-->

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

.

Παρακάτω, βασικές πληροφορίες για το Νομοσχέδιο που θα αφορά την οργάνωση των Νοσοκομείων.

Νομίζουμε πως το σημαντικότερο όλων είναι η κατεύθυνση που δίνεται για τους οργανισμούς. Τα υπόλοιπα μοιάζουν λίγο - πολύ με ...καλολογικά στοιχεία που κινούνται περισσότερο στο να δώσουν έμφαση στα δευτερεύοντα, προκειμένου να κρυφτούν τα πρωτεύοντα. Στη δική μας περίπτωση, εκτιμούμε πως κάπου εδώ οι αυταπάτες τελειώνουν. Όσοι δηλαδή είχαν αποθέσει ελπίδες  για το μέλλον του Νοσοκομείου στο ότι περιμέναμε το ενιαίο πλαίσιο των οργανισμών που (ίσως) θα λειτουργούσε ως ασφαλιστική δικλείδα για την ύπαρξη του Αμαλία Φλέμιγκ, αλλά και όσοι δεν είχαν την ίδια γνώμη, σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στην πραγματικότητα. Όλα δείχνουν πως θα επιδιωχθεί η πλήρης ενσωμάτωση του Νοσοκομείου στο Σισμανόγλειο και μετά από λίγο καιρό η ουσιαστική κατάργησή του (ανεξάρτητα αν θα "φαίνεται" ότι λειτουργεί)
Είναι προφανές πως οι δεσμεύσεις και οπι υποσχέσεις για αποκατάσταση και ανάπτυξη έχουν μείνει πίσω, μαζί με τις άλλες προεκλογικές υποσχέσεις. Εξάλλου η διοίκηση, μετά την ολοκλήρωση του επικοινωνιακού "διαλόγου" που μάλλον δεν πήγε και πολύ καλά, επιμένει στο ακριβοπληρωμένο "στρατηγικό" σχέδιο που αφού προσπερνά στα μουλωχτά όσα προβλέπει, αλλά ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν οτι γίνονται (100δες προσλήψεις , νέες κλινικές κλπ), καταλήγει σε αυτά που γίνονται και αφορούν τη συρρίκνωση και το κλείσιμο του Νοσοκομείου με απομάκρυνση κλινικών και αλλαγή χαρακτήρα!!!
   Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που οι εξουσίες σχεδόν πάντα δεν υπολογίζουν. και δεν είναι άλλος από τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, οι οποίοι αργα ή γρήγορα, θα αντιδράσουν στη βάση της πραγματικής ανάγκης του κόσμου να έχει περίθαλψη. Όσο μάλιστα πληθαίνουν τα φαινόμενα των ράντζων στο Σισμανόγλειο αλλά και στα άλλα μεγάλα Νοσοκομεία του κέντρου, όσο ο κόσμος ταλαιπωρείται στις ουρές, τόσο περισσότερο θα ξεπερνιέται η απογοήτευση και θα προβάλλει η ανάγκη.
Γι' αυτό το Σωματείο και οι εργαζόμενοι πρέπει  επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή όσμωση με το λαό της περιοχής, να αντιδράσουμε με κινητοποιήσεις, να αντισταθούμε απέναντι στη κακοποίηση της ζωής και της δουλειάς μας που επιβάλει η  μνημονιακή λιτότητα. Να απαιτήσουμε μόνιμες προσλήψεις, αύξηση των μισθών, μονιμοποίηση όσων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις, ανάπτυξη και όχι κλείσιμο του Νοσοκομεόυ.
 
  Δείτε πως θα διαμορφώνονται οι οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία με το νέο νομοσχέδιο του υπ.Υγείας!
Τι αλλάζει
 Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και ειδικά στη θέσπιση των οργανικών θέσεων, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας που δίνεται προς δημόσια διαβούλευση.
 Συγκεκριμένα με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, διαφοροποιείται πλήρως ο τρόπος που διοικούνται τα νοσοκομεία, διαχωρίζονται κλινικές σε μικρότερα τμήματα, αποσυνδέονται ζεύγη νοσοκομείων,(προφανώς δεν αφορά την περίπτωσή μας...)  ενώ μεταξύ άλλων τροποιποιούνται και οι οργανικές θέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε να μπορούν το επόμενο διάστημα να γίνουν περισσότερες προσλήψεις.
 Ωστόσο υπάρχουν έντονες ανησυχίες από την πλευρά των εργαζομένων ειδικά για το ζήτημα της διαφοροποίησης της θέσπισης των οργανικών θέσεων.
 Άλλωστε βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου που θα αλλάζει και τον τρόπο πρόσληψης γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επιστημόνων αφορά στην τροποποίηση του συντελεστή που καθορίζει τις οργανικές θέσεις ανά κλίνη νοσοκομείου.
 Το πολυνομοσχέδιο -όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr- προβλέπει αύξηση του συντελεστή για τις θέσεις των γιατρών και των φαρμακοποιών με μια μικρή ανοδική τάση και για τους νοσηλευτές.(σημ μας: Οι υπόλοιποι; Η α΄θξηση αυτή θα καλύπτει τα ήδη υπάρχοντα κενά ή θα είναι διακοσμιτική, αφού ανεξάρτητα από τα προβλεπόμενα, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις οι θέσεις αυτές δε θα καλυφθούν ποτε; )  Ενδεικτικά σε ότι αφορά στους γιατρούς ο συντελεστής για τη δημιουργία οργανικών θέσεων από 0,20 έως 0,40 που ήταν επί των κλινών, πλέον διαμορφώνεται από 0,50 έως 0,60 επί των κλινών, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι επιστήμονες.[...] Για το λόγο αυτό δημιουργείται και 4η υπηρεσία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος του μη ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, όπως είναι οι βιοχημικοί, οι ακτινοφυσικοί, οι διαιτολόγοι, οι ψυχολόγοι κ.λ.π. Οι ειδικότητες αυτές θα αποτελούν αυτόνομη επιστημονική οντότητα, ενώ και οι προσλήψεις που θα γίνονται δε θα συνυπολογίζονται με αυτές των γιατρών, κάτι που σήμερα έβλαπτε τα άλλα επιστημονικά επαγγέλματα αφού δεν προέκυπτε σαφής αριθμός θέσεων για την κάλυψη των αναγκών.

(Το άρθρο είναι της Δ. Ευθυμιάδου, οι σημειώσεις δικές μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.