα δεν αρρωσταίνουν; Νόμιζα ότι άλλη είναι η πολιτική της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας…» σημειώνει ο επικεφαλής του Κέντρου Υγείας κ.Χατζηγιάννης.
 Οι φόβοι εστιάζονται τώρα μήπως και μετακινηθούν οι ήδη υπάρχοντες γιατροί σε άλλες δημόσιες δομές για να καλύψουν τις ανάγκες. Κάτι που άλλωστε έχει ξεκινήσει ήδη να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά και την άρνηση των γιατρών να πάνε στις ΤΟΜΥ
 Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, εάν μετακινηθούν οι ήδη υπηρετούντες γιατροί στα Κέντρα Υγείας, η δομή μένει με μόλις έναν (1) Επικουρικό ιατρό Γενικής Ιατρικής! 
Η λοιπή δύναμη είναι οι προερχόμενοι από τους γιατρούς του τ. ΙΚΑ, εκ των οποίων οι κλινικοί γιατροί είναι ΔΥΟ (2): Γυναικολόγος και Πνευμονολόγος. 
 Γι αυτό και θεωρεί ότι υπάρχουν τρεις λυσεις: 
 1) Παραμένουμε ως έχουμε και αναμένουμε ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό και σύγχρονα μηχανήματα όπως μας έχουν υποσχεθεί. 
 2) Γίνονται οι προαναφερόμενες αναπροσαρμογές με γενναιότατες προσλήψεις μεγάλου αριθμού μόνιμου ιατρικού προσωπικού (πράγμα μάλλον απίθανο…) 
 3) «Επειδή η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί μία δομή ΠΦΥ με 3 κλινικούς γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας μόνο να είναι Γενικής Ιατρικής και 31 (ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑ) άτομα βοηθητικό προσωπικό, το φυσικό επακόλουθο είναι η διάλυση και τιμωρία της πρώτης μονάδας Πανελληνίως που τόλμησε αυτοβούλως, χάρη στο φιλότιμο μερικών εργαζομένων να πάρει τη κατάσταση στα χέρια της και να λειτουργήσει 24ωρο. Ίσως στην αρχή να είμασταν κάπως ανέτοιμοι. Τώρα, δυόμιση χρόνια μετά, ο χαρακτηρισμός «ανέτοιμοι», μας προσβάλει βάναυσα ως επιστήμονες»!

health report -Δ. Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.